Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Έξω από αυτόν τον κόσμο

 ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΕΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 

"Κύκλος του Φωτός"του Andreas Ettl
Οι καλύτερες αστρονομικές φωτογραφίες για το 2023 αναδείχθηκαν μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό Royal Observatory Greenwich's Astronomy Photographer of the Year,  προσφέροντας μια γεύση από την εκπληκτική φυσική ομορφιά του διαστήματος και κάνοντας μερικές σημαντικές αστρονομικές ανακαλύψεις στη διαδικασία.
Ο φετινός διαγωνισμός συμπλήρωσε 15 χρόνια και προσέλκυσε περισσότερες από 4.000 συμμετοχές από 64 χώρες. Παρουσιάστηκε μια πλημμυρίδα με εντυπωσιακές εικόνες που περιελάμβαναν Γαλαξίες, Σέλας, Σελήνη, Ήλιο , Ανθρώπους στο Διάστημα, Πλανήτες, Κομήτες και Αστεροειδή, Ουρανότοπα και Αστέρια και Νεφελώματα. Εικόνες που αποκαλύπτουν μια πλευρά του κόσμου μας που λίγοι άνθρωποι μπορούν  προσωπικά να ζήσουν . 
Ο διεθνής ετήσιος διαγωνισμός διοργανώνεται από το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον φωτογράφων όλων των επιπέδων και δεξιοτήτων που υποβάλουν έως και 10 εικόνες ο καθένας τους στον διαγωνισμό.

Οι  ωραιότερες αστρονομικές φωτογραφίες 


«Ανδρομέδα, απροσδόκητο» των Marcel Drechsler, Xavier Strottner & Yann Sainty. Η καλύτερη φωτογραφιά του διαγωνισμού
 

Μια ομάδα ερασιτεχνών αστρονόμων με επικεφαλής τους Marcel Drechsler, Xavier Strottner και Yann Sainty πήρε το κορυφαίο βραβείο του διαγωνισμού, που ανακηρύχθηκε ο Γενικός Νικητής. Η εικόνα τους απαθανάτισε ένα τεράστιο μπλε τόξο πλάσματος δίπλα στον Γαλαξία της Ανδρομέδας, τον πλησιέστερο σπειροειδή γαλαξία στον Γαλαξία μας, τον οποίο ερευνούν τώρα οι επιστήμονες. Η εκπληκτική ανακάλυψη είναι αυτή που οδήγησε στο να τιτλοφορηθεί το κομμάτι Andromeda, Unexpected.


 

 The Running Chicken Nebula των Runwei Xu & Binyu Wang

Το βραβείο Young Photographer of the Year κέρδισαν δύο 14χρονες, οι Runwei Xu και Binyu Wang, οι οποίοι συνεργάστηκαν για την παραγωγή του εντυπωσιακού και πολύχρωμου The Running Chicken Nebula .


Μια ερώτηση για τον ήλιο του Eduardo Schaberger Poupeau

Τόξα πλάσματος στην ατμόσφαιρα του Ήλιου φαίνεται ως ερωτηματικό που θέλει να μάθει την απάντηση σε κάτι. Η φωτογραφία, "Μια ερώτηση για τον ήλιο", είναι ένα μωσαϊκό από δύο πάνελ και κέρδισε την κατηγορία Our Sun.


Στενές συναντήσεις του είδους Haslingden της Katie McGuinness

Η φωτογραφία που καταξιώθηκε στην κατηγορία "Άνθρωποι και Διάστημα", η οποία εμπνεύστηκε από την ταινία Στενές Συναντήσεις Τρίτου Είδους . Πάνω από μια ώρα, η Katie McGuinness τράβηξε περισσότερες από 150 λήψεις από το γλυπτό «Halo» στο Haslingden του Ηνωμένου Βασιλείου και τις συνδύασε για να δείξει τη φαινομενική περιστροφή των αστεριών γύρω από τον Polaris, ένα αστέρι στον αστερισμό της Μικρής Άρκτου που συνήθως αναφέρεται ως ο Βορράς. Αστέρι.


Μεγάλα Κοσμικά Πυροτεχνήματα του Angel An

Είναι κατανοητό γιατί οι κριτές επέλεξαν το Angel An's Grand Cosmic Fireworks ως τον νικητή της κατηγορίας Skyscapes. Κατέγραψε τους έλικες ενός εξαιρετικά σπάνιου φαινομένου που ονομάζεται "κόκκινα ξωτικά", πρόκειται για μεγάλης κλίμακας ηλεκτρικές εκκενώσεις που συμβαίνουν στη μεσόσφαιρα, πολύ ψηλότερα από τους κανονικούς κεραυνούς. Η όμορφη χρωματική διαβάθμιση γίνεται πιο εντυπωσιακή από τη λεπτή δομή του πλάσματος που είναι ορατή στην εικόνα.


Νέα τάξη γαλαξιακών νεφελωμάτων γύρω από το αστέρι YY Hya των Marcel Drechsler και Xavier Strottner

Ο Marcel Drechsler και ο Xavier Strottner, δύο από τους τρεις αστρονόμους που πήραν το Γενικό βραβείο, κέρδισαν επίσης στην κατηγορία Stars and Nebulae και πρόσθεσαν άλλη μια ανακάλυψη στις νικητήριες εικόνες. 


Mars-set του Ethan Chappel

Κατέγραψε από το Cibolo του Τέξας μια σεληνιακή απόκρυψη του Αρη που συνέβη στις 8 Δεκεμβρίου 2022. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν η Σελήνη περνάει μπροστά από ένα πιο μακρινό διαστημικό αντικείμενο, όπως ένας πλανήτης ή ένα άστρο. Κατά τη διάρκεια της απόκρυψης, η Σελήνη πέρασε μπροστά από τον πλανήτη Αρη, κάτι που επέτρεψε στον φωτογράφο να απαθανατίσει και τα δύο αντικείμενα μαζί. Η εικόνα δείχνει τον Άρη πίσω από τη νότια πλευρά της Σελήνης με εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία με θέμα τη Σελήνη 


Zeila του Vikas Chander

Το βορειότερο μέρος της ακτής της Ναμίμπια που βλέπει στον Ατλαντικό είναι μια από τις πιο ύπουλες ακτές στον κόσμο και έχει αποκτήσει το όνομα Ακτή του Σκελετού




Παραλία Αλυκό, Νάξος  του Derek Horlock

Η εξαιρετική αστροφωτογραφία συνδέει τον πλανήτη μας με κόσμους πολύ πέρα ​​από το Ηλιακό μας Σύστημα. Τραβήχτηκε από ένα εγκαταλελημένο ξενοδοχείο της Νάξου στις  26 Ιουλίου 2022


Σεληνιακή απόκρυψη του Άρη του Joshoua Harwood-White

Η σεληνιακή απόκρυψη του Άρη ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ουράνια γεγονότα του 2022. Εδώ, ένα iPhone χρησιμοποιήθηκε με ένα διαθλαστικό τηλεσκόπιο Celestron AstroMaster 102az για να απαθανατίσει τη στιγμή λίγο πριν το φεγγάρι μπλοκάρει τη θέα στον Άρη.



Ουράνιος Ισημερινός πάνω από το Μνημείο Τάφρου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου του  Louis Leroux-Gere

Αστρικά μονοπάτια πάνω από τα διατηρημένα χαρακώματα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου στο Καναδικό Εθνικό Μνημείο Vimy στη βόρεια Γαλλία. Σε διάστημα πέντε ωρών, η κάμερα απαθανάτισε την περιστροφή του ουρανού, αποκαλύπτοντας τα πολύχρωμα αστέρια.



The Dark Wolf – Fenrir του James Baguley

Το σκοτεινό, παχύ μοριακό σύννεφο με τη μορφή λύκου, γνωστό ως Νεφέλωμα Λύκου ή Νεφέλωμα Fenrir. Ο Baguley επέλεξε μια εικόνα χωρίς αστέρια για να τονίσει το όμορφο κόκκινο φόντο, το οποίο είναι ένα πυκνό φόντο αερίου υδρογόνου

ΠΗΓΕΣ: newatlas.com, Royal Museums Greenwich,  theguardian.com,  protagon,  enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου