Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Νέο ποινολόγιο

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  ΓΙΑ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ

Αλλαγές σε θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προβλέπει απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (ΦΕΚ 2531/β/29-4-2024). Ιδιαίτερα εστιάζει στα «παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες», όπως αναφέρεται το ποινολόγιο, 
των μαθητών σε σειρά παραβατικών συμπεριφορών. Ειδικότερα:

Σύλλογος Διδασκόντων 

 Έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών στόχων και την διαπαιδαγώγηση των μαθητών, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποιεί τους διαθεσίμους τρόπους για τη βελτίωση της συμπεριφοράς του μαθητή, για την ενίσχυση της ατομικής υπευθυνότητας του, καθώς και για την αντιμετώπιση κάθε αποκλίνουσας συμπεριφοράς που παρουσιάζει εντός και έκτος σχολείου.

Τα οκτώ (8) παιδαγωγικά μέτρα ή ποινές 

Τα παιδαγωγικά μέτρα που εφαρμόζονται με καθοδηγητικό κριτήριο το συμφέρον των μαθητών είναι:
α) προφορική παρατήρηση, β) επίπληξη, γ) ωριαία απομάκρυνση, δ) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες, ε) αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες, στ) αποκλεισμός από πάσης φύσεως δράσεις, εκδηλώσεις, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές εκδρομές/επισκέψεις/μετακινήσεις που διοργανώνει το σχολείο, σωρευτικώς ή διαζευκτικώς, εντός του τρέχοντος σχολικού έτους, ζ) αλλαγή τμήματος και η) αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος. 
Τα παραπάνω μπορούν να ισχύουν παράλληλα με δράσεις παιδαγωγικής μορφής, τις οποίες προτείνει ο Σύλλογος Διδασκόντων, σε συνεργασία με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. 
Εφαρμόζονται, όχι με την αναφερομένη σειρά, αλλά  έχοντας ως κριτήριο την επίτευξη του επιδιωκόμενου παιδαγωγικού σκοπού.
Ο εκπαιδευτικός εφαρμόζει μέτρα α, β και γ.
Η διεύθυνση τα μέτρα α, β, γ και δ.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων όλα τα μέτρα.
 
Ποιοι καλούνται  στις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων

Στην αρχή των συνεδριάσεων του Συλλόγου γαι πειθαρχικά θέματα καλούνται:
α) το προεδρείο της Μαθητικής Κοινότητας του τμήματος και 
β) το προεδρείο του Μαθητικού Συμβουλίου του σχολειού για να καταθέσουν τις απόψεις τους, να παράσχουν τυχόν εξηγήσεις και στη συνέχεια αποχωρούν.
Οι τιμωρούμενοι με αποβολή δεν διευκρινίζεται αν την εκτίουν στο σχολείο ή στο σπίτι. Πρόκειται να διευκρινιστεί «εν καιρώ», αλλά το υπουργείο προσανατολίζεται για εκτός σχολείου με ευθύνη των γονέων ή του κηδεμόνα του μαθητή.

Κινητά τηλέφωνα

Η απαγόρευση κατοχής κινητού τηλεφώνου εντός του σχολικού χώρου εξακολουθεί να ισχύει  καθώς  δεν ανακαλείται η σχετική εγκύκλιος. Επιπλέον προβλέπεται αν διαπιστωθεί ότι στους χώρους του σχολείου ότι ο μαθητής μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, τότε απενεργοποιεί την συσκευή και παραδίδεται στην διεύθυνση,  καλούνται οι γονείς στο σχολείο για να ενημερωθούν για το περιστατικό. Παράλληλα αξιολογείται παιδαγωγικά το περιστατικό που ανάλογα της βαρύτητας μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.

Φθορές

Η εσκεμμένη φθορά ή καταστροφή στο σχολικό κτίριο, καθώς και  της υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού του ο μαθητής ελέγχεται για την συμπεριφορά του με παιδαγωγικά μέτρα, και ο γονέας ή ο κηδεμόνας του  επιβαρύνεται με την δαπάνη αποκατάστασης της ζημιάς. Σε περίπτωση άρνησης, η σχετική δαπάνη βεβαιώνεται και ακολουθεί η διαδικασία είσπραξής της. Η Διεύθυνση του σχολείου το γνωστοποιεί στον Δήμο ή στη σχολική επιτροπή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 28 του ν. 5056/2023.

Πρόσθετα μετά την ποινή

Κάθε ποινή καταγράφεται στο βιβλίο καταγραφής Ενεργειών Υποστήριξης Εύρυθμης Λειτουργιάς (Ποινολόγιο) παράλληλα ενημερώνεται και ο κηδεμόνας. Σε περίπτωση επαναλαμβανομένων ωριαίων απομακρύνσεων και ειδικά μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον ίδιο διδάσκοντα η πέντε συνολικά, ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να εφαρμόσει κατά τη κρίση του τα παιδαγωγικά μετρά που μπορούν να φτάσουν μέχρι και την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

 Αριστεία-βραβεία

Οι μαθητές που επιτυγχάνουν βαθμό ετήσιας προόδου «άριστα» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, «Αριστείο Προόδου».
Ο μαθητής ή οι μαθητές (περίπτωση ισοβάθμιας) κάθε τμήματος που επιτυγχάνουν τον μεγαλύτερο βαθμό ετήσιας προόδου και διαγωγή «εξαιρετική» απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, «Βραβείο Προόδου». 
Οι μαθητές οι οποίοι έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση στη συμπεριφορά τους η στην επίδοση τους στα μαθήματα, απονέμεται, μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, «Έπαινος Προσωπικής Βελτίωσης».
Οι μαθητές που διακρίνονται για ιδιαιτέρες πράξεις αλληλεγγύης και κοινωνικής προσφοράς και για πράξεις που εκφράζουν πνεύμα ανιδιοτελούς φιλαλληλίας απονέμεται ειδικός έπαινος.
Αναλυτικά η απόφαση του υπουργείου Παιδείας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2531/β/29-4-2024 (ΕΔΩ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου