Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ... ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ



  ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ DNA        

Το σενάριο διδασκαλίας του μαθήματος της Βιολογίας, <<DNA το βιβλίο της ζωής >>, παρουσίασε πρόσφατα αντιπροσωπεία του 3ου Γυμνάσιου Γλυφάδας στις εγκαταστάσεις του Επιμορφωτικού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αλίμου. Την παρουσίαση του πειράματος την είχε αναλάβει η καθηγήτρια κ. Μπαλή Φωτεινή, η οποία  ανέτρεψε τους όρους βάζοντας στη θέση της μία ομάδα μαθητών, με σκοπό να γίνει πιο ευχάριστη η παρουσίαση. Η ομάδα των μαθητών από την Γ' Γυμνασίου εκτέλεσαν και παρουσίασαν στο ΕΚΦΕ Αλίμου το πείραμα εκχύλισης DNA από φυτικό κύτταρο-ακτινίδιο.
 Οι μαθητές υποδέχθηκαν τους δασκάλους, τους μοίρασαν τα φύλλα εργασίας και ντυμένοι με άσπρες ιατρικές ποδιές μέσα από ένα σύντομο διάλογο  έδωσαν τον ορισμό του DNA για να βάλουν στο θέμα τους... εκπαιδευτικούς που τους παρακολουθούσαν.
Το ερώτημα για το που βρίσκετε το DNA το απαντήσαν με ένα απλό και γρήγορο πείραμα με ακτινίδιο. Ξεκίνησε με το κόψιμο και λιώσιμο του ακτινιδίου από ένα μαθητή, ενώ  άλλος ετοίμαζε το υγρό εκχύλισης  με σαπούνι και αλάτι. Ύστερα το έβαλαν  σε ένα μπολ το οποίο τοποθέτησαν μέσα σ’ ένα μεγαλύτερο γεμάτο με βρασμένο νερό, ώστε να γίνει η διήθηση.
 Στο διάστημα 10-15 λεπτών μέχρι να γίνει η διήθηση, μπήκε ένα slide show όπου οι μαθητές ανέφεραν την ανακάλυψη του DNA, τη δομή του, τη συμπληρωματικότητά των βάσεων του και τη μεταγραφή και μετάφρασή του σε πρωτεΐνη. Ύστερα δόθηκαν στους καθηγητές  χαρτόνια ώστε να ζωγραφίσουν ένα κομμάτι του DNA με χρωμοπαστέλι, όπως τους ζητήθηκε. Μόλις τελείωσε η διήθηση τοποθετήθηκε το μείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, τους οποίους μοίρασαν ανά θρανίο. Η κάθε ομάδα  καθηγητών πρόσθεσε μόνη της κρύο οινόπνευμα με σκοπό να γίνει διακριτό στην επιφάνεια του μείγματος ένα λεπτό στρώμα, το οποίο θα ήταν το DNA του ακτινιδίου.
Οι καθηγητές φυσικών επιστημών επειδή ήταν καλοί μαθητές τους προσφέρθηκαν ως ''ανταμοιβή'' από τους... μαθητές,  μανταρίνια!
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση τα παιδιά, όλοι οι καθηγητές συζήτησαν μεταξύ τους, τρόπους διδασκαλίας, του συγκεκριμένου μαθήματος, μόλις έκλεισε η συζήτηση όλοι έδωσαν συγχαρητήρια στα παιδιά και τα ευχαρίστησαν που έβαλαν ένα χρώμα ζωντάνιας και στο θέμα και στη συζήτηση. 
Τρεις εβδομάδας αργότερα οι μαθητές που συμμετείχαν στο πείραμα βραβεύτηκαν με έπαινο απο τον υπεύθυνο του Ε.Κ.Φ.Ε Αλίμου Χριστόφορο Στογιαννό, για την εντυπωσιακή προσπάθεια τους και για την εξαιρετική και ευχάριστη παρουσίασή τους. Τα  παιδιά που συμμετείχαν ήταν ο Σταύρος Αστεράτος , ο Κωνσταντίνος Αδαμόπουλος, ο Χριστόφορος Χαλκίδης, ο Παναγιώτης Θεοδωσίου, η Κασούρα Ελένη, η Κουσίδη Δέσποινα, η Κουστένη Παναγιώτα, η Παρλάκογλου Ηλιάννα και ο Μιχαλίτσης Βασίλης. Τους μαθητές υποστήριξαν και συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί Φωτεινή Μπαλή και Αικατερίνα Ρόζη.
Κατά κοινή ομολογία ήταν μία όμορφη εμπειρία και για τους μαθητές και τους δασκάλους!...
ΚΟΥΣΤΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου