Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (3/23)

Η ΑΓΑΠΗ ΤΗΣ ΟΡΧΙΔΕΑΣ 

Mία φορά και έναν καιρό σε ένα πολύ μακρινό βασίλειο, ζούσε ένα φτωχό παλικάρι με την οικογένειά του. Το παλικάρι δούλευε πολύ σκληρά στα κτήματα του βασιλιά, για να επιβιώσουν. Ο βασιλιάς ήταν σκληρός, αυταρχικός και λεγόταν πως είχε μαγικές ικανότητες.
Μία μέρα καθώς το φτωχό παλικάρι και πάει στο ποτάμι να κουβαλήσει  νερό, άκουσε γέλια και χαρές. Μόλις γύρισε, αντίκρισε την πιο όμορφη κοπέλα που είχε δει σε όλη του τη ζωή. Οι ματιές τους συναντήθηκαν και η κοπέλα του χαμογέλασε πλατιά. Τότε, το παλικάρι αισθάνθηκε ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος σε όλο τον κόσμο.
Εν τω μεταξύ μαθεύτηκε πως ο βασιλιάς θα παντρευτεί την πριγκίπισσα του διπλανού βασιλείου, για να ενισχύσει την εξουσία του και να επεκτείνει το δικό του βασίλειο.
Μετά από λίγο καιρό που το φτωχό παλικάρι πήγαινε με το άλογό του στο κτήμα, είδε μια συνοδεία από άμαξες να κατευθύνονται προς το παλάτι του βασιλιά. Ξαφνικά, μία άμαξα βγήκε από την πορεία της, όταν τα άλογα τρόμαξαν από ένα άγριο ζώο. Η άμαξα κατευθυνόταν προς τον γκρεμό και το παλικάρι άκουγε τα ουρλιαχτά για βοήθεια. Καλπασε με το άλογο του όσο πιο γρήγορα μπορούσε και αφού άρπαξε τα χαλινάρια των αλόγων, τα οδήγησε πάλι στο δρόμο. Όταν η άμαξα ακινητοποιήθηκε, οι επιβάτες βγήκαν για να τον ευχαριστήσουν. Τότε, συνάντησε ξανά την πιο όμορφη κοπέλα του κόσμου! Και οι δύο θυμήθηκαν ότι είχαν ξανασυναντηθεί στο ποτάμι και οι καρδιές τους φτερούγισαν.
Μέσα στην άμαξα ήταν επίσης ένας σοφός γέροντας, ο οποίος ήταν και νονός της κοπέλας. Ευχαρίστησε το παλικάρι και του είπε ότι πάνε να γνωρίσουν τον βασιλιά, για να γίνει ο γάμος με την πριγκίπισσα. Τότε το παλικάρι έχασε τη γη κάτω από τα πόδια του, καθώς συνειδητοποίησε ότι η κοπέλα που αγαπούσε ήταν η πριγκίπισσα που θα παντρευόταν ο βασιλιάς. Ο γέροντας κατάλαβε τη στεναχώρια του παλικαριού και θέλοντας να τον ευχαριστήσει, του έδωσε ένα μαγικό δαχτυλίδι και του είπε ότι όταν κινδυνεύσει η αληθινή του αγάπη, το δαχτυλίδι αυτό θα την έσωζε.
Όταν η πριγκίπισσα έφτασε στο παλάτι του βασιλιά και τον γνώρισε, κατάλαβε πως ο βασιλιάς δεν ήταν καθόλου ευγενικός, είχε κακούς τρόπους και ήταν πολύ σκληρός. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν η εξουσία του και η δύναμη που θα του εξασφάλιζε η ένωση των δύο βασιλείων. Η κοπέλα δεν μπορούσε να βγάλει από το μυαλό της το ευγενικό παλικάρι και αποφάσισε να μη δεχτεί την πρόταση γάμου του βασιλιά. Τότε, ο βασιλιάς θύμωσε τόσο πολύ που χρησιμοποίησε τις μαγικές του δυνάμεις εναντίον της πριγκίπισσας και τη μεταμόρφωσε σε ορχιδέα, ένα όμορφο, μυστήριο και εξωτικό λουλούδι.
Μεγάλη συμφορά βρήκε το γειτονικό βασίλειο. Όλοι οι υπήκοοί του ήταν πολύ στεναχωρημένοι και δεν ήξεραν πως να σώσουν την πριγκίπισσα τους. Όταν το παλικάρι έμαθε τα κακά νέα, πήγε να δει από κοντά την αγάπη της ζωής του. Μόλις αντίκρισε το όμορφο λουλούδι, δάκρυσε και άρχισε να το χαϊδεύει. Τότε, ξαφνικά η αγάπη έκανε το θαύμα της! Το μαγικό δαχτυλίδι που του είχε χαρίσει ο νονός της πριγκίπισσας έλυσε τα μάγια και τη μεταμόρφωσε πάλι στο όμορφο κορίτσι που ήταν.
Το παλικάρι και η πριγκίπισσα παντρεύτηκαν και έζησαν ευτυχισμένοι στο παλάτι της πριγκίπισσας. Το βασίλειό τους, με δουλειά, αγάπη και πολύ κόπο έγινε το πιο ισχυρό σε όλη την επικράτεια και ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

 ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ 

ΣΣ. Το κείμενο αυτό αποτελεί μαθητική εργασία που έγινε με αφορμή την παρουσίαση, από την καθηγήτρια Γεωργία Αλειφέρη, παραμυθιών που ανθολογούνται στο σχολικό εγχειρίδιο της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α’ Γυμνασίου, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες δοκίμασαν τις δυνάμεις τους στη συγγραφή παραμυθιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου