Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (13/23)

ΖΑΚΥΝΘΟΣ, ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 

Η Ζάκυνθος ή το Φιόρο του Λεβάντε για τους Βενετσιάνους ή Δασώδης από τον Όμηρο, είναι ένα από τα νησιά των Επτανήσων. Είναι το ενδέκατο σε έκταση νησί της Ελλάδας καθώς και το τρίτο σε έκταση και δεύτερο σε πληθυσμό στα Επτάνησα. 
Νησί με μεγάλες αντιθέσεις όπως αμμώδεις παραλίες και επιληπτικές βραχώδεις ακτές, έχει κλίμα εύκρατο και μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Οι άφθονες χειμωνιάτικες βροχές ευνοούν την ανάπτυξη της πλούσιας βλάστησης και εξασφαλίζουν αξιόλογα αποθέματα νερού για την για την καλοκαιρινή περίοδο.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για τους οποίους πρέπει να την επισκεφτείς:
1. Χελώνες καρέτα-καρέτα. Στο νότιο μέρος του νησιού αναπαράγονται οι χελώνες καρέτα-καρέτα, μια σπάνια ράτσα, η οποία προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία με την ίδρυση ενός θαλάσσιου πάρκου.
2. Λόφος του Στράνη. Επίσκεψη στο λόφο του Στράνη, το σημείο που έγραφε ο Διονύσιος Σολωμός τα ποιήματά του αλλά και τον Εθνικό μας υμνο.
3. Ναυάγιο. Μία από πέντε ή έξι πιο φωνογραφημένες παραλίες της Ελλάδας. Πρόσβασιμη μόνο από τη θάλασσα, δίνει αμέσως την έννοια του μεγέθους και της τελειότητας.
4. Γαλάζιες σπηλιές. Οι Γαλάζιες σπηλιές αποτελούνται από ιδιότυπους γεωλογικούς σχηματισμούς, που έχουν δημιουργήσει μία σειρά σπηλαίων κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτής του νησιού. Οφείλουν το όνομά τους στις ιδιαίτερες αντανακλάσεις που παίρνει το νερό στο εσωτερικό τους.
5. Βυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου. Το 1908 ιδρύθηκε το μουσείο Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. η μόνιμη συλλογή του Μουσείου αποτελείται από ιδιαίτερα Βυζαντινά και μεταβυζαντινά αντικείμενα.
6. Μουσείο Σολωμού και Κάλβου. Μουσείο το οποίο περιλαμβάνει το μαυσωλείο όπου φυλάσσονται τα οστά του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του ποιητή Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του. Προσωπικά τους αντικείμενα όπως λευκώματα, βιβλία, σημειωματάριο αλλά και πορτραίτα των συγγενών τους.
7. Ιστορικό Πολεμικό Μουσείο. Δημιουργήθηκε το 2018 στην περιοχή του Λαγανά και είναι το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μαχών των σημαντικότερων πολέμων του 20ου αιώνα.
8. Παραλία Πόρτο Λιμνιώνας. Η παραλία Πόρτο Λιμνιώνας είναι μία μικρή παραλία σε έναν κολπίσκο άγριας ομορφιάς. Γνωστή για τα πεντακάθαρα νερά της και τις μαγευτικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί.
9. Εκκλησία Αγίου Διονυσίου. ο Άγιος Διονύσιος είναι ο προστάτης του νησιού και ο κόσμος τον τιμά ιδιαίτερα. Η εκκλησία χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα και βρίσκεται στο λιμάνι της Ζακύνθου. Είναι ιδιαίτερα μεγάλη εκκλησία όπου βρίσκεται το λείψανο του Αγίου και είναι καλλωπισμένη με πολλές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες.
10. Εκδρομή με σκάφος. Παράλληλα με το πανέμορφο φυσικό τοπίο, η Ζάκυνθος παρέχει την ευκαιρία μιας επίσκεψης στα πολυάριθμα νησάκια που την περιβάλλουν όπως το Μαραθονήσι στον κόλπο του Λαγανά, τον Άγιο Ιωάννη και τις Στροφάδες.
 
ΑΙΜΙΛΙΑ ΚΑΠΛΑΝΤΖΗ 

ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου