Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020

Νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείτε... (3/20)


Το ιστορικό Ναύπλιο

Το Ναύπλιο ή Ανάπλι είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με την μυθολογία χτίστηκε από τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης.

 Στην Αρχαιότητα αποτελούσε επίνειο του Άργους, ενώ στους βυζαντινούς χρόνους εξελίχθηκε σε σπουδαίο εμπορικό κέντρο. Έκτοτε δοκίμασε την κατοχή διαφόρων κατακτητών, πρώτα των Φράγκων, κατόπιν των Ενετών και στην συνέχεια των Τούρκων. Η πόλη αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό το 1822 και στις 4 Μαΐου 1827 ορίστηκε ως πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας φτάνοντας στο απόγειο της ακμής του.
Υπάρχουν όμως και νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε το ιστορικό Ναύπλιο.
  • Για να ζήσετε την αρχοντιά της παλαιάς πόλης και να νιώσετε την μαγεία μιας άλλης εποχής
  • Για να ανεβείτε στο θρυλικό ενετικό κάστρο του Παλαμηδίου, που δεσπόζει στην κορυφή του βράχου της Ακροναυπλιάς
  • Για να επισκεφτείτε με βάρκα το Μπούρτζι, το μικρό ενετικό οχυρό στην μέση του λιμανιού
  • Για να κάνετε τον μαγευτικό γύρο της Ακροναυπλίας απολαμβάνοντας το γαλάζιο της θάλασσας
  • Για να επισκεφτείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας
  • Για να απολαύσετε τον καφέ σας στην κεντρική πλατεία Συντάγματος, ένα μέρος όπου όλες οι ιστορικές περίοδοι παρελαύνουν μπροστά στα μάτια σας. Καθισμένοι κάτω από το ν αιωνόβιο πλάτανο στο καφέ «Κεντρικόν» βλέπετε το βενετσιάνικο οπλοστάσιο που στεγάζει σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο, το τζαμί, το νεοκλασικό κτήριο της Εθνικής τράπεζας και στο βάθος την πρώτη Βουλή των Ελλήνων!
  • Για να περπατήσετε στα γραφικά σοκάκια της πόλης απολαμβάνοντας τη μοναδική ατμόσφαιρα που συνθέτουν τα νεοκλασικά κτίρια  σε συνδυασμό με τα πολλά μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης και σουβενίρ
  • Για να γευτείτε τοπικά εδέσματα σε ένα από τα πολλά ταβερνάκια της πόλης. Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών, μην παραλείψετε να γευματίσετε στην ταβέρνα του «Σαβούρα» (το όνομα είναι παραπλανητικό!!!)
  • Για να κολυμπήσετε στα γαλαζοπράσινα νερά της Αρβανιτιάς και της Καραθώνας
  • Για να πραγματοποιήσετε επισκέψεις σε σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής, όπως το κάστρο του Άργους και η Ακρόπολη των Μυκηνών.


ΕΚΤΟΡΑΣ ΠΑΠΑΔΕΛΗΣ

ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Περισσότερα νεανικά ταξίδια βρίσκονται ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου