Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (9/24)

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από όμορφους τόπους με μακραίωνη ιστορία. Ένα τέτοιο τόπο επισκέφτηκα στις διακοπές μου και εντυπωσιάστηκα.
Η αρχαία Ολυμπία βρίσκεται στη Δυτική Πελοπόννησο, στην περιοχή που ονομάζεται και «κοιλάδα των θεών» και άνθησε ο πιο δοξασμένος ιερός χώρος αρχαίας Ελλάδας. Είναι η γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων χτισμένη μέσα σε ελιές, πεύκα, πλατάνια, δρυς και ανάμεσα στους ποταμούς Αλφειό και Κλαδέο.
 Υπάρχουν και νεανικοί λόγοι για να επισκεφτείς την περιοχή της Ολυμπίας:
 
1. Το χωριό Ολυμπία διαθέτει υπέροχο φυσικό τοπίο, που μπορεί κάποιος να περπατήσει μέσα στα κοντινά δάση και να απολαύσει τον καθαρό αέρα
2. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είναι τεράστιος, το ιερό του Δία είναι χώρος με μεγάλη επισκεψιμότητα, εκεί υπήρχε το μεγάλο άγαλμα του Δία και αρκετοί ναοί και κτίρια. Σήμερα σώζονται κάποια μέρη μόνο του ναού.
3. Το ιερό άλσος, η Άλτης, που χωρίζεται από τη γύρω περιοχή με περίβολο. Σε αυτήν υπήρχε το Πελόπιο, που ήταν ταφικό μνημείο αφιερωμένο στον Πέλοπα, το Πρυτανείο που ήταν η έδρα την αξιωματούχων του ιερού και το Φιλιππείο που αφιέρωσε ο Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας.
4. Ανατολικά του ιερού άλσους εκτείνεται το στάδιο που εκτελούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Ο χώρος ακόμα και σήμερα συγκεντρώνει αρκετούς αθλητές.
5. Ο ναός της Ήρας, κτισμένος τους πρόποδες του Κρονίου λόφου. Σήμερα σώζονται θεμέλια και έχουν αναστηλωθεί τέσσερις κίονες.
6. Στη δυτική πλευρά της περιοχής σώζεται το Νυμφαίο, ένα λαμπρό υδραγωγείο που αφιέρωσε ο Ηρώδης Αττικός.
7. το αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας θεωρείται από τα σπουδαιότερα μουσεία του κόσμου, περιλαμβάνει αγάλματα, γλυπτά, χάλκινα αντικείμενα, ειδώλια, όπλα και τον περίφημο Ερμή του Πραξιτέλη.
8. Επίσης, σε ένα ιδιαίτερα φροντισμένο χώρο μπορείς να επισκεφτείς το μνημείο που είναι θαμμένη η καρδιά του Πιέρ ντε Κουμπερτέν που αναβίωσε τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες,
9. Εξαιρετική είναι η επίσκεψη στο οινοποιείο στο χωριό Κοσκινά, εκεί κοντά που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί τους αμπελώνες και να γευτεί υπέροχα κρασιά.
10. Η Ολυμπία σήμερα είναι ένα μέρος με αρκετά ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει ντόπιους μεζέδες και παραδοσιακά γλυκά. Είναι πόλος έλξης για χιλιάδες τουρίστες και κατορθώνει να συνδυάζει το ένδοξο παρελθόν της με τη σύγχρονη εποχή.
Κάθε τέσσερα χρόνια γίνεται το κέντρο όλου του κόσμου, καθώς ανάβει η φλόγα των σύγχρονου  Ολυμπιακών αγώνων.
Γραφική και όμορφη η Ολυμπία, μας καλεί να περπατήσουμε στα χνάρια του Ηρακλή και του Πέλοπα και να τη γνωρίσουμε καλύτερα

 ΝΙΚΟΛΑΣ ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ

ΣΣ. Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας της Α’ γυμνασίου, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη μαθητές και μαθήτριες περιγράφουν διάφορα μέρη από την πατρίδα μας και προτείνουν  να τα επισκεφθούμε για διάφορους (νεανικούς) λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου