Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας - CERN

Προετοιμασία εκπαιδευτικής επίσκεψης 

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) επισκέπτονται μαθητές του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στις αρχές Μαρτίου. Να γνωρίσουν  το σκοπό που υπηρετεί, να συνομιλήσουν  με επιστήμονες (πολλοί είναι Έλληνες), να γνωρίσουν τις βασικές λειτουργίες του επιταχυντή και την πορεία των σωματιδίων μέσα σε αυτόν. Να αναζητήσουν απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως: τι είναι το σωματίδιο Higgs, τι είναι η υπερσυμμετρία και τι συμβαίνει με την υπεραγωγιμότητα των υλικών.

Το ταξίδι στην Ελβετία αποτελεί  μια ασύγκριτη εμπειρία για τους μαθητές και οι αναμνήσεις από την επίσκεψη σημαντικές, όμως έπρεπε  να έχουν κάποιες επιπλέον βασικές γνώσεις. Οργανώθηκε για αυτόν τον σκοπό, στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου, ενημέρωση συνοδεία πειραμάτων από τις καθηγήτριες Πράππα Γεωργία και Ρόζη Αικατερίνη Μαρία. Παράλληλα υπήρξε τηλεδιάσκεψη με την Ανδρομάχη Τσίρου, φυσικό στο CERN, η οποία έχει την επιμέλεια για την επικείμενη ξενάγηση στο Cern.
Η χαρά και ο ενθουσιασμός των μαθητών ήταν  μεγάλος παρ' όλο που τους βομβάρδιζαν  με ... γκλουόνια, μεσόνια, λεπτόνια για κάνα τρίωρο!!!
Το CERN αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο αξιόλογο ερευνητικό κέντρο στον κόσμο. Εγκατεστημένο στα Γαλλοελβετικά σύνορα,  στην Γενεύη, ιδρύθηκε το 1954 συγκεντρώνοντας ειδικούς από 12 ιδρυτικά μέλη κράτη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα). Αποτελεί μία από τις πρώτες Ευρωπαϊκές προσπάθειες για την πραγματοποίηση ενός κοινού οράματος την Έρευνα Μεγάλων Στόχων (Big Science), αυτή, δηλαδή, για τη διεξαγωγή της οποίας απαιτείται η συμβολή πολλών κρατών.
Το βασικό αντικείμενο της έρευνας του CERN είναι η θεμελιακή φυσική, η οποία μελετά τα συστατικά και τις λειτουργίες του σύμπαντος. Χρησιμοποιώντας τα μεγαλύτερα και πλέον πολύπλοκα επιστημονικά όργανα για τη μελέτη των βασικών συστατικών της ύλης, τα στοιχειώδη σωματίδια και τις συγκρούσεις μεταξύ τους,  αποκαλύπτονται οι νόμοι  της απαρχής του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου