Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Μάθημα ιστορίας

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ 1940

Μάθημα ιστορίας ήταν η σχολική γιορτή για την επέτειο της «28ης Οκτωβρίου 1940», του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας,  όπου παρουσιάστηκε με παραστατικό τρόπο  το διαχρονικό πνεύμα του Έπους του 40! Το θερμό χειροκρότημα των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών που ήλθαν στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, πιστοποίησε ότι πέτυχε τους μορφωτικούς και παιδαγωγικούς στόχους της, την διατήρηση της μνήμης του γεγονότος και το πνεύμα της αιματηρής θυσίας του Ελληνικού λαού.
 
Στο πρώτο μέρος ανακοινώθηκε ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες της σημαίας και στην συνέχεια δόθηκαν τα αριστεία και βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν για την επιμέλειά τους στα μαθήματα της προηγούμενης χρονιάς. Το πρακτικό με την σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων ανακοίνωσε στους παρευρισκομένους η καθηγήτρια Γεωργία Δεκαρίστου.
Συνεχίστηκε με τον εορτασμό της «28ης Οκτωβρίου 1940» όπου παρουσιάστηκαν τα γεγονότα της εποχής συνδυάζοντας αρμονικά την αφήγηση, τα τραγούδια, την ποίηση και ένα ηχόραμα, παράλληλα έγινε αναφορά στο παρόν που ορίζει το μέλλον!
Μαθητές απήγγειλαν ποιήματα του Αθανάσιου Παπαθανασίου, του Γιάννη Ρίτσου, του Νικηφόρου Βρεττάκου, του Οδυσσέα Ελύτη και του Τάσσου Λειβαδίτη, που εμπνεύστηκαν από τον άθλο των Ελλήνων έναντι της υπερδύναμης της εποχής Ιταλίας πρόσφεραν την αισθητική και συναισθηματική εικόνα των αγωνιστών. Η χορωδία με τα σπουδαία τραγούδια «Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Βροντάει ο Όλυμπος», «Ντούτσε-Ντούτσε» έδωσαν με μελωδικό τρόπο τα διαχρονικά χαρακτηριστικά του τιτάνιου αγώνα. Το «ηχόραμα», που συνδύασε εικόνα και ήχο, απεικόνισε με ρεαλιστικό τρόπο, με φωτογραφίες εποχής, μεταφέροντας τους παρευρισκόμενους στο μέτωπο του πολέμου. Και οι «επίκαιρες σκέψεις» φανέρωσαν το διαχρονικό μήνυμα της θυσίας των αγωνιστών του Έπους του Όχι και της Εθνικής Αντίστασης.
Κάλεσαν να αντιτάσσουμε το δικό μας ΟΧΙ στους σημερινούς εχθρούς της πατρίδας που χρησιμοποιούν σύγχρονα όπλα ύπουλα που στοχεύουν στην πνευματική και ηθική αποδόμηση, όπως είναι η διαφθορά, η αναξιοκρατία, η έκπτωση στις αξίες, η προβολή ασήμαντων και αρνητικών προτύπων, τα ναρκωτικά, η απογοήτευση, η διάλυση της οικογένειας. Να αντισταθούμε σε ότι εξευτελίζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στο ποδοπάτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ό,τι εμποδίζει τους νέους να ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο, στη βία και τον πόλεμο… 
Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες, Γεωργία Αλειφέρη και Αικατερίνη-Μαρία Ρόζη, ενώ τη μουσική επιμέλεια ανέλαβε η καθηγήτρια  Βασιλική Σάββα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό μας ύμνο που έψαλαν όρθιοι και με υπερηφάνεια οι παρευρισκόμενοι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς.                                                                                                                  
  Χρόνια πολλά Ελλάδα!    

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ, ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΟΦΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου