Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ 1973

 ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ ΕΦΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ…

Ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Αναδείχθηκε το πνεύμα της εξέγερσης, του Νοεμβρίου του 1973, με την εξιστόρηση των γεγονότων των ημερών εκείνων καθώς και όσων προηγήθηκαν και αυτών που ακολούθησαν μέσα από αφηγήσεις, προβολές, δρώμενα και τραγούδια.
Η αντίδραση των φοιτητών στο καθεστώς της «21ης Απριλίου1967», που είχε αυθαίρετα καταλάβει την εξουσία της Ελλάδας, ήταν κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση. Ξεκίνησε ως φοιτητική εξέγερση  και άμεσα αγκαλιάστηκε από τον λαό και τους μαθητές.  Ήταν η εναντίωση των «ελεύθερων φοιτητών, των ελεύθερων Ελλήνων» στην υποκρισία, τον αυταρχισμό και την ασυδοσία και υπέρ της ελευθερίας, της δημοκρατίας, στην παροχή παιδείας που να μορφώνει και για ζωή με αξιοπρέπεια και εργασία! Διεκδικήσεις που συνοψίζονται στα κορυφαία συνθήματα: ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΟΥΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!
Η  εξέγερση κατεστάλη με την συμμετοχή επίλεκτων στρατιωτικών μονάδων και την συνδρομή αρμάτων μάχης (τανκς). Ο τύραννος έπεσε χωρίς να πέσει η τυραννία, που έληξε με την προδοσία της Κύπρου. 
Τα αιτήματα της εξέγερσης έχουν διαχρονική αξία και δεν έχουν χάσει την σπουδαιότητά τους στην διάρκεια του μισού αιώνα που διεκδικήθηκαν.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό ύμνο που έψαλαν όρθιοι οι παρευρισκόμενοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Ο «Υμνος εις την Ελευθερία» ήταν  το τελευταίο άκουσμα του σταθμού του Πολυτεχνείου που σίγησε με την διάρρηξη της πύλης  από το τανκς.
Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι καθηγήτριες, Μαρία Παλάσκα και Νίκη Κυριαζή και η καθηγήτρια Βασιλική Σάββα διεύθυνε την χορωδία.
Για τη φωτοειδησεογραφία της εκδήλωσης πατήστε ΕΔΩ


ΠΑΥΛΟΣ ΠΡΟΚΑΖΙΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου