Τρίτη 14 Μαΐου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (6)

Copy, Copy protection, Copyright, Cracker,  Cursor, Cut, CyberspaceCybertrails

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΣΤ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.



Copy -Αντιγραφή

Διαδικασία κατά την οποία, επιλέγουμε ένα κείμενο, μια εικόνα ή απόσπασμα ενός εγγράφου και δημιουργούμε προσωρινό αντίγραφό του στο clipboard, μέχρι να το επικολλήσουμε στο ίδιο ή σε άλλο αρχείο.

Copy protection - Προστασία κατά της αντιγραφής

Σύστημα που χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την παράνομη αναπαραγωγή έργων με προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα, όπως μουσική και ταινίες. Για παράδειγμα, πολλά CDs και DVDs περιλαμβάνουν copy protection (προστασία κατά της αντιγραφής), έτσι ώστε να μην μπορούμε να δημιουργήσουμε αντίγραφά τους.

Copyright - Πνευματική ιδιοκτησία

Η πνευματική ιδιοκτησία (Copyright) παρέχει αποκλειστικό δικαίωμα στους δημιουργούς ενός έργου να διανέμουν, να αναπαράγουν και να διαθέτουν το έργο αυτό στο ευρύ κοινό. Επιτρέπει στους δημιουργούς να συντηρούνται από τα δημιουργήματά τους και να ελέγχουν τη χρήση του έργου τους.

Cracker

Cracker ονομάζεται ένα άτομο που, χωρίς εξουσιοδότηση, αποκτά παράνομη πρόσβαση σε ένα σύστημα υπολογιστών και στα δεδομένα του, με σκοπό την πρόκληση οικονομικής ή άλλου είδους ζημιάς και την κλοπή πληροφοριών. Βλ. επίσης Hacker.

Cursor - Δρομέας

Πρόκειται για το βελάκι που συνήθως βλέπουμε στην οθόνη μας και το οποίο δείχνει τη θέση στην οποία βρισκόμαστε στην οθόνη. Εάν π.χ. βρισκόμαστε σε ένα πρόγραμμα κειμένου, ο cursor δείχνει τη θέση από την οποία μπορούμε να συνεχίσουμε να δαχτυλογραφούμε το κείμενό μας.

Cut - Αποκοπή

Διαδικασία κατά την οποία επιλέγουμε κείμενο, εικόνα ή απόσπασμα ενός εγγράφου και το αποθηκεύουμε προσωρινά στο clipboard, αφαιρώντας το παράλληλα από το αρχικό έγγραφο.

Cyberspace - Κυβερνοχώρος

Πρόκειται για τον «κυβερνοχώρο» που ακούμε όλο και πιο συχνά. Συμβολίζει τον εικονικό κόσμο στον οποίο εισερχόμαστε όταν σερφάρουμε στο Διαδίκτυο, από όπου έχουμε πρόσβαση σε χώρους που δεν υπάρχουν σε φυσική μορφή, αλλά υφίστανται μόνο σε ηλεκτρονική.

Cybertrails

Έτσι λέγονται τα ηλεκτρονικά αποτυπώματα που αφήνουμε όταν χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο και ειδικοί, όπως οι αστυνόμοι, μπορούν να τα ανιχνεύσουν. Με άλλα λόγια, κανένας δεν είναι αόρατος στο Διαδίκτυο, έστω και εάν έτσι φαίνεται. Αυτό είναι καλό, γιατί οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα στο Διαδίκτυο μπορούν να εντοπιστούν μέσω των ηλεκτρονικών αποτυπωμάτων που αφήνουν πίσω τους.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου