Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΑΣΟΥΡΑ

Η επαγγελματίας δημοσιογράφος, κυρία Φωτεινή Μασούρα, επισκέφτηκε την δημοσιογραφική ομάδα του 3ου γυμνασίου γλυφάδας και γνώρισε στα παιδιά τα μυστικά της συνέντευξης. Εκείνα τις έκαναν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για θέματα επαγγελματικά και αλλά ευρύτερου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος.

Αρχικά εισήγαγε τα παιδιά «στον κόσμο της δημοσιογραφίας» ακολούθησε, δίνοντάς τους και ένα κατατοπιστικό φυλλάδιο, εημέρωση για τον σκοπό της συνέντευξης, τα στάδιά της, τα είδη της, τη συμπεριφορά του δημοσιογράφου, καθώς και συμβουλές για το είδος των ερωτήσεων που θα οδηγήσουν σε μία επιτυχημένη συνέντευξη. 
Στη συνέχεια οι μαθητές υπέβαλαν ερωτήσεις στη δημοσιογράφο συλλέγοντας σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή της καλεσμένης τους. Η Φωτεινή Μασούρα εργάζεται στο Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1989 και ο μόνος χώρος που θα την ενδιέφερε εκτός από αυτόν της δημοσιογραφίας ήταν της νομικής.
Η συνέντευξη που έχει πάρει με τη μεγαλύτερη επιτυχία είναι αυτή με την ηθοποιό Πέγκυ Σταθακοπούλου. Το αγαπημένο της άρθρο είναι η «Εργαζόμενη μητέρα», που όπως χαρακτηριστικά είπε: «Τότε το έγραφα, αλλά τώρα το βιώνω».
Και το μεγάλο ερώτημα είναι το πως τα καταφέρνει να τα βγάζει πέρα με το επάγγελμα της δημοσιογράφου μαζί με το ρόλο της μητέρας. Εκείνη απάντησε πως κάθε πρωί ξυπνάει στις 6:00 για να εργαστεί την πρώτη πρωινή βάρδια, ώστε να είναι σπίτι στις 12:30 για να διαβάσει την κόρη της. Όντως ο συνδυασμός δυο τόσο απαιτητικών επαγγελμάτων είναι πολύ δύσκολος.
Η συνάντηση των μαθητών τελείωσε με μία θλιβερή διαπίστωση, ότι η κρίση έχει συμβάλει στην αλλοίωση των κειμένων από την πλευρά των δημοσιογράφων καθώς δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι "πένες" είναι νοικιασμένες. Χρειάζεται οι αναγνώστες να αναγνωρίζουν τους δημοσιογράφους από τους «δημοσιογράφους»
Ήταν μία μοναδική εμπειρία από μία δημοσιογράφο που μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις ετών στους μελλοντικούς συναδέλφους της. Όνειρο, βέβαια, αυτών είναι η δημοσιογραφία να επανέλθει στην αρχική της μορφή, την αλήθεια, που είναι μία, αντικειμενική και αμερόληπτη.

ΦΑΙΗ ΓΑΒΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου