Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Ομάδα πειραμάτων

ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΟΗΤΕΥΟΥΝ

Η ομάδα πειραμάτων του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, για άλλη μια χρονιά, συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στο Athens Science Festival, την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου,  κάνοντας πειράματα με τα οποία εντυπωσίασαν όσους τα παρακολούθησαν και τους εξήγησαν πολλά φυσικά φαινόμενα, τα οποία ίσως ποτέ να μην είχαν σκεφτεί.
Η ομάδα, η οποία απαρτιζόταν από παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, μαζί με τις καθηγήτριές τους Γεωργία Πράππα, Πωλίνα Φυσσάκη και την υπεύθυνη του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών Αικατερίνη Μαρία Ρόζη, πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα, όπως το «Το αόρατο μελάνι». 
Σε αυτό το πείραμα, τα παιδιά έπρεπε να βουτήξουν ένα μολύβι σε μια βάση και στη συνέχεια να ζωγραφίσουν κάτι πάνω σε μικρά χαρτάκια τα οποία καλύπτονταν με φαινολαφθαλεΐνη, μια ουσία που είναι δείκτης. Με αυτό το πείραμα, τα παιδιά δείξαν την ανίχνευση μιας βάσης όταν αυτή έρχεται σε επαφή με δείκτη!
Δίπλα, ένα απότομο τράβηγμα του τραπεζομάντηλου άφηνε αδιάφορα τα ποτήρια!!! Αυτό συνέβαινε λόγω της αδράνειας, της ιδιότητας των αντικειμένων να αντιστέκονται στην αλλαγή της κινητικής τους κατάστασης!
Στη συνέχεια, για να μιλήσουν για την ταχύτητα του φωτός, έκαναν ένα πείραμα στο οποίο έβαλαν ένα μικρό ποτήρι μέσα σε ένα μεγαλύτερο και σταδιακά γέμιζαν το μεγάλο ποτήρι με ηλιέλαιο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι, στο τέλος, το μικρό ποτήρι δεν φαινόταν καθόλου. Αυτό συνέβη επειδή το φως ταξιδεύει με την ίδια ταχύτητα τόσο στο γυαλί όσο και στο ηλιέλαιο, και ήταν αδύνατο να ξεχωρίσουν τα δύο υλικά.
Στη συνέχεια, ο πάγκος γέμισε με λεμόνια, πεντάλεπτα χαλκό και βίδες από ψευδάργυρο για να φτιάξουν «ζουμερές» μπαταρίες, καθώς το οξύ των λεμονιών αντιδρούσε με τα μέταλλα και η χημική ενέργεια μετατρεπόταν σε ηλεκτρική ενέργεια. Γι' αυτό, το λεντάκι άναβε!
Λίγο πιο κοντά, επιβεβαίωσαν την ατμοσφαιρική σύσταση με ένα ποτήρι, ένα κερί και χρωματιστό νερό που ανέβαινε μέχρι οι πίεσεις να ισορροπηθούν.
Ετοίμασαν ακόμα και σουβλάκια από μπαλόνια, τα οποία εξέπληξαν τους επισκέπτες. Έτσι, βρέθηκε η ευκαιρία να δοθεί μια επιπλέον εξήγηση σχετικά με τα πολυμερή!
Φραπέ μπορεί να μην ήπιε κανείς, όμως το μιξεράκι με έναν κατάλληλο δίσκο χρωμάτων σύνθεσε το λευκό χρώμα!
Την παράσταση έκλεψαν τα πειράματα που σάρωσαν στον διαγωνισμό πειραμάτων για το γυμνάσιο, όπως η απόσταξη του κρασιού σε τσίπουρο με ιδιοκατασκευή αποστακτήρα και το πεντάγραμμο από ζωγραφιές με παπαρουνόσπορο μέσω ηχητικών κυμμάτων!
Όλα τα παιδιά πέρασαν πολύ όμορφα, κάνοντας πειράματα τα οποία άφησαν γνώσεις στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες αυτού του φεστιβάλ.
Το Athens Science Festival 2023 διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το British Council και την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.
Περισσότερες φωτογραφίες βρίσκονται ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου