Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (12/23)

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, Η ΟΜΟΡΦΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η Κεφαλονιά ή αλλιώς Κεφαλληνία είναι νησί του Ιονίου Πελάγους κι ανήκει στα Επτάνησα. Είναι το έκτο μεγαλύτερο σε έκταση νησί στην Ελλάδα.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να την επισκεφτείς:
1. Να βουτήξει στο Μύρτο. Σε όσες φωτογραφίες κι αν τον έχεις δει όσα κι αν έχεις ακούσει, τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για το απόλυτο μπλε ελεκτρίκ των νερών του που αλλάζουν χρώμα όσο περνούν οι ώρες ανάλογα με τη γωνία του ήλιου. Ούτε για το φαντασμαγορικό του ηλιοβασίλεμα, που φήμες λένε πως είναι το καλύτερο του Ιονίου
2. Να κάνεις βαρκάδα στη Μελισσάνη. Το εξωπραγματικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται στην Ανατολική ακτή της Κεφαλονιάς, και κατάκλιση κάθε καλοκαίρι τα social media χάρη στις απίθανες αποχρώσεις των νερών της. Φαινόμενο ιδιαίτερα φαντασμαγορικό εκεί γύρω στο μεσημέρι, όταν οι ηλιαχτίδες πέφτουν κάθετα στο νερό από την οροφή της σπηλιάς, που αν δεν είχε καταρρεύσει δεν θα είχαμε ποτέ ανακαλύψει την υπόγεια λίμνη της.
3. Να αλειφθείς με άργιλο στο Ξι. Η κατακόκκινη άμμος του που δεν έχετε ξαναδεί ποτέ και πουθενά, οφείλεται στον άργιλο των βράχων στο πίσω μέρος της παραλίας, με τον οποίον θα κάνει δωρεάν φυσικό Spa, πριν από κάθε βουτιά.
4. Να αγαπήσεις το απόλυτο τιρκουάζ των Πετανών… και να μπεις στην εντελώς άσκοπη αλλά καθ’ όλα διασκεδαστική συζήτηση συγκρίνοντας αν είναι το ίδιο ή καλύτερο από το αντίστοιχο τιρκουάζ στο Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας. Απολαμβάνετε ιδανικά, ενόσω βουτάς τα καταπληκτικά νερά τους, ή όσο ψάχνεις να βρεις τη σωστή στάση στην απλωμένη πάνω στα μεγάλα λευκά τους βότσαλα πετσέτα.
5. Να δεις τι θα πει «πράσινο που φτάνει στο κύμα» στην Αντίσαμο. Καταπράσινοι λόφοι καταλήγουν απαλά στα βαθυγάλαζα νερά της, και οι λάτρεις των βουτιών με μάσκα βρίσκουν εδώ τον παράδεισο τους, χάρη στη «χαράδρα» που δημιουργούν τα λευκά βότσαλα στο βυθό της. Α ναι! Είναι και η παραλία του λοχαγού Κορέλι για τους σινεφίλ.
6. Να εξερευνήσεις το Αργοστόλι. Η πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς έχει ωραίες περατζάδες, σκιερές πλατείες, πολύβουους πεζόδρομους σαν το περίφημο Λιθόστρωτο. τη μισή νυχτερινή ζωή του νησιού και ένα πλήθος αξιοθέατων που περιλαμβάνουν το Αρχαιολογικό μουσείο και το Βοτανικό κήπο στο Ίδρυμα Φωκά Κοσμετάτου που θα ενθουσιάσει ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
7. Εντυπωσιακή φύση. Η ομορφιά της Κεφαλονιάς έγκειται στη σαγηνευτική φύση της όπου το πράσινο συναντά το γαλάζιο σε εκπληκτικά τοπία απείρου κάλλους που κόβουν την ανάσα. Είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου με μία ατελείωτη ακτογραμμή κατάλληλο για όλες τις ανάγκες και τις επιθυμίες.
8. Να δεις την Κουνόπετρα. Πρόκειται για ένα μεγάλο βράχο μέσα στη θάλασσα που όπως λέει και το όνομα Κουνόπετρα, κουνιόταν ασταμάτητα. Ένας τεράστιος βράχος σε πολύ αργή, ασταμάτητη όμως κίνηση, φαινόμενο που μπορούσες να το παρατηρήσεις με γυμνό οφθαλμό για εκατοντάδες χρόνια 
9. Να επισκεφτείς τον Άγιο Γεράσιμο. Η Μονή του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στον οικισμό των Ομαλών και αποτελεί το σπουδαιότερο Θρησκευτικό μνημείο του νησιού. Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο που λίγο μετά το θάνατο του ανακηρύχθηκε πολιούχος Κεφαλονιάς.
10. Να επισκεφτείς το σπήλαιο της Δρογαράτης. Το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα όπου διοργανώνονται συναυλίες. Η κεντρική του αίθουσα είναι πολύ μεγάλη με διαστάσεις 65 X 45 μέτρα και ύψος 20cm περίπου και η ακουστική του χώρου είναι μοναδική. 

ΡΟΔΑΝΘΗ ΚΟΥΙΡΟΥΚΙΔΟΥ 

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου