Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (2/19)

Οι δυο φίλοι

   Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα ορεινό χωριό, με λίγους κατοίκους, πολλά δάση και ένα ποτάμι να το διασχίζει, ζούσαν δυο φίλοι. Ο ένας ήταν  αγρότης και ζούσε καλλιεργώντας μερικά χωράφια. Ο άλλος ήταν υλοτόμος κι έβγαζε το ψωμί του κόβοντας και πουλώντας ξύλα. Τα σπίτια τους ήταν κοντά, είχαν κι οι δυο τις οικογένειές τους και στόχο την ικανοποίηση των αναγκών τους.

 Οι δύο φίλοι δούλευαν καθένας στη δουλειά του για να προωθούν τα προϊόντα τους στις αγορές. Ο αγρότης είχε δύο γιους, οι οποίοι μεγαλώνοντας, ασχολήθηκαν με τη δουλειά του πατέρα τους. Καλλιεργώντας τα χωράφια, αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Έδιναν δουλειά στους συγχωριανούς τους και κάποια στιγμή, μετά από χρόνια, έγιναν μεγάλοι επιχειρηματίες. 
Του υλοτόμου τα παιδιά, όμως, θέλησαν να σπουδάσουν κι έφυγαν από το χωριό. Προσπάθησαν να βρουν δουλειά, όμως απέτυχαν κι ο πατέρας τους στεναχωριόταν. Για αυτό άρχισε να κακολογεί τον φίλο του! Ζήλευε τα παιδιά του που είχαν πετύχει στη ζωή τους και γύρναγε στα καφενεία κι έλεγε ότι ο αγρότης δεν δούλευε νόμιμα και ότι εκμεταλλευόταν τους εργάτες του! Οι φήμες αυτές έφτασαν στα αυτιά του γείτονα και εκείνος αποφάσισε να του αποδείξει ότι είχε άδικο. 
Τον κάλεσε, λοιπόν, του έδειξε και συζήτησαν για την επιχείρηση και ο φίλος του κατάλαβε πως όλα αυτά που διέδιδε ήταν λάθος. Με αυτόν τον τρόπο, ο υλοτόμος πείστηκε ότι δε χρειάζεται να ζηλεύουμε και να κατηγορούμε τους άλλους για αυτό που πετυχαίνουν στη ζωή τους, αλλά να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη δική μας!

ΕΛΕΝΗ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΥ

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί εργασία της μαθήτριας στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α' τάξης της καθηγήτριας Ζαφειρίας Παπαδημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου