Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Από την γραφίδα στον υπολογιστή

Μαθαίνοντας για την ιστορία της γραφής

Η ομάδα προγραμματισμού του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας επισκεφθείτε το ίδρυμα Ευγενίδου στο πλαίσιο της ενημέρωσης της για την ιστορία της γραφής . Πρόκειται για ενα ταξίδι με αφετηρία τις σπηλαιογραφίες και τελευταίο προορισμό τις ηλεκτρονικές συσκευές ανάγνωσης. 

Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα αυτό μιλήσανε για τις σπηλαιογραφίες, την ανακάλυψη της σφηνοειδούς γραφής, τα ιερογλυφικά της Αιγύπτου, τη γέννηση του ελληνικού αλφαβήτου και την εφεύρεση της τυπογραφίας . Σε αυτό το ταξίδι στον χρόνο κληθήκανε οι μαθητές να γράψουν με τις γραφίδες τις κάθε περιόδου όπως ξύλινες γραφίδες , φτερά χήνας αλλά και πένες . Τα υλικά τα οποία αποτυπώσανε τα μηνύματα τους ήταν πηλός, κερί, πάπυρος και περγαμηνή. 
Μέσα από αυτήν την αναλυτική ενημέρωση μάθανε πολύ σημαντικές πληροφορίες για πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς. Πάντως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του προγράμματος ήταν όταν μάθανε να μετατρέπουμε μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ένα απλό κείμενο σε γραφή braille .
Ο σκοπός αυτού του προγράμματος ήταν να φέρει τους μαθητές πιο κοντά στα είδη γραφής και τα υλικά τους . Κατά την διάρκεια του προγράμματος εξοικειωθήκαν οι μαθητές με τα υλικά που χρησιμοποιούνταν διαχρονικά και συνοδεύουν την γραφή σε διάφορες κοινωνικές και πολιτισμικές εξελίξεις.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου