Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΧΑΝΤΟΝ ΜΑΡΚ [HADDON MARK]



 ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Ο Κρίστοφερ Μπουν είναι ένας  παράξενος αυτιστικός δεκαπεντάχρονος  νέος  ο οποίος ζει με τον πατέρα του. Το μυαλό του δουλεύει με τρόπο ιδιαίτερο αλλά και η συμπεριφορά του είναι διαφορετική εξαιτίας του αυτισμού. Ξέρει πάρα πολλά για τα μαθηματικά και πολύ λίγα για τους ανθρώπους. Η αγάπη του για τα μαθηματικά, τους αριθμούς και την πολυπλοκότητά τους, την φυσική και τη γεωγραφία αλλά και τα ζώα τον κάνει ξεχωριστό και αξιαγάπητο.

Του αρέσει να φτιάχνει χάρτες και σχεδιαγράμματα, λατρεύει τα αστυνομικά μυθιστορήματα όχι όμως τα κανονικά και αγαπά το κόκκινο χρώμα. Δεν του αρέσει το κίτρινο και το καφέ, δεν αντέχει να τον αγγίζουν, δεν καταλαβαίνει τα αστεία και δεν μπορεί να πει ψέματα. Για κατοικίδιο έχει ένα ποντίκι.
Ένα βράδυ βρίσκει νεκρό τον Ουέλιγκτον τον  σκύλο της γειτόνισσάς του δολοφονημένο με μια τσουγκράνα  κι αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Βάζει σκοπό να βρει τον δράστη παρόλο που ο πατέρας του αντιδρά και στην ουσία του το απαγορεύει. Ξεκίνησε τις έρευνες ρωτώντας τους γείτονες και καταγράφοντας τα στοιχεία που συνέλεγε. Στο τέλος των ερευνών και αφού θα είχε λύσει το μυστήριο του σκύλου, θα συνέθετε ένα αστυνομικό βιβλίο.
Η αναζήτησή του όμως θα τον παρασύρει σε μονοπάτια δύσβατα μιας και καλείται να λύσει μυστήρια από τον κόσμο των μεγάλων. Τελικά μέσα από την έρευνα, οδηγείται στην ανακάλυψη σημαντικών πληροφοριών για την οικογένειά του και την χαμένη από καιρό μητέρα του. Έτσι λοιπόν έπρεπε να ξεδιαλύνει άλλα μυστήρια, αυτά του κόσμου των μεγάλων, πολύ πιο περίπλοκα από το απλό  για το οποίο ξεκίνησε την έρευνα «Ποιος σκότωσε το σκύλο»…
[Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μετάφραση ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΝΑ, σελίδες 312, ξενόγλωσσος τίτλος THE CURIOUS INCIDENT OF THE DOG IN THE NIGHT-TIME, έτος έκδοσης 2013]


ΜΑΡΙΟΣ ΚΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου