Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Πεντανόστιμη και πολύχρωμη

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ ΚΑΙ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
 του Μάνου Δημητρούλη*

Σήμερα φτιάχνουμε πεντανόστιμη σαλάτα με φακές και πλιγούρι!! Χορταστική , πολύχρωμη και πανεύκολη. Τι άλλο να θέλει κανείς από μία συνταγή;

ΥΛΙΚΑ

Για τη σαλάτα

250 γρ. φακές ψιλές 
150 γρ. πλιγούρι 
1.3 λίτρα ζωμό λαχανικών
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμύδι σε ροδέλες
1 καρότο τριμμένο
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

Για το dressing

χυμό από 1 πορτοκάλι
τρίμμα από 1 πορτοκάλι
40 γρ. μουστάρδα
20 γρ. λευκό ξύδι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε καλά τις φακές.
Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο και μόλις γυαλίσει προσθέτουμε τις φακές, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το
1 λίτρο ζωμού και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
Ξεπλένουμε το πλιγούρι καλά και το σιγοβράζουμε σε 300 ml ζωμού με κλειστό καπάκι και χωρίς να ανακατεύουμε.
Για το dressing ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ανακατεύουμε τις φακές, με το πλιγούρι, το καρότο, την πιπεριά, το φρέσκο κρεμμύδι, το μαϊντανό, ρίχνουμε τη sauce, ανακατεύουμε, προαιρετικά προσθέτουμε κι άλλο μαϊντανό και απολαύστε την!

Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα (1/4 συνταγής)

Ενέργεια: 448 kcal
Υδατάνθρακες: 53 γρ.
Πρωτεΐνη: 23 γρ.
Λιπαρά: 9.1 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 2.4 γρ.
Φυτικές Ίνες: 11.9 γρ.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ

Η σημερινή μας σαλάτα είναι ένας διατροφικός παράδεισος:
 Μια μερίδα αρκεί για να προσλάβουμε τη βιταμίνη C που χρειαζόμαστε για 3 ημέρες!
Μια μερίδα αρκεί για να προσλάβουμε τη βιταμίνη Α που χρειαζόμαστε για 2 ημέρες!

.....................
Ο Μάνος Δημητρούλης είναι Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Msc Αθλητικής Διατροφής και συγγραφέας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου