Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (2/23)

ΝΑΞΟΣ: Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Πρώτοι κάτοικοι της Νάξου θεωρούνται οι Θράκες, σύμφωνα με την παράδοση 200 χρόνια κυριάρχησαν στο νησί. Τους διαδέχθηκαν οι Κάρες που ήρθαν από τη Μικρά Ασία έχοντας επικεφαλής τον Νάξο από τον οποίον πήρε το όνομά του το νησί.
 Η Νάξος ήταν πάντα περίφημη για τη μεγάλη ποσότητα των εξαγομένων μαρμάρων της, για το σμυρίγλι, για το πλήθος των πηγών της, για τους κατάμεστους κήπους, για την ομορφιά των πεδιάδων της, για τους ελαιώνες τους πορτοκαλεώνες, τους λεμονεώνες, για τα κίτρα της, για τα αμπέλια της και το ξακουστό κρασί της, για την κτηνοτροφία της και τα τυριά της, αλλά και για το αλάτι. Παράλληλα επειδή η θάλασσα απομονώνει παρέμεινε γνήσια, ασυνήθιστη, διαφορετική, αυτάρκής. Ο Πίνδαρος αποκαλεί τη Νάξο «λιπαράν» και ο Ηρόδοτος βεβαιώνει ότι «η Νάξος ευδαίμονη των νήσων προέφερεν». Ο Αρχίλοχος ο Πάριος παρομοίαζε το κρασί της Νάξου με νέκταρ που έπιναν οι θεοί. Ο κατεξοχήν συνδεδεμένος με τη Νάξο θεός είναι ο Διόνυσος που ενσάρκωνε τις αγαθοποιούς δυνάμεις της φύσεως. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νάξο ο παντρεύτηκε την Αριάδνη μετά την εγκατάλειψη της από τον Θησέα. 
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφθείς την Νάξο, την βασίλισσα των Κυκλάδων:
  • Κολύμπι στις πιο όμορφες παραλίες. Πανέμορφες, καθαρές και εύκολα προσβάσιμες. Σμαραγδένια νερά και αίσθηση αναζωογόνησης, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των παραλιών του νησιού: Άγιος Προκόπιος, Αγία Άννα, Μικρή Βίγλα και πολλές ακόμα
  • Επίσκεψη σε ένα γραφικό μικρόκοσμό, στην Απείρανθο.  Χαρακτηριστικό γραφικό χωριό του νησιού, τ’ Απεράνθου, όπως το λένε οι Αξιώτες,  με παραδοσιακά σοκάκια.
  • Στάση για φαγητό στις πιο νόστιμες κουζίνες. Από τις πιο νόστιμες κουζίνες του Αιγαίου, σε γραφικά μέρη, με όμορφη αισθτική και τα πιο γευστικά φαγητά. Ενδεικτικά η «ταβέρνα Μάρω» είναι ιδανική.
  • Για τις καλύτερες τηγανητές πατάτες που έχεις φάει.
  • Για την αξιοθέατη Πορτάρα. Το κατώφλι του νησιού, για την υποδοχή των επισκεπτών. Πρόκειται για το σήμα κατατεθέν της Νάξου, μία μαρμάρινη πύλη εδώ και αιώνες. Βρίσκεται πάνω στο νησάκι Παλάτια και είναι πρόπυλο του ναού του Απόλλωνα.
  • Αρχαιολογική επίσκεψη στον κούρο του Φλεριού. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Μέλανες, στην τοποθεσία Φλεριό. Πρόκειται για ένα γυμνό έφηβο ξαπλωμένο με το δεξί του πόδι σπασμένο. Χρονολογείται περίπου το 570 π.Χ. Είναι έξι μέτρα.
  • Για μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Στα εκθέματά του η Πρωτοκυκλαδική συλλογή του στην οποία περιλαμβάνονται τα «διάσημα» μαρμάρινα ειδώλια.
  • Για βόλτα στη Χώρα. Ειδικά στον οικισμό του  ενετικού κάστρου που είναι γεμάτος ζωή αλλά και για μια βουτιά στην παραλία, είναι δίπλα.
  • Για περιπλάνηση στο σπήλαιο Ζα. Ο διάκοσμός του είναι εντυπωσιακός και περιλαμβάνει μεγάλους σταλακτίτες και σταλαγμίτες καθώς και σπάνια λίθινα συμπλέγματα.
ΑΘΗΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου