Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΕΣΤΙΑΖΟΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 Οι μαθητές της Γ' τάξης του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας ενημερώθηκαν από τον Σ.Κ.Ε.Π (Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους) σε ό,τι είχε να κάνει με τα άτομα με αναπηρία, την Τρίτη 24 Οκτωβρίου. Η πληροφόρηση έγινε από την Δήμητρα Κοντοβά, η οποία είναι Σύμβουλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Συμπερίληψης και Προσβασιμότητας και άτομο με κινητικό πρόβλημα.
   Η κυρία Κοντοβά μίλησε στους μαθητές για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, με σκοπό να τους ευαισθητοποιήσει και να τονίσει τη σημασία δημιουργίας κατάλληλων εγκαταστάσεων που να βοηθούν στην εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση αυτών των ατόμων σε χώρους σχολικούς, εργασίας, ψυχαγωγίας, σε όλους τους χώρους.
Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα αρνητικά συναισθήματα και την ψυχολογική κακοποίηση που βιώνουν οι άνθρωποι με αναπηρία, κυρίως στην χώρα μας, όπως ο χλευασμός, η αδιαφορία απέναντι τους, καθώς και η αίσθηση της απομόνωσης, τα οποία οδηγούν στην περιφερειοποίηση και τον διαχωρισμό τους από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Επισήμανε στους μαθητές πως σε κάποια στιγμή της ζωής τους ενδεχομένως να είχαν και οι ίδιοι βρεθεί σε μία παρόμοια κατάσταση, είτε κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας είτε με την δύσκολη καθημερινότητα στα πρώτα χρόνια του κορονοϊού, οπότε η ουσία βρίσκεται στην ενσυναίσθηση και στην αλλαγή της νοοτροπίας τους από νεαρή ηλικία, έτσι ώστε να μπορέσουν και οι ίδιοι να συμβάλουν για ένα καλύτερο μέλλον προς τα άτομα με κινητική αναπηρία. 
 Τα παιδιά παρακολούθησαν με προσοχή την ομιλία και συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, θέτοντας δικούς τους προβληματισμούς και ερωτήσεις.
 Τα άτομα με αναπηρία έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς, οπότε είναι σημαντικό να κατανοούμε τις δυσκολίες τους και να μπαίνουμε στη θέση τους. Κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να νιώθει απομονωμένος από το σύνολο, γι' αυτό είναι σημαντικό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις κατάλληλες και εύκολης προσβάσεως ώστε να νιώθουν και εκείνοι πως είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και να αισθάνονται αποδεκτοί από όλους.
   Περειτέρω ενημερωση σε ο,τι έχει να κάνει με τους ανθρώπους που έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, μπορείτε να επισκεφτείτε την ενημερωτική ιστοσελίδα του Σ.Κ.Ε.Π: https://www.skep.gr/

ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου