Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Jeff Brumbeau [Τζεφ Μπρίμπο]

ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΟΥΣ

Αναφέρεται σε μια γενναιόδωρη παπλωματού με «μαγικά χέρια» που φτιάχνει τα πιο όμορφα παπλώματα του κόσμου. Έχουν όμορφα σχέδια, ζωντανά χρώματα, είναι απαλά και ζεστά. Τα φτιάχνει με αγάπη και τα χαρίζει το χειμώνα στους φτωχούς και στους άστεγους ανθρώπους.
Υπάρχει και ένας άπληστος βασιλιάς που έχει όλους τους θησαυρούς του κόσμου. Είναι ανικανοποίητος και ζητά συνέχεια δώρα, γιατί τίποτα δεν του αρκεί. Δεν νοιώθει ευτυχισμένος με τίποτα.  Ψάχνει ασταμάτητα  να βρει κάτι που να τον κάνει να χαμογελάσει, που να διώξει την πλήξη και τη δυστυχία.
Μαθαίνει για την παπλωματού και ενθουσιασμένος της ζητά ένα πάπλωμα. Δέχεται αλλά με έναν όρο. Για κάθε κομμάτι που θα βάζει στο πάπλωμα, ο βασιλιάς να δίνει ένα αντικείμενο από το παλάτι στους φτωχούς. Όταν πια θα είχε δωρίσει τα πάντα, τότε θα αποκτούσε το πάπλωμα που επιθυμούσε.
Τελικά ο βασιλιάς μετά από πολλή σκέψη, άρχισε να δίνει. Όσο πιο πολύ έδινε, τόσο πιο πολύ ένιωθε την ευτυχία να γεμίζει την καρδιά του. Μέχρι που δεν είχε τίποτα  από τα πλούτη του. Ένιωθε, όμως, γεμάτος από αγάπη και ευτυχία.
Το υπέροχο αυτό παραμύθι προκαλεί συγκίνηση και αγωνία, με ωραίες περιγραφές και πλούσιο λεξιλόγιο. Περιγράφει την έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς, αναφέρεται στην αγάπη και την χαρά  που παίρνεις όταν δίνεις. Σε μαθαίνει ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στα πλούτη, στην απληστία και στον εγωισμό αλλά στην προσφορά και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.
[Εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ, σελίδες 50, έτος έκδοσης 2002, μετάφραση: Κωστία Κοντολέων,  ξενόγλωσσος τίτλος: The Quiltmaker's Gift].

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Περισσότερες παρουσιάσεις βιβλίων βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου