Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η αίσθηση της ελευθερίας

 ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ, ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ

Μάρτιος 1901, περπατάω στο δρομάκι έξω από το σπίτι μου. Στον κεντρικό δρόμο της πόλης περπατούν και άλλες γυναίκες. Μπορώ να διακρίνω από μακριά ότι στα χέρια τους κρατούν πανό με συνθήματα. Δεν ξέρω τι ακριβώς γράφουν. Δεν κατάφερα ποτέ να πάω στο σχολείο και να μάθω γράμματα. Ακούω στο βάθος να φωνάζουν «οι γυναίκες δουλεύουν, όμως δεν ψηφίζουν!», «ψήφο στις γυναίκες». Τι θα πει οι γυναίκες δουλεύουν, όμως δεν ψηφίζουν, γιατί φωνάζουν ψήφο στις γυναίκες. Εγώ ούτε δουλεύω, ούτε ξέρω τι θα ψήφιζα αν είχα το δικαίωμα. Μάλλον το θέμα δεν με αφορά. Στο σπίτι δουλεύει μόνο ο Πιερ, αυτός ξέρει και κάθε φορά ψηφίζει. Σε αυτή τη σκέψη θυμήθηκα το βλέμμα του Πιερ, το βαρύ του χέρι να πέφτει πάνω μου, τον γιο μου κοκαλωμένο στην κουζίνα, την πόρτα να κλείνει μπροστά μου ξανά, την κόρη μου να κοιτά από την κορυφή της σκάλας με μάτια γεμάτα φόβο. Θυμήθηκα κάθε φορά που γυρίζω στο σπίτι. Αυτός συνήθως αφήνει στο τραπέζι της κουζίνας χρήματα «για το σπίτι, για τα παιδιά, για σένα» μου λέει. Όμως, αυτά τα σημάδια δεν καλύπτονται με χρήματα, τίποτα δεν μπορεί να τα καλύψει αυτά.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Στέλλα Γαλάνη

 ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ






















Αχ! Καλοκαιράκι
 πόσο μου έχεις λείψει η θάλασσα και τα νησιά σου, 
τα κύματα στην αγκαλιά σου, 
φωτιές τα βράδια στην ακρογιαλιά, 
τα μπάνια τα νυχτερινά.

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Τι κερδίζει;

 Ο ΟΙΝΟΠΩΛΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ

Οινοπώλης ανάμειξε 200 λίτρα κρασιού των 3,5€/λιτρο με 150 λίτρα των 4€/λίτρο και με 50λίτρα των 4,4€/λίτρο.

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Στη νηστεία άλλη γεύση

 ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
του Μάνου Δημητρούλη*

Τα Ζυμαρικά Ολικής Άλεσης αποτελούν ιδανική πηγή για πρόσληψη πρωτεΐνης, φυτικών ινών και ω-3 λιπαρών οξέων. Δοκιμάστε κριθαράκι ολικής μαζί με θαλασσινά και συγκεκριμένα καλαμαράκια και δώστε με αυτό το κριθαροτο στη νηστεία σας άλλη γεύση …

Σάββατο 27 Ιουλίου 2024

Η αποτυχία ως είσοδος στην επιτυχία

Η ΦΕΝΑΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
του Σαράντου Καργάκου*

Προ πολλών ετών, όταν η κύρια επαγγελματική μου δραστηριότητα ήταν η προετοιμασία των υποψηφίων για τις εισαγωγικές εξετάσεις, τέτοια περίπου εποχή συνάντησα ένα γονιό και τον ρώτησα αγωνιωδώς, τι έκανε στις εν λόγω εξετάσεις ο γιος του. Μου αποκρίθηκε πικραμένος:
- Απέτυχε!
- Συγχαρητήρια, του είπα χωρίς δόση ειρωνείας. Θα πετύχει στη ζωή!

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Εκδίδονται από τον υπολογιστή

ΨΗΦΙΑΚΑ ΑΠΟΛΥΤΗΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ 

Οι απόφοιτοι Γυμνασίου και Λυκείου (γενικού και επαγγελματικού)  έχουν την δυνατότητα να εκδίδουν το απολυτήριό τους ψηφιακά μέσω του gov.gr, αρκεί να έχουν αποφοιτήσει κατά το σχολικό έτος 2016 - 2017 και μετά.

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (8/24)

ΠΛΑΤΑΡΙΑ, ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Η Πλαταριά είναι ένας οικισμός χτισμένος πλάι στην ακτή, στο νομό Θεσπρωτίας. Βρίσκεται κοντά στην Ηγουμενίτσα. Για την ονομασία της Πλασταριάές υπάρχουν δύο εκδοχές: 1) Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας της ύπαρξης του κάμπου. Ο κάμπος ως πλατύ μέρος, πλαταριά. 2) Ονομάστηκε έτσι εξαιτίας ενός μεγάλου πλατάνου, ο οποίος υπάρχει και σήμερα και διατηρείται ένα μικρό τμήμα του.
Στο χωριό υπάρχουν αρκετές πεδιάδες, βουνά και είναι περί τριγυρισμένο από πανέμορφες θάλασσες. Απέναντί της βρίσκονται τα Σύβοτα και ένα γνωστό νησί, η Κέρκυρα.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείς:

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (9 /24)

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΥΛΟΓΙΑΣ

Μια φορά και έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς, ο οποίος αγαπούσε πολυλογάει. Όλο το βασίλειο γνώριζε αυτήν την αδυναμία του και αυτός είναι ο λόγος που δεχόταν ελάχιστες επισκέψεις καθημερινά. Δεκάδες γιατροί είχαν προσπαθήσει να καταλάβουν σε τι οφειλόταν αυτό, αλλά κανένας δεν έδινε σαφή απάντηση. «Πρώτη φορά συναντώ τέτοια περίπτωση στη ζωή μου», έλεγε ο ένας, «Δεν μπορώ να το δικαιολογήσω!» έλεγε ο άλλος. Μα πώς θα γιατρευτεί αυτή η κατάσταση, απορούσαν όλοι.

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Δημοκρατίας επέτειοι

Ο ΑΛΛΟΣ ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ
Του Μάριου Πλωρίτη*
Μια αναιδής «αναπαλαίωση»
Πήρα και δημοσιεύω το παρακάτω «ενοχλητικό» γράμμα:
«Αγαπητέ Κύριε,
Επιτρέψτε μου να συμπληρώσω το άρθρο σας Δημοκρατίας επέτειοι (29.9.91), όπου ελεεινολογείτε τον μετασχηματισμό της δημοκρατίας σε αθλιοκρατία.
Δεν ξέρω αν παρευρεθήκατε στους εορτασμούς, όπου απαγγέλθηκαν αποσπάσματα από αρχαία κείμενα σχετικά με το πολίτευμά (τους και) μας. Νομίζω πως η αναφορά σ’ αυτά θα ήταν πιο πλήρης και οπωσδήποτε πιο διδακτική, αν έδινε και τη σύγχρονη εκδοχή αυτών των μοναδικών μνημείων.
Ας πάρουμε λ.χ. τον περιλάλητο Επιτάφιο του Περικλέους, όπως τον διασώζει (και σίγουρα τον τελειώνει, τον τελειοποιεί) ο Θουκυδίδης (Β, 37 επ.).

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Miguel De Cervantes Saavedra [Μιγκέλ ΝτΕ Θερβάντες Σααβέδρα]

 ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ

Μυθιστόρημα που αναφέρεται σε έναν ευγενή από την Μάντσα της Ισπανίας. Αυτός είχε σαν χόμπι να διαβάζει βιβλία με ιππότες, τα οποία τον επηρέασαν τόσο που θέλεισε και αυτός να γίνει ιππότης δίνοντας τον εαυτό του το όνομα, «Δον Κιχώτης». Έχοντας για συντροφιά ένα γέρικο άλογο και τον πιστό του ιπποκόμο, το Σάντσο Πάντσα, ξεκινούν τις συναρπαστικές τους περιπέτειες, θέλοντας να αποδώσουν δικαιοσύνη στον κόσμο.

Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Router το smartphone

 Πως να κάνεις Hotspot το κινητό τηλέφωνο
Του  Κυριάκου Οικονομίδη

Μία από τις πιο χρήσιμες λειτουργίες ενός κινητού είναι ότι μπορεί να γίνει Wi-Fi Hotspot, δηλαδή ένα μικρό router, για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιούμε μέσω των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που έχουμε διαθέσιμα από τον πάροχό μας, και να συνδεόμαστε στο διαδίκτυο από άλλες συσκευές όπως π.χ. Tablet ή laptop. Αυτή η επιλογή είναι πολύ χρήσιμη σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε σε διακοπές ή σε κάποιο γραφείο που δε διαθέτει ίντερνετ.

Σάββατο 20 Ιουλίου 2024

Άκης Παναγιώτου

ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ 1974

Είναι η αφήγηση ενός απλού ανθρώπου που ως βίωμα έζησε τα τραγικά γεγονότα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την Κύπρο! 
Ο Χριστάκης Παναγιώτου από το αγροτικό χωριό Μαναγρούλλι Λεμεσου, όπου ζούσε αρμονικά και με τους συγχωριανούς του τουρκοκύπριους, και σε ηλικία 17 ετών κλήθηκε να υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία το σημαδιακό 1974.

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024

Τι πρέπει να κάνετε…

Μπροστά σε έναν άγριο σκύλο ή σε αγέλη σκύλων
επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη

Αρκετά είναι τα περιστατικά επίθεσης σκύλων σε ανθρώπους. Κάποια από αυτά είναι σοβαρά και χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο και βέβαια το σοβαρότερο όλων αυτό της Θεσσαλονίκης που σκότωσαν την γυναίκα που επετέθησαν. 
Ο σκύλος επιτίθεται συνήθως όταν νιώσει, για κάποιο λόγο, ότι απειλείται. 
Δεν έχει σημασία εάν εσύ έχεις τις καλύτερες προθέσεις. Από τη στιγμή που εκείνος σε θεωρεί απειλή, πρέπει να ακολουθήσεις κάποια βήματα για να προφυλάξεις τον εαυτό σου. 

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείτε... (7/24)

ΤΣΕΠΕΛΟΒΟ, ΕΝΑΣ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΕΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 

Το Τσεπέλοβο είναι το μεγαλύτερο χωριό και πιο απομακρυσμένο ανάμεσα στα φημισμένα Ζαγοροχώρια, χτισμένο στις νότιες πλαγιές του όρου Τύμφη σε υψόμετρο 1080 μέτρα. Υπήρξε το διοικητικό κέντρο του Ζαγορίου από το 18ο αιώνα και ανέπτυξε ιδιαίτερη εμπορική δραστηριότητα λόγω της ξυλείας οθωμανικά χρόνια. Το 1700 λειτούργησε το πρώτο σχολείο του χωριού, στο οποίο δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα ο δάσκαλος του γένους Αθανάσιος Ψαλίδας.
 Το Τσεπέλοβο πέρα από το φυσικό περιβάλλον του με τη σπάνια βλάστηση, τα φαράγγια, τις αλπικές λίμνες και θα καταφύγια ζώων διαθέτει και αξιόλογη τουριστική υποδομή με πολλές επιλογές.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να το επισκεφτείς:

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (8 /24)

Η ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ 

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα παλάτι ζούσε μια πριγκίπισσα. Ήταν πολύ χαρούμενη γιατί σε λίγες μέρες θα παντρευόταν τον πρίγκιπα που απαγαπούσε.
Λίγες ώρες πριν από τον γάμο της και ενώ η πριγκίπισσα ετοιμαζόταν, μία μάγισσα έφτασε στο παλάτι και τη μεταμόρφωσε σε άσχημη κοπέλα. Η μάγισσα τη μεταμόρφωσε, γιατί ήθελε να παντρέψει την κόρη της με τον πρίγκιπα. Αυτός μόλις είδε την κοπέλα σε τέτοια κατάσταση, ακύρωσε το γάμο. Η κοπέλα απογοητευμένη, αποφάσισε να πάει μία βόλτα στο δάσος. Εκεί συνάντησε ένα  αηδόνι και άρχισε να τις μιλάει:

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Νάσια Κεφαλή

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ













Έρχονται γλάροι, φεύγουνε
 η θάλασσα όμως μένει, 
παιδάκια γύρω της παίζουνε
 και ο ήλιος ανατέλλει.

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2024

Νίκος Καζαντζάκης

ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ιστορικό μυθιστόρημα για παιδιά και νέους το οποίο παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον αφού παρουσιάζει την προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέσα από την αφήγηση των περιπετειών του, των μαχών, τις δυσκολίες, την κούραση αλλά και την πυγμή που έδειξε αυτός και οι στρατιώτες του για να φτάσουν ως τα βάθη της Ινδίας.

Κυριακή 14 Ιουλίου 2024

Καλοκαιρινό και πεντανόστιμο

 ΡΥΖΟΓΚΟΦΡΕΤΕΣ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ
του Μάνου Δημητρούλη*

Το πιο καλοκαιρινό, πεντανόστιμο, δροσερό, πανεύκολο & θρεπτικό σνακ.

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Το «πασπαρτού» των ανίερων των ιερών

 ΠΕΡΙ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ
Του Μάριου Πλωρίτη*

ΟΡΙΣΜΟΙ έχουν δοθεί πολλοί για το είδος Ανθρωπος: «Ζώον πολιτικόν και οικονομικόν» (Αριστοτέλης)… «ένα ζώο που σκέφτεται» (Σενέκας)… «ένα ζώο που φτιάχνει εργαλεία» (Βενιαμίν Φραγκλίνος)… «Ενα ζώο που κοκκινίζει – ή που πρέπει να κοκκινίζει» (Μαρκ Τουαίν) και πλήθος άλλοι.
Σ’ αυτούς, μπορεί να προστεθεί ένας ακόμα: «Ο άνθρωπος είναι ένα ζώο που υποκρίνεται».

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024

ΑΓΓΛΙΚΑ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ

Στο μάθημα των Αγγλικών, της καθηγήτριας Μαργιέττας Στρουμπή, οι μαθητές της Γ’ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, που μετείχαν στις  εκπαιδευτικές επισκέψεις σε Ιταλία και Ολλανδία - Βέλγιο δημιούργησαν εργασίες με τις εμπειρίες τους στα ταξίδια αυτά και τις παρουσίασαν στην τάξη για να τις θυμηθούν αλλά και να τις μοιραστούν με όσους δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν.
 Μερικές από αυτές, ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε, εννοείται στα Αγγλικά: 

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να τούς επισκεφτείτε... (6/24)

ΔΕΛΦΟΙ, ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΟΜΦΑΛΟ ΤΗΣ ΓΗΣ

Ένας όμορφος και ιστορικός τόπος επίσκεψης ο λεγόμενος ομφαλός της γης κατά την αρχαιότητα είναι η Δελφοί, οι οποίοι βρίσκονται στο νομό Φωκίδας κοντά στην Αράχοβα. Είναι ένας τόπος γεμάτος ιστορία!

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

Σε εμπόλεμη περιοχή

ΜΙΑ “ΑΛΗΘΙΝΗ” ΙΣΤΟΡΙΑ…

Ένας πολύ όμορφος χειμώνας γεμάτος χιονισμένα τοπία, βρίσκονταν σε εξέλιξη στην πόλη μου. Το Ντονμπάς υποδέχθηκε με το άσπρο του πέπλο τη νέα χρονιά, το 2022.
Σαν εχθές θυμάμαι, που ενώ βρισκόμουν στην αυλή του σπιτιού μου συνεπαρμένος από το παιχνίδι του χιονοπόλεμου με την παρέα μου, άκουσα τη μαμά μου να ουρλιάζει. Παρότι ήμουν μόνο 11 χρονών, ένιωσα την ανάγκη να συμπεριφερθώ ως ενήλικας και να τρέξω για βοήθεια. Μπαίνοντας στο σαλόνι, αντίκρυσα τους γονείς μου έντρομους να παρακολουθούν τις ειδήσεις. Η μαμά μου έκλαιγε και προσευχόταν ταυτόχρονα. Χωρίς να χάσω λεπτό, απευθύνθηκα στον πατέρα μου, που φαινόταν πιο ψύχραιμος.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

ΜΟΥΣΙΚΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 2024 (Α' μέρος)
 
Θερινές βραδιές με συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις, διοργανώνει ο δήμος Γλυφάδας στην 3η Μαρίνα, και το παιδικό πρόγραμμά σε πλατείες ή παιδικές χαρές. Η αγαπημένη καλοκαιρινή συνήθεια της πόλης περιμένει μικρούς και μεγάλους με διάρκεια ενά μήνα γεμάτο πολιτισμό, ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ζωρζ Σαρή

  ΤΟ ΨΕΜΑ

Η χριστίνα είναι ένα 15χρονο κορίτσι που μένει στη Θεσσαλονίκη με την οικογένειά της. Η ζωή της αλλάζει όταν οι γονείς της χωρίζουν και ο πατέρας της πηγαίνει να δουλέψει στη Γερμανία. Η μητέρα και το κορίτσι έρχονται στην Αθήνα και η Χριστίνα με τη βοήθεια του θείου της πηγαίνει στο κολλέγιο, ενώ η μητέρα της έχει ένα θυρωρείο, για να εξασφαλίσει όλα όσα χρειάζεται το παιδί. Η Χριστίνα λέει ψέματα για τη ζωή της όταν ένα τυχαίο γεγονός την αναγκάζει να πει την αλήθεια στο συμμαθητή της, τον Αλέξη.  Όλοι την καταλαβαίνουν, τη συγχωρούν και εκείνη καταλαβαίνει το λάθος της.

Κυριακή 7 Ιουλίου 2024

Πώς αντιμετωπίζονται;

Αλλεργικές παθήσεις που κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο
του  Ξενοφώντα Τσούκαλη*

Συνήθως, το καλοκαίρι ορισμένες αλλεργίες βρίσκονται σε ύφεση, όπως το αλλεργικό άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα που οφείλονται στις γύρεις ή η ατοπική δερματίτιδα (ή αλλεργικό έκζεμα). Ωστόσο, άλλες αλλεργικές παθήσεις κάνουν την εμφάνιση τους την καλοκαιρινή περίοδο. Μερικές μάλιστα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή ορισμένων πολύ ευαίσθητων αλλεργικών ατόμων.

Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

«Προτιμώ το ποδόσφαιρο από το θέατρο δίχως καμία αμφιβολία»

 Ο ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ 
Επιμέλεια: Ειρήνη Αϊβαλιώτου

«Έχοντας δοκιμάσει αμέτρητες εμπειρίες, μπορώ να πω με σιγουριά ότι όσα ξέρω σχετικά με την ανθρώπινη ηθική το οφείλω στο ποδόσφαιρο». Αλμπέρ Καμύ
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος, εξυψώνει το ποδόσφαιρο σε μάθημα ζωής. Ο Γάλλος διανοούμενος είχε καλύψει τη θέση του τερματοφύλακα για τη “Racing Universitaire d’ Alger” (RUA). Στο εφηβικό. Μάλιστα, οι αναφορές των αγώνων τον θέλουν να αγωνίζεται με πάθος και γενναιότητα. Σταμάτησε λόγω ασθενείας, αλλά κατάφερε να “ακούσει” την καρδιά του αθλήματος.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Την βίωση του ωραίου, την αισθητική καλλιέργεια, την ενίσχυση της δημιουργικότητας και της έκφρασης των μαθητών επιδιώκει το μάθημα των καλλιτεχνικών. Προσέγγιση που επιτυγχάνεται με σειρά δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά αναπτύσσουν τα αισθητικά τους χαρίσματα. Δημιουργούν έργα με φαντασία ή αποτυπώνουν έργα εμπνευσμένα από καταξιωμένους ζωγράφους.

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Νεανικοί λόγοι για να τα επισκεφτείτε... (5/24)

ΜΕΘΑΝΑ, ΕΝΑΣ ΚΟΝΤΙΝΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τα Μέθανα είναι νησίζουσα χερσόνησος στον Σαρωνικό κόλπο που τα κάνει μοναδικά. Τριγύρω τους είναι θάλασσα και στη μέση βουνά και ηφαίστειο, το οποίο είναι ακόμα ενεργό και είχε εκραγεί πριν από χρόνια. Λόγω της έκρηξης αυτής δημιουργήθηκαν αρκετές ιαματικές πηγές που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Αν πιάσει καταιγίδα...

 Αστραπή και κεραυνός: Πώς προστατεύεστε και τι κάνετε αν κολυμπάτε
του Αλέξανδρου Γιατζίδη*

Η ηλεκτρική εκκένωση, μεταξύ διαφορετικώς φορτισμένων (+&-) όγκων, π.χ. νέφος με νέφος ή νέφος με γη, δημιουργεί το φαινόμενο του Κεραυνού του οποίου ως ένδειξη, προηγείται ή αστραπή ή αλλιώς λάμψη, ένεκα του ότι ή ταχύτητά της ως φωτός, είναι 300.000 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο (Km/sec) και κατά την εκφόρτιση του κεραυνού ηχεί ο χαρακτηριστικός εκκωφαντικός θόρυβος.

Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Άλκη Ζέη

 ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ

Το έχω διαβάσει πολλές φορές, το έχω παρακολουθεί στο θέατρο και στην κινηματογραφική του απόδοση και πάντα το παρακολουθώ με ενθουσιασμό σαν ακούω την ιστορία για πρώτη φορά.