Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023

Φθινοπωρινό και διαιτητικό

 ΚΕΙΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΧΩΡΙΣ ΖΑΧΑΡΗ
του Μάνου Δημητρούλη*

H  σημερινή συνταγή αφορά  ένα σούπερ φθινοπωρινό κεικ κολοκυθας χωρις ζαχαρη που σίγουρα θα λατρέψετε. Καλά μαγειρέματα!!!

Υλικά

3/4 κούπας πουρέ κολοκύθας
2 αυγά
200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1/2 κούπα κρυσταλλική στέβια 1:1
4 κ.σ. λάδι καρύδας
150 γρ. γιαούρτι 2%
2 κ.σ. baking powder
1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.σ. κανέλα, 1/4 κ.γ. γαρίφαλο, 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
3 κ.σ. κολοκυθόσπορο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε τη στέβια και με σύρμα (ή με μίξερ χειρός) χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας, το γιαούρτι, το λάδι καρύδας και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking, τη σόδα, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε. Κοσκινίζουμε το μείγμα των στερεών σε δόσεις μέσα στο μείγμα των υγρών και με μαρίζ ανακατεύουμε απαλά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε φόρμα για κέικ στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί, ρίχνουμε τον κολοκυθόσπορο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.

Διατροφικές πληροφορίες/ κομμάτι (70 γρ.)

Ενέργεια: 109 kcal
Υδατάνθρακες: 18.5 γρ.
Πρωτεΐνη: 3.7 γρ.
Λιπαρά: 3.8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 2.4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 1.2 γρ.

ΚΟΛΟΚΥΘΑ

1 κούπα μαγειρεμένης κολοκύθας έχει μόνο 49 θερμίδες, ενώ παρέχει το 49% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ και το 245 % σε βιταμίνη Α‼️
Κάθε κολοκύθα περιέχει περίπου 500 σπόρους‼️ Δεν τους πετάμε, τους ψήνουμε και παίρνουμε ένα υγιεινό σνακ πλούσιο σε καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά συστατικά
Αποφύγετε την γλυκιά ή αλμυρή κολοκυθόπιτα που μπορεί να έχει από 300-500 θερμίδες ανά κομμάτι, με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και λιπαρά!

.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου