Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Πρόγραμμα e-Twinning

ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ

Δημιουργός του προγράμματος «Χρωστικές από πετρώματα και οργανισμούς στο παρελθόν και στο παρόν!» στο e-Twinning ήταν το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Το υλοποίησε σε συνεργασία με το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών, το  3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης και το  IES Duque de Alburquerque (ισπανικό Γυμνάσιο).
 Σκοπός του προγράμματος ήταν να  γνωρίσουν οι συμμετέχοντες μαθητές τις χρωστικές από ορυκτά και οργανισμούς που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανθρώπινη έκφραση και δημιουργικότητα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν φυσικά ορυκτά για να δημιουργήσουν ζωηρές χρωστικές ουσίες για τις σπηλαιογραφίες, τα κεραμικά και τα τελετουργικά αντικείμενα. Οι κοινωνίες, καθώς εξελίσσονταν, επικράτησαν οι οργανικές χρωστικές ουσίες που προέρχονταν από φυτά, έντομα και μαλάκια. Σήμερα χρησιμοποιούμε μια ευρεία γκάμα συνθετικών χρωστικών ουσιών, όμως οι χρωστικές με βάση τα ορυκτά και οι οργανικές χρωστικές παραμένουν σημαντικές σε τομείς όπως τα καλλυντικά, τα κεραμικά, οι χρωστικές τροφίμων και την τέχνη.
Η επικοινωνία των μαθητών έγινε στην Αγγλική γλώσσα. Βελτίωσαν τις δεξιότητές τους στις τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Παράλληλα γνώρισαν πολιτισμούς,  παραδόσεις και έθιμα.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εντός ωρών διδασκαλίας στο πλαίσιο των μαθημάτων της Γεωγραφίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών και των Γαλλικών. Συμμετείχαν στο πρόγραμμα  μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου και την ομάδα συντόνιζαν οι εκπαιδευτικοί:  Αικατερίνη Μαρία Ρόζη (Γεωλόγος,  Επιμορφώτρια και ιδρύτρια του έργου), Ευγενία Λουμπαρδιά (Πληροφορικός), Αγγελική Καραβίδα (Γαλλικής Φιλολογίας), Μαριέττα Στρουμπή (Αγγλικής Φιλολογίας) και Αικατερίνη Δοκοπούλου (Φιλόλογος).
  Στο πλαίσιο αυτό δημιούργησαν διαδραστικό χάρτη με αναφορές στις χρωστικές  δημιουργημάτων που είναι έργα τέχνης.
 Το eTwinning είναι μια κοινότητα για σχολεία, ένας διαδικτυακός χώρος για για συνεργασία και ανάπτυξη εθνικών και διεθνών έργων. Παρέχει μια ασφαλή πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς και μαθητές για να συνεργαστούν με σχολεία από όλη την Ευρώπη, να συζητήσουν σε διαδικτυακές ομάδες, να παρακολουθήσουν δραστηριότητες μάθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου