Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

« Το συρματόπλεγμα»

Ποτέ ξανά μαύρες σελίδες ιστορίας 

Την θεατρική παράσταση «Το συρματόπλεγμα» παρακολούθησε η Β’ και η Γ’ τάξη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, η οποία είναι βασισμένη στην ταινία «το παιδί με τις ριγέ πιτζάμες». Η καλοφτιαγμένη ταινία προωθεί μηνύματα κατά του ρατσισμού και πιο συγκεκριμένα κατά του αντισημιτισμού. Το θεατρικό έργο με παιδαγωγική έκφραση προβάλλει τις γενοκτονίες, παρουσιάζοντας την αξία της ισότητας, της φιλίας και της παιδικής αθωότητας.

Το έργο αφηγείται την ιστορία ενός παιδιού, του Bruno, του οποίου ο πατέρας είναι διοικητής- σε ένα από τα πιο γνωστά στρατόπεδα συγκέντρωσης - στο Άουσβιτς. Η οικογένεια του αναγκάζεται να μετακομίσει κοντά στο στρατόπεδο. Μετά από κάποιες μέρες φτάνει στα συρματοπλέγματα του στρατοπέδου. Εκεί βρίσκει ένα παιδί στην ηλικία του, τον Samuel, όπου δένεται και τελικά μπαίνει μαζί του στο στρατόπεδο. Εκεί ο Bruno και o Samuel βρίσκουν φρικτό θάνατο σε ένα από τους πολλούς θαλάμους αερίων.
Η παράσταση κέντρισε το ενδιαφέρον των παιδιών. Τα έβαλε σε πολλές σκέψεις για την μαύρη σελίδας της παγκόσμιας ιστορίας που διήρκεσε πέντε περίπου χρόνια. Μέσα σε αυτά εκτιμάται ότι θανατώθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια άνθρωποι (στρατιώτες αλλά και πολίτες). 
Ακούγονται πολλά δημοφιλή τραγούδια του Μάνου Λοΐζου που δένουν με την παράσταση, όπως τα:  «Ακορντεόν», «Σε ψάχνω», «Ο στρατιώτης», «Συρματοπλέγματα», «Αχ, χελιδόνι μου», «Μην με ρωτάς», «Τίποτα δεν πάει χαμένο». 

Συντελεστές

Διασκευή - Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης
Σκηνικά: Έλλη Εμπεδοκλή / Κοστούμια: Αναστασία Σπάνθη
Μουσική Διδασκαλία - Ενορχηστρώσεις: Γιάννης Μαθές
Κίνηση: Μόνικα Κολωκοτρώνη / Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Παπατρέχας / Προβολές: Ειρήνη Τηνιακού
Συμπαραγωγή: Μανόλης Σάρδης & Καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία.
Παίζουν (αλφαβητικά): Μπέτυ Αποστόλου, Μαρία Δελετζέ, Γιάννης Καλατζόπουλος, Φάνης Μιλλεούνης, Ελισάβετ Μπούρα, Παύλος Παυλίδης, Γεράσιμος Σκαφίδας, Δημήτρης Σταματελόπουλος.
ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου