Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (7/22)

Η ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί της Ελλάδας. Βρίσκεται νότια της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας και εκτεινόμενη από τα δυτικά προς τα ανατολικά, βρέχεται από το Κρητικό πέλαγος στις βόρειες ακτές και από το Λιβυκό στα νότια. Διατηρώντας τα δικά της πολιτισμικά στοιχεία, η Κρήτη αποτελεί σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Στο νησί ήκμασε ο Μινωικός πολιτισμός, ένας από τους αρχαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης, με κυριότερα κέντρα του την Κνωσό, την Φαιστό, τα Μάλια και τη Ζάκρο, όπου βρέθηκαν και ανακτορικά συγκροτήματα.
Για πολλούς λόγους αξίζει κάποιος να επισκεφτεί την Κρήτη, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και έναν από τους πιο μαγευτικούς τόπους στην Ελλάδα:
  • Θαλασσόκοσμος:το ενυδρείο αποτελεί πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής
  • Πολιτισμός: το νησί υπήρξε σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, που άφησαν πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη.
  • Παλιές πόλεις: στις παλιές πόλεις των Χανίων και του Ρεθύμνου κυριαρχεί ένα γοητευτικό κράμα ενετικών και οθωμανικών στοιχείων.
  • Παραδοσιακά χωριά: ορεινοί οικισμοί, που διατηρούν τα έθιμα και τις παραδόσεις, αποκαλύπτουν αυθεντικές πτυχές της γνήσιας κρητικής κουλτούρας, όπως οι Αχάρνες, ο Αξός και ο Μακρύγιαλος.
  • Παραθαλάσσια τουριστικά θέρετρα: στα παράλια του νησιού φιλοξενούνται πολυτελείς παραθεριστικές μονάδες.
  • Γαστρονομία: είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που οι κρητικοί αξιοποιούν τα γεννήματα της γης τους. Εντυπωσιακή είναι η παλέτα τυριών με γνωστότερη την γραβιέρα.
  • Παραλίες: η ακτογραμμή του νησιού φιλοξενεί αμέτρητες παραλίες, κυρίως αμμουδερές. Ξεχωρίζουν οι εξωτικές παραλίες όπως το Ελαφονήσι.
  • Στολίδια της φύσης: το γεωγραφικό ανάγλυφο του νησιού με τις μεγάλες μορφολογικές αντιθέσεις, προσφέρεται για εξερεύνηση και φυσιολατρικές περιηγήσεις. Αξίζει η επίσκεψη στο πάρκο του Ψηλορείτη και το φαράγγι της Σαμαριάς, καθώς επίσης και στο μεγάλο φοινικόδασος.
  • Δραστηριότητες: επίγειος παράδεισος για δραστήριους ταξιδιώτες, η Κρήτη προσφέρει ανεπανάληπτες εμπειρίες σε βουνό και θάλασσα.
  • Εξωτικά νησάκια: στα νότια του νησιού βρίσκεται η Γαύδος και η Χρυσή, γνωστό και ως Ποντικονήσι, καθώς και το άγνωστο σε πολλούς, Κουφονήσι Σητείας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΕΛΙΩΤΗ

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου