Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (9/23)

 ΜΕΤΕΩΡΑ, ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ 

Tα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράξενα τοπία του πλανήτη και βρίσκεται στην Ελλάδα. Εκτός από ιδιαίτερο και εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο, εκεί βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον ορθόδοξο ελλαδικό χώρο. 
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα επισκεφτείς:
1. Τα Μετέωρα είναι περιοχή γραμμένη στον Κατάλογο των Μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO από το 1988
2. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιον Όρος. Από τα 30 που υπήρξαν ιστορικά σήμερα λειτουργούν έξι: Ρουσάνου, Αγίου Στεφάνου, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), Αγίας Τριάδας, Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά και Βαρλαάμ.
3. Διπλά από τα Μετέωρα μπορείς να ανακαλύψεις στο γραφικό χωριό Καστράκι καθώς και την πόλη της Καλαμπάκας με την βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου, μνημείο του 11ου αιώνα αλλά και τα μουσεία της πόλης.
4. Περπατήστε στα δρομάκια  της παλιάς γραφικής συνοικίας του αμφιθεατρικά χτισμένο Καστρακίου και διασχίστε τα μονοπάτια, τις σκήτες και τα μικρά ξωκλήσια ανάμεσα στους ψηλούς βράχους.
5. Η γύρω περιοχή των Μετεώρων ενδείκνυται για κυνήγι τρούφας. Η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη και μετά την ολοκλήρωση του κυνηγιού θα απολαύσετε μία τρούφα μακαρονάδα. Φυσικά η εμπειρία περιστρέφεται γύρω από την εκμάθηση των μανιταριών.
6. Τα Μετέωρα είναι προορισμός για όλο το χρόνο. Προσφέροντας μαγεία, συναίσθημα και ανάταση ψυχική και πνευματική όλες τις εποχές του χρόνου. Συνδυάζει την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό, την πίστη και τη φύση. Εντυπωσιάζει αμέσως ακόμα και τον πιο απαιτητικό και πολυταξιδεμένο επισκέπτη.
7. Τα μονοπάτια των Μετεώρων έχουν μακρά παράδοση, καθώς για αιώνες ήταν η μοναδική οδός που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για τις μετακινήσεις τους. Τα μονοπάτια αυτά ένωναν οικισμούς, μόνες και αγροτικές περιοχές.
8. Έθιμο προς τιμή του Αγίου Γεωργίου. Η ονομασία «Μαντήλας» προστέθηκε επειδή κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου κάτοικοι του χωριού και της περιοχής αλλά και επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, τιμούν τον Άγιο προσφέροντας ένα μαντήλι και παίρνουν ένα κομμάτι ως φυλαχτό από τα προηγούμενα μαντήλια που έμειναν επάνω για ένα χρόνο και κατεβάζουν οι ορειβάτες και όσοι καταφέρνουν να ανέβουν στο ερειπωμένο μοναστήρι. Παράλληλα με το ανεβοκατέβασμα των μαντηλιων τελείται τη θεία λειτουργία στο μικρό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.
9. Ο μοναδικός τόπος των Μετεώρων αποτελεί αγαπημένο προορισμό για αναρρίχηση. Πολλοί αποκαλούν τα Μετέωρα τον παράδεισο της αναρρίχησης στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν πάνω από 200 βράχοι και περισσότερες από 700 διαδρομές με υψομετρική διαφορά από 30 έως 450 μέτρα!
10. Το σπήλαιο της το σπήλαιο Θεόπετρας βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα έξω από την Καλαμπάκα και έχει είσοδο αψιδωτή, διαστάσεων 17 x 3 μέτρα περίπου. Το εσωτερικό του αποτελείται από μία κυρία αίθουσα 500 τετραγωνικών μέτρων περίπου με μικρές κόγχες στην περιφέρεια. Το σπήλαιο αυτό είναι το πρώτο που ανασκάπτεται στη Θεσσαλία και το μόνο μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα με συνεχείς ανθρωπογενείς επιχώσεις που ξεκινούν από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή και φθάνουν μέχρι το τέλος της Νεολιθικής.
 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ 

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου