Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Μια εμπειρία υπέροχη!

ΜΑΘΗΜΑ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ

Η δημοσιογραφική ομάδα του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας πραγματοποίησε μάθημα επεξεργασίας βίντεο, λαμβάνοντας παράλληλα και οδηγίες για το πως να βιντεοσκοπούν σωστά χρησιμοποιώντας μόνο τα κινητά τηλέφωνά τους. Διδάχτηκαν οι μαθητές τα μυστικά του mojo (mobile journalism) από τον καθηγητή του Πάντειου Πανεπιστημίου, κ. Σταύρο Καπερώνη. Μια εμπειρία υπέροχη!

Αρχικά έκανε μια μικρή εισαγωγή στον κόσμο του mojo  journalism  στα παιδιά δείχνοντας τους ένα εκπαιδευτικό βίντεο, που, όπως είπε, ακριβώς το ίδιο βίντεο δείχνει και στους φοιτητές του στο Πανεπιστήμιο.
Η κινητή δημοσιογραφία (mojo journalism) είναι μια μορφή ψηφιακής αφήγησης όπου η κύρια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και την επεξεργασία εικόνων, ήχου και βίντεο είναι ένα smartphone. Οι φωτογραφίες, τα βίντεο, ο ήχος και τα γραφικά μπορούν να δημιουργηθούν και να επεξεργαστούν στο τηλέφωνο και να μεταφορτωθούν απευθείας στους διακομιστές ειδήσεων, σε απευθείας σύνδεση και σε κοινωνικές πλατφόρμες από τη συσκευή. O δημοσιογράφος επίσης μπορεί να απαντήσει σε ερωτήματα και επαφές κοινού μέσω εφαρμογών συνομιλίας, κοινωνικών μηνυμάτων και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι δημοσιογράφοι μεγάλων καναλιών χρησιμοποιούν τα κινητά στην καθημερινή εργασία τους. Το μέλλον της δημοσιογραφίας ανήκει στις κινητές συσκευές.
Στο μάθημα αυτό οι μαθητές χρησιμοποίησαν τα κινητά τηλέφωνά τους στα οποία είχαν εγκαταστήσει ειδική εφαρμογή (kinemaster). Μία πλήρως εξοπλισμένη επαγγελματική εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο για όλες τις συσκευές. Μπορείς να ξεκινήσεις μία ταινία από το μηδέν ή να χρησιμοποιήσεις τα εντυπωσιακά πρότυπα, καθώς και τα καταπληκτικά εφέ που διαθέτει η εφαρμογή για να έχεις εξαιρετικό αποτέλεσμα. Η χρήση της είναι απλή και δε χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις. 
Χρησιμοποιώντας, στην συνέχεια, τις συμβουλές και τις οδηγίες που έλαβαν από τον κ. Καπερώνη, δημιούργησαν και επεξεργάστηκαν τα δικά τους βίντεο. Κάθε παιδί έπρεπε να δώσει το κινητό του σε ένα άλλο με το οποίο έπρεπε να βγάλει 5 γυρίσματα 10 δευτερολέπτων. Μετά έκαναν τις κατάλληλες αλλαγές, έβαλαν μουσική και παρουσίασαν την εργασία τους στον κύριο Καπερώνη. Τα παιδιά μέσα σε περιορισμένο χρόνο κατάφεραν να φτιάξουν πρωτότυπα και δημιουργικά βίντεο. Η εργασία αυτή έδειξε ότι και η συνεργασία των παιδιών είχε βασικό ρόλο για να υπάρξει ένα ευχάριστο αποτέλεσμα.
Όσοι μαθητές παρακολούθησαν το συγκεκριμένο μάθημα εντυπωσιάστηκαν που τους δόθηκε η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους για να κάνουν κάτι που κανονικά θα χρειαζόταν εξοπλισμό μεγάλης αξίας. Είναι γεγονός πως πολλά κινητά έχουν καλύτερες κάμερες από ό,τι είχαν παλιά στις κινηματογραφήσεις και σε πολύ πιο προσιτή τιμή.

Φαίη Γαβρά, Δήμητρα Μαρκοπούλου, Δημήτρης Ζαφειρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου