Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΖΙΣΚΙΝΤ ΠΑΤΡΙΚ [SUSKIND PATRICK]

ΤΟ ΑΡΩΜΑ

Αξιόλογο μυθιστόρημα "Το Άρωμα", εξαιρετικά καλογραμμένο με λεπτομερείς περιγραφές που ταξιδεύουν τον αναγνώστη, του οποίου η αγωνία κλιμακώνεται σε κάθε σελίδα.
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ένας νεαρός που εργάζεται σε ένα αρωματοποιείο, ο Ζαν Μπατίστ Γκρενουίγ, ο οποίος από τη μέρα που γεννήθηκε δεν είχε δική του οσμή, όπως όλοι οι άνθρωποι. Αντίθετα όμως είχε ένα υπεράνθρωπο χάρισμα να οσφραίνεται άψυχα αντικείμενα, κάτι που οι κοινοί άνθρωποι δεν μπορούν.

Έχοντας την πιο ευαίσθητη μύτη του κόσμου, μπορεί να οσφραίνεται οτιδήποτε γύρω του και να το καταγράφει στην τράπεζα αρωμάτων του. Με την όσφρησή του μπορεί να αντιληφθεί ολόκληρο τον κόσμο, και να αισθανθεί εξωπραγματικά πράγματα, κάτι για το οποίο οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι ανίκανοι.
Πέτυχε να δημιουργήσει μία απομίμηση του ανθρώπινου αρώματος, η ματαιοδοξία του, ο εγωισμός του και το μίσος του προς τους ανθρώπους τον ωθούν στο να συνθέσει ένα δόλιο σχέδιο για να κατακτήσει τον κόσμο. Αποφασίζει να δημιουργήσει το άρωμα του έρωτα, και να μαγέψει τους πάντες με την ανακάλυψή του. Για να το πετύχει αυτό όμως, σκοτώνει είκοσι πέντε νεαρές γυναίκες με σκοπό να πάρει το άρωμά τους. Έχοντας τελειοποιήσει το άρωμα του, το παρουσιάζει στον κόσμο ο οποίος μαγεύεται και είναι έτοιμος να πέσει στην παγίδα του Ζακ. Όμως το μίσος του προς τους ανθρώπους καταστρέφει το σχέδιο του, καθώς βλέποντας την τόση ευτυχία γύρω του σπαταλάει την τελευταία φιάλη για τον εαυτό του, κάτι που σηματοδότησε την καταδίκη του. Το πλήθος μαγεμένο από το άρωμά του, τον σκοτώνει από την επιθυμία να αποκτήσουν ένα κομμάτι από το μαγευτικό αυτό άρωμα για τον εαυτό του.
"Το Άρωμα" πρωτοκυκλοφόρησε το 1985 και γνώρισε τεράστια επιτυχία παγκοσμίως, ενώ το 2006 διασκευάστηκε σε ταινία με τίτλο: Perfume: The Story of a Murderer.
[Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, μετάφραση ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ, σελίδες 256, ξενόγλωσσος τίτλος DAS PARFUM, έτος 8ης  έκδοσης 2013]
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΩ

1 σχόλιο: