Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (22)

Scam, Scanner, Search engine, Second life, Server, Shareware, Shockwave, Skype

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΚΒ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Scam

Σε γενικές γραμμές, οι απάτες που είναι γνωστές με τον όρο scam αφορούν ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία απατεώνες προσεγγίζουν υποψήφια θύματα, μέσω τον οποίων ενημερώνουν για μεγάλα κέρδη σε περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης μίας συγκεκριμένης συναλλαγής. Στη συνέχεια και εάν το θύμα απαντήσει, οι απατεώνες ζητούν την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού για έξοδα διεκπεραίωσης της συναλλαγής. Ωστόσο, το θύμα ουδέποτε λαμβάνει τα προσφερόμενα ανταλλάγματα. Τα πιο γνωστά είδη είναι τα Νιγηριανά scam, τα διεθνή λαχεία, οι δημοπρασίες και το ransomware.

Scanner - Σαρωτής

Πρόκειται για μια περιφερειακή συσκευή με την οποία μπορούμε να ψηφιοποιήσουμε φωτογραφίες, εικόνες, γραφικά ή ακόμα και αρχεία κειμένου και μετά να τα αποθηκεύσουμε στον υπολογιστή μας, απʼ όπου μπορεί να γίνει περαιτέρω επεξεργασία τους.

Search engine – Μηχανή αναζήτησης

Οι μηχανές αναζήτησης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο. Με τη βοήθεια μιας τέτοιας μηχανής μπορούμε να αναζητήσουμε ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο για κάποιο συγκεκριμένο θέμα. Σε κάθε μηχανή αναζήτησης υπάρχει μια λευκή λωρίδα δίπλα από τη λέξη «Αναζήτηση» ή «Search», μέσα στην οποία μπορούμε να δακτυλογραφήσουμε τη λέξη ή φράση για την οποία ψάχνουμε πληροφορίες. Η μηχανή θα εμφανίσει στην οθόνη μας μια λίστα με τους τίτλους όλων των ιστοσελίδων, στις οποίες βρέθηκε η συγκεκριμένη λέξη ή φράση. Καθώς το Διαδίκτυο περιέχει εκατομμύρια ιστοσελίδες, είναι δυνατόν να λάβουμε πάρα πολλά αποτελέσματα. Γιʼ αυτό είναι καλό να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένους όρους για την αναζήτησή μας, έτσι ώστε να μεγιστοποιούνται οι πιθανότητες επιτυχούς αναζήτησης.

Second life

Πρόκειται για παιχνίδι που παίζεται σε ένα εικονικό περιβάλλον μέσω του Διαδικτύου. Στο περιβάλλον αυτό, οι χρήστες μπορούν μέσω των avatar τους να εξερευνούν, να κοινωνικοποιούνται, να δημιουργούν φίλους, να αναπτύσσουν ακόμα και οικονομικές δραστηριότητες. Με άλλα λόγια, οι χρήστες μπορούν να διαμορφώσουν μια δεύτερη ζωή στο Διαδίκτυο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Server - Διακομιστής

Στην ελληνική γλώσσα μεταφράζεται ως «διακομιστής» και πρόκειται για ένα πρόγραμμα με αποκλειστικό σκοπό να παράσχει υπηρεσίες και πληροφορίες σε άλλους υπολογιστές. Βλ. επίσης Web server.

Shareware

Πρόκειται για προγράμματα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν για δοκιμαστικούς σκοπούς. Εάν, μετά τη δοκιμαστική περίοδο, αποφασίσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο τέτοιο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να πληρώσουμε το αντίτιμο αγοράς του ή δικαιώματος χρήσης του.

Shockwave

Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείου που επιτρέπει την αναπαραγωγή διαδραστικών πολυμεσικών (multimedia) παρουσιάσεων με κείμενο, εικόνα, ήχο, κίνηση, βίντεο σε ιστοσελίδες μέσα στο Διαδίκτυο. Για να μπορέσει κάποιος να δεί τις παρουσιάσεις αυτές στις ιστοσελίδες που παρέχονται, πρέπει να έχει το αντίστοιχο πρόγραμμα plug in, το Shockwave Player, το οποίο μπορεί να κατεβάσει από το Διαδίκτυο χωρίς κόστος. Συνήθως οι ιστοσελίδες με περιεχόμενο τύπου Shockwave περιέχουν και πληροφορίες για το πού μπορεί κανείς να βρει και να εγκαταστήσει τον Shockwave Player στον υπολογιστή του/της.

Skype

Πρόγραμμα το οποίο επιτρέπει στους χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο να πραγματοποιούν δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις από υπολογιστή προς υπολογιστή, ή με αντίτιμο προς σταθερά και κινητά τηλέφωνα. Μέσω του Skype παρέχονται, επίσης, υπηρεσίες άμεσων μηνυμάτων, ανταλλαγής αρχείων κ.α.

Συνεχίζεται... 
ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Συγκεντρωτικά όλες οι δημοσιεύσεις: ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου