Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (9)

E-Commerce,  Edutainment, E-mail, Embed, Emoticon, Encryption, Error 

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Θ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


E-Commerce - Ηλεκτρονικό εμπόριο

Με τον όρο e-commerce αναφερόμαστε στην εμπορική χρήση του Διαδικτύου, όπου μέσα από ιστοσελίδες πραγματοποιούνται εμπορικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών και των εν δυνάμει πελατών τους καθώς και πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας.

Edutainment

Ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό των αγγλικών όρων education και entertainment, δηλαδή εκπαίδευση και ψυχαγωγία. Πρόκειται για εφαρμογές που στόχο έχουν να παράσχουν πληροφορίες και εκπαιδευτικό υλικό με τρόπο ψυχαγωγικό και συχνά υπό μορφή παιχνιδιού, κάτι που βοηθά στο να προσελκύεται και να παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον των χρηστών τους.

E-mail / Email - Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

Μέσω του Διαδικτύου έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία σε άλλους χρήστες από τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουμε λάβει μαζί με τον προσωπικό μας λογαριασμό (Account) στο Διαδίκτυο. Μπορούμε να στείλουμε και να λάβουμε ηλεκτρονικά μηνύματα μέσα από τα ειδικά προγράμματα δημιουργίας και αποστολής e-mails αλλά και μέσω δωρεάν υπηρεσιών του παγκοσμίου ιστού. Για να στείλουμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, πρέπει να δηλώσουμε την ηλεκτρονική διεύθυνση του παραλήπτη. Στο πεδίο «θέμα» (Subject) δηλώνεται συνήθως το αντικείμενο του μηνύματος. Έπειτα μπορούμε να γράψουμε στον κενό χώρο το μήνυμά μας και να επισυνάψουμε αρχεία. Για να το στείλουμε πρέπει να κάνουμε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί της αποστολής (συνηθέστερα συναντάται ως «Send»). Βλ. επίσης At @ και Attachment.

E-mail address - Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Είναι μια μονοσήμαντη ηλεκτρονική διεύθυνση (σαν την ταχυδρομική θυρίδα) για την αποστολή μηνυμάτων. Η ηλεκτρονική διεύθυνση αποτελείται από λατινικούς χαρακτήρες. Αρχίζει με ένα χαρακτηριστικό που έχουμε επιλέξει (π.χ. το μικρό μας όνομα), ακολουθείται από τον χαρακτήρα @ και από το domain, στο οποίο βρίσκεται η ηλεκτρονική μας διεύθυνση. Παράδειγμα διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι το info@saferinternet.gr, μέσω της οποίας μπορούμε να επικοινωνούμε με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου.

Embed - Ενσωμάτωση

Διαδικασία κατά την οποία μπορούμε να ενσωματώσουμε ένα βίντεο ή άλλου είδους εφαρμογές στην προσωπική μας ιστοσελίδα, blogή προφίλ σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.  

Emoticon

Είναι μια τεχνητή λέξη και προέρχεται από δύο αγγλικές λέξεις: emotion, που σημαίνει συναίσθημα, και icon, που σημαίνει εικόνα. Πρόκειται λοιπόν για εικονίδια που έχουν ως στόχο να συμβολίσουν κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα. Τα σύμβολα emoticons αποτελούνται από χαρακτήρες, οι οποίοι όταν πληκτρολογούνται σε συνέχεια και διαβάζονται με το κεφάλι γυρισμένο 90 μοίρες προς τα αριστερά, θυμίζουν συγκεκριμένες γκριμάτσες της γνωστής φιγούρας «Smiley». Έτσι π.χ. το emoticon :-) σημαίνει χαρά.Σας παραθέτουμε εδώ μερικά από τα emoticons που χρησιμοποιούνται ευρέως στην ηλεκτρονική αλληλογραφία, σε chat rooms, κ.λπ.
:-) Χαρά
:-( Λύπη
;-) Κλείνω το μάτι
:) Χαμογελάω
:)) Πλατύ χαμόγελο
:-o Έχω μείνει με ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη
8-) Φοράω γυαλιά

Encryption - Κρυπτογράφηση

Σημαίνει κρυπτογράφηση και γίνεται με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού προγράμματος που μετατρέπει (κλειδώνει) τα ψηφιακά δεδομένα με τη βοήθεια ενός κλειδιού κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να μην μπορούν να διαβαστούν από κανένα άλλο παρά μόνο από αυτόν που έχει το κλειδί αποκρυπτογράφησης. Πολλές φορές τα δεδομένα που αποστέλλονται, π.χ. μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, κρυπτογραφούνται πρώτα, έτσι ώστε να μην μπορούν να ανοιχτούν και να διαβαστούν όταν αποστέλλονται μέσω δικτύων. Για την κρυπτογράφηση των δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορα προγράμματα. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές πρόγραμμα είναι το λεγόμενο PGP (Pretty Good Privacy).

Error - Σφάλμα

Σημαίνει «λάθος» ή «σφάλμα» και μπορεί να εμφανιστεί πολλές φορές στον υπολογιστή μας. Σε αυτή την περίπτωση, ανάμεσα στις τελευταίες λειτουργίες που εκτέλεσε ο υπολογιστής κάτι δεν πήγε καλά, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί αυτή η ένδειξη. Συνήθως η ένδειξη «error» συνοδεύεται από έναν κωδικό και μια συνοπτική περιγραφή του λάθους, που μπορεί να είναι πολύ τεχνική και ακαταλαβίστικη σε εμάς, εάν δεν έχουμε τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις πατάμε το πλήκτρο «ΟΚ». Εάν δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τον υπολογιστή μας, είναι καλό να τον κλείσουμε για λίγα λεπτά πριν τον εκκινήσουμε ξανά.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου