Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Δώδεκα λαϊκά παραμύθια

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Παραδοσιακά παραμύθια που οι συγγραφείς τα έσωσαν, καταγράφοντάς τα, όπως τα άκουσαν από παππούδες και γιαγιάδες, με προέλευση από διάφορα μέρη του Ελληνισμού. Θαυμαστές ιστορίες που διαβάζονται από όλους, μικρούς και μεγάλους. Κείμενα που τέρπουν τον αναγνώστη!

Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Νέο ποινολόγιο

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ

Αλλαγές σε θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 2531/β/29-4-2024). Ιδιαίτερα εστιάζει στα «παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες», όπως αναφέρεται το ποινολόγιο, 
των μαθητών σε σειρά παραβατικών συμπεριφορών. Ειδικότερα:

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Νεανικοί λόγοι για να τον επισκεφτείτε... (12/24)

 ΕΝΑΣ «ΠΛΑΤΑΝΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ 

Η παραλία Πλατάνου είναι ο τόπος καταγωγής της μητέρας μου και το μέρος όπου περνούμε τα καλοκαίρια μας. Βρίσκεται στην Πελοπόννησο μεταξύ Ακράτας και Διακοφτού και χρειάζεται μόνο μιάμιση ώρα από την Αθήνα για να φτάσεις.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείτε τον Πλάτανο:

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Ζωή ευθεία γραμμή

 ΟΤΑΝ Η ΓΗ ΕΠΕΣΕ

Το λεξικό περιγράφει τη λέξη ¨πανικός¨, ως την εντονότερη μορφή του φόβου, η οποία παραλύει σε μικρό βαθμό την σκέψη. Όμως, ο ορισμός αυτός, δεν ταιριάζει καθόλου στην πραγματική έννοια. 

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Ενδιαφέρουσα πανεπιστημιακή έρευνα

Πώς το διάβασμα βιβλίων βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας
Του Νίκου Τσούλια*

Διαβάζοντας το άρθρο της Josie Billington, λέκτορα και αναπληρώτριας διευθύντριας στο Κέντρο Έρευνας για την Ανάγνωση στο Πανεπιστήμιο του Liverpool, επιβεβαιώνονται οι απόψεις για την ευεργετική δράση του διαβάσματος βιβλίων στον ελεύθερό μας χρόνο.
Στις έρευνες του Πανεπιστημίου, συμμετείχαν άνθρωποι που διαβάζουν τακτικά ή διάβαζαν κάποτε και έχουν χάσει αυτή τους τη συνήθεια λόγω της καθημερινότητάς τους. Η συνήθης αιτία απομάκρυνσης από το διάβασμα είναι η έλλειψη χρόνου. Και φυσικά συμμετείχαν και άνθρωποι που δε διαβάζουν καθόλου.
Τα αποτελέσματα των ερευνών λοιπόν είναι εντυπωσιακά:

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 2024 (Β’ ΜΕΡΟΣ)

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ, ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΙΝΕΜΑ
 
Το Φεστιβάλ του Δήμου Γλυφάδας συνεχίζεται προσφέροντας φθινοπωρινές βραδιές με συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις κυρίως στην 3η Μαρίνα Γλυφάδας και το παιδικό πρόγραμμα με εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι θεσμοθετημένες δραστηριότητες που προσφέρουν ψυχαγωγία και διασκέδαση  διαρκούν, για τους μικρούς έως τις 11 Σεπτεμβρίου και για τους μεγάλους έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ ΑΙΤΩΛΟΣ

 Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ!
Του Στέλιου Κούκου*

Ανάμεσα στους αγίους και τις προσωπικότητες της Τουρκοκρατίας μοιάζει να ξεχωρίζει ο Νεομάρτυρας, ο Ιερομάρτυρας και εθνομάρτυρας, ο νέος Απόστολος και εθναπόστολος, ο παιδαγωγός και μεγάλος δάσκαλος του γένους, ο φωτιστής των σκλάβων, ο προφήτης του ποθούμενου και της ανάστασης του γένους, ο προφήτης της κατάκτησης της Βασιλεύουσας, ο Μοναχός, ο Αγιορείτης, ο ρήτορας και διδάχος, ο διακριτικός, ο θαυματουργός, η βάση και το εφαλτήριο της ελληνικής επανάστασης, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός (1714-1779).

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Το εργαστήριο της ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας διαθέτει εργαλεία, μηχανήματα, πάγκους εργασίας, σχεδιαστήρια και Η/Υ με τα οποία οι μαθητές δημιουργούν το θέμα που μελετούν. Πρόκειται για έναν ευρύχωρο εργαστηριακό χώρο σχεδόν πλήρως εξοπλισμένο. 

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (11/24)

 ΛΙΜΝΗ, Η ΖΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Η Λίμνη Ευβοίας είναι μια γραφική κωμόπολη στη βόρεια Εύβοια, κοντά στην αρχαία πόλη Ελύμνιον, η οποία αναφέρεται στα έργα του Σοφοκλή. Η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης φαίνεται να κατοικείται από τα χρόνια της παλαιολιθικής περιόδου. Κατά τον 17ο αιώνα δημιουργήθηκε ο σύγχρονος οικισμός με την επανακατοίκηση της παραλίας που είχε εγκαταληφθεί εξαιτίας της πειρατείας. Η Λίμνη Ευβοίας αποτελεί όχι μόνο μία όμορφη τοποθεσία αλλά και έναν ιστορικό παράδεισο που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τον πλούτο της παρελθοντικής της πορείας.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς την περιοχή:

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (11 /24)

Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΙΑΣ ΦΙΛΙΑΣ 

Μια φορά, σε μια όμορφη πόλη ζούσαν δύο κορίτσια, η Άννα και η Σοφία, που ήταν κολλητές φίλες από πολύ μικρή ηλικία. Μοιράζονταν τα πάντα μαζί. Λύπες, χαρές, μυστικά και η φιλία τους ήταν πολύ δυνατή.

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Αλέξανδρος Κατσίκας

 ΞΕΓΝΟΙΑΣΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ











Άλλο ένα καλοκαίρι
 δίχως το βιβλίο στο χέρι.
 Ξεγνοιασιά και ήρεμα
 δίχως του σχολείου τα προβλήματα.

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

Sarah Rossi [Σάρα Ρόσι]

ΣΑΡΑ ΠΕΙΣΜΑΤΑΡΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΣΚΥΛΑΚΙ 

Η Σάρα πεισματάρα τα θέλει όλα δικά της! Πόσο μάλλον ένα αξιολάτρευτο σκωτσέζικο τεριέ, μια σπάνια και καθόλου ακουστή ράτσα σκύλου. Της αρέσουν πολύ τα σκυλάκια! Έτσι προσπαθεί να πείσει τη μητέρα της να αποκτήσουν ένα, μα εκείνη αρνιέται, καθώς δεν θέλει καν να ακούει τις λέξεις: Σκύλος, φροντίδα, περισσότερα έξοδα, τρίχες παντού και πολλά άλλα μειονεκτήματα ενός σκύλου. 

Κυριακή 18 Αυγούστου 2024

Χορταίνουν με λίγες θερμίδες

 ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΜΕ ΠΛΙΓΟΥΡΙ
του Μάνου Δημητρούλη*

Αγαπημένα, καλοκαιρινά γεμιστα κολοκυθια με πλιγούρι που μας χορταίνουν, χωρίς όμως πολλές θερμίδες!

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Νεανικοί λόγοι για να τον επισκεφτείτε... (10/24)

 ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ 

Ένα από τα πιο ωραία μέρη στην Ελλάδα είναι ο Πειραιάς. Βρίσκεται στην Αττική και είναι μία παραθαλάσσια περιοχή. Αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη και το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας από που μπορείς να ταξιδέψεις σε όλο το Αιγαίο. Παράλληλα στο λιμάνι του έρχονται κρουαζιερόπλοια και είναι η πύλη εισόδου εμπορευμάτων από όλο τον κόσμο με προορισμό όλη την Ευρώπη.
Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να περιηγηθείς τον Πειραιά και τα κοντινά μέρη

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑ

 ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΩΝ 

Οι κατασκευές στο μάθημα της Τεχνολογίας είναι έργο των μαθητών το οποίο δημιουργείται στο εργαστήριο του μαθήματος. Τα παιδιά προσεγγίζουν διαθεματικά το μελετώμενο, προσωπικό ή συνεργατικό, θέμα, με γραπτή εργασία και παράλληλα το κατασκευάζουν αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του εργαστηρίου Τεχνολογίας του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας. 

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Ο λαός την προστατεύει και την συντηρεί

 Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΜΕΓΑΛΟΜΑΤΑ
του Μιχαήλ Μητσάκη*
 
Χωμένη μέσα στα παλιά βενετσάνικα μουράγια, χάμου εις τη θάλασσα, ένα μέτρο αποπάν΄ απ΄ το νερό, εις το βάθος της μικρής κρυψώνας της, η Παναγία η Μεγαλομάτα βλέπει προς τ΄ αντικρινό νησί. Τέλεια γυναίκα ως τη μέση, με το θείο παιδί της στην αγκάλη, γραμμένη επάνω εις τον τοίχο, ποιος ξέρει από ποιο ευσεβές χέρι, ποιον μακρυνόν αιώνα, κάθεται, αποκάτ΄ απ΄ το μικροσκοπικό της το βολτάκι, απομέσ΄ απ΄ τα μικροσκοπικά της καγκελάκια, ολομόναχη και ήσυχη, ασυντρόφευτη και έρημη. Άλλος κανένας δίπλα, και κανένας γύρω της, μέσα στη σπηλίτσα της. 

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

15 Αυγούστου, μεγάλη γιορτή, διπλή επέτειος

ΜΟΝΟΙΑΣΤΕ, ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ, ΓΙΑΤΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ…
του Χρήστου Πασαλάρη* 

Ξαναπιάνω σήμερα την πέννα, ύστερα από σοβαρές περιπέτειες υγείας. Και βλέπω ότι, εκτός από τη μεγάλη γιορτή της Κοίμησης της Παναγίας, πέφτουμε πάνω σε δύο πολύ σπουδαίες επετείους. Που είναι και κίνητρα της γραφής.
Η ΜΙΑ είναι η επέτειος τορπιλισμού της «Ελλης» στην Τήνο, στις 15 Αυγούστου τού 1940, που οδήγησε στον νικηφόρο πόλεμο με τη φασιστική Ιταλία. Και η άλλη είναι η επέτειος της επανάστασης του Ζορμπά στο Γουδί, στις 15 Αυγούστου του 1909, που έφερε τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην πρωθυπουργία…

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Jacqueline Woodson [Τζάκλιν Γούντσον]

ΑΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΕΜΟ 

Αναφέρεται στην Ελλι, μια άσπρη εβραία και τον Τζερεμάια, που είναι μαύρος. Αυτοί  οι δύο ερωτεύονται απρόσμενα. Γνωρίστηκαν στους διαδρόμους του καινούργιου σχολείου της Έλλις, καθώς την βοηθάει να μαζέψει τα βιβλία που της έπεσαν. Από εκείνη τη στιγμή και κάθε μέρα ο ένας θα σκέπτεται τον άλλον και πιο πολύ. Οι δύο τους, ανήκουν σε δύο τελείους αντίθετους κόσμους, μα αυτό ποτέ δεν τους ένοιαξε. Όμως ένοιαξε δυστυχώς τον υπόλοιπο κόσμο. Θα βρεθούν σε πολλά εμπόδια που θα τους βάζει κοινωνία, μα αυτοι ποτέ δεν θα σταματήσουν να παλεύει ο ένας για τον άλλον.

Κυριακή 11 Αυγούστου 2024

Γεώργιος Σοφικίτης

ΡΩΜΕΪΚΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΑ 
ΟΙΚΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ

Τα εμβλήματα και οικόσημα, τα οποία σήμερα φέρει κάθε κράτος, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην περίπλοκη και περίτεχνη τέχνη της εραλδικής, που αναπτύχθηκε στη Δύση τον καιρό της Μεσαιωνικής φεουδαρχίας.

Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Πρόγραμμα e-Twinning

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Δημιουργός του προγράμματος «Χρωστικές από πετρώματα και οργανισμούς στο παρελθόν και στο παρόν!» στο e-Twinning ήταν το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Το υλοποίησε σε συνεργασία με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, το  3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης και το  IES Duque de Alburquerque (ισπανικό Γυμνάσιο).

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Τον Αύγουστο

 ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ 

Τα προαύλια σχολείων της Γλυφάδας τον Αυγούστο γίνονται χώροι ψυχαγωγίας για τα παιδιά, εφήβους και τους νέους.

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (9/24)

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφους τόπους με μακραίωνη ιστορία. Ένα τέτοιο τόπο επισκέφτηκα στις διακοπές μου και εντυπωσιάστηκα.
Η αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή που ονομάζεται και «κοιλάδα των θεών» και άνθησε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος αρχαίας Ελλάδας. Είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων χτισμένη μέσα σε ελιές, πεύκα, πλατάνια, δρυς και ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς την περιοχή της Ολυμπίας:

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

ΠΑΡΑΜΥΘΟ…ΛΟΓΕΙΑ (10 /24)

ΤΟ ΜΩΒ ΛΟΥΛΟΥΔΙ 

Μια φορά και έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα ζούσε ένας βασιλιάς που είχε μια πολύ όμορφη κόρη, την Ηλέκτρα. Η γυναίκα του είχε πεθάνει στη γέννα και το κορίτσι μεγάλωνε με τον αυστηρό και ιδιότροπο πατέρα της. Της απαγόρευε να πηγαίνει βόλτες στο δάσος με τις φίλες της και το κορίτσι έβγαινε από το παλάτι μόνο σε γιορτές.

Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

Διονύσιος Κομιώτης

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΟΥ














Το καλοκαίρι τ το αγαπώ περισσότερο από όλα,
τελειώνει η σχολική χρονιά και τα βιβλία κλείνουν όλα.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2024

Pete Johnson [Πιτ Τζόνσον]

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΘΑ ΜΕ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ 

Αναφέρεται σε ένα παιδί, Λούις, που δεν αντέχει τον πατέρα του όλη μέρα στο σπίτι. Είχε συνηθίσει στο σπίτι τη μητέρα του, που του έκανε όλες τις δουλειές. Πλέον όμως αυτή εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έτσι ο πατέρας έχει αναλάβει τις δουλειές του σπιτιού. Αυτό, όμως που δεν αρέσει στο Λουί είναι ότι τον βάζει να μαζεύει το δωμάτιό του και πως δεν κάνει τις δουλειές εντελώς μόνος του αλλά πιέζει και το Λουί με το μικρό του αδελφό Ελιότ, να βοηθάνε. 

Κυριακή 4 Αυγούστου 2024

Με μέλι και σουσάμι

 ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ
του Μάνου Δημητρούλη*

Ένα θρεπτικό και γρήγορο σνάκ για όλες τις ώρες, το σπιτικο παστελι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ελάχιστες θερμίδες και μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Και το σημαντικότερο; Το φτιάχνουμε με 2 μόνο υλικά, μέλι και σουσάμι!

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Δέλεαρ της πρόοδου

ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΓΙΓΑΝΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ
Του Νίκου Τσούλια*
 
    Το 2100 οι άνθρωποι έπαψαν να διαβάζουν βιβλία. Όλη μέρα στον πληροφοριόκοσμο του ίντερνετ. Και όταν κουράζονταν, κολλούσαν στην τηλεόραση. Οι εικόνες ήταν το μεγάλο πεδίο της ζωής τους. Πολλοί άρχισαν να μην ξέρουν να διαβάζουν. Διάβαζαν κάποια φυλλάδια με οδηγίες για καταναλωτικά αγαθά, για τα φαγητά στα εστιατόρια και καμιά αθλητική εφημερίδα.

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

Ζωή... σαν ταινία

 ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ, Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ 
του Βασίλη Λάμπογλου*

Το πραγματικό του όνομα ήταν ΛΕΟΝΤΙΔΗΣ και το Βαρβάκη ήταν παρατσούκλι από το όνομα είδουs γερακιών με βλοσυρά μάτια, που ονομάζονταν βαρβάτσια. Καταγόταν από τα Ψαρά και γράμματα δεν έμαθε πολλά, έγινε όμως γρήγορα πλοίαρχος με δικό του καράβι (στα 17 του χρόνια), το οποίο επίσης πολύ γρήγορα μετέτρεψε σε καταδρομικό και άρχισε πολεμική δράση στο Αιγαίο εκμεταλλευόμενος τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2024

Ολυμπιακοί αγώνες

ΛΑΜΠΑΔΑ ΑΠ’ ΤΟ ΚΕΡΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ…
Του Νίκου Τσούλια*
 
     Η ιερότητα της αρχαίας Ολυμπίας είναι μια διαρκής πηγή πνευματικής έκστασης και ψυχικής ευφορίας. Κάθε φορά η επίσκεψη σ’ αυτήν είναι προσκύνημα στο αθάνατο πνεύμα του αθλητισμού και της ειρήνης. Γεύεσαι τη μοναδική σ’ όλο τον κόσμο ιδιαιτερότητα μιας ισχυρής σύνδεσης της σημερινής ιστορικότητας με τους κλασικούς καιρούς της αρχαιότητας.