Δευτέρα 1 Ιουλίου 2019

Ιουλία Ζαννάκη-Λάλιου

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΡΥΦΑ

Ενδιαφέρουσα ιστορία που βοηθά να κατανοηθεί ότι στην ζωή τίποτα δεν χαρίζεται και πρέπει ο άνθρωπος να προσπαθεί να πετύχει το στόχο του, παρά τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν.


Αναφέρεται στον αγώνα τριών αδελφών, του Θανάση, του Γιώργου και του Θεόφιλου, να επιβιώσουν στην Αθήνα. Τα παιδιά έχουν ελληνική καταγωγή και κατοικούσαν με τους γονείς τους στην Αλβανία. Ο πατέρας τους είχε φυλακιστεί γιατί ήταν αντικαθεστωτικός και η μάνα φοβισμένη για τα παιδιά της τους έπεισε να φύγουν για την Ελλάδα.
Τα αδέλφια στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα αντιμετώπισαν αρκετές δυσκολίες. Τα δύο μικρότερα αδέλφια, ο Γιώργος και ο Θεόφιλος, χωρίστηκαν από τον Θανάση. 
Έφτασαν ασφαλείς στην Αθήνα πιστεύοντας πως ο μεγάλος αδελφός είχε σκοτωθεί, και τους φιλοξένησαν τα ξαδέλφια τους. Βρήκαν δουλειά πουλώντας κουλούρια στους δρόμους και μετά από καιρό τα τρία αδέλφια ξανασυναντήθηκαν.
Ο Θανάσης στην προσπάθειά του να βρει εργασία με την βοήθεια ανθρώπων που είχε γνωρίσει τυχαία, συνελήφθη από την αστυνομία και έτσι έμαθε ότι οι «φίλοι» του ήταν επικίνδυνοι κακοποιοί. Μετάνιωσε γιατί αυτό που ήθελε ήταν μια δουλειά για την οποία δεν θα ντρέπεται. τα ξαδέλφια του, του διηγήθηκαν τις εμπειρίες και τις δυσκολίες από τη ζωή τους τον πρώτο καιρό στην Ελλάδα.
Η συζήτηση βοήθησε τον Θανάση να συνειδητοποιήσει ότι αν μένει πιστός στις αξίες με τις οποίες μεγάλωσε θα καταφέρει με πολύ προσπάθεια να ξεπεράσει τα εμπόδια και να επιβιώσει, ζώντας ελεύθερος.
[Εκδόσεις Κέδρος, σελίδες 124, έτος έκδοσης 1998]

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη. Το βιβλίο η μαθήτρια το δανείστηκε από την Σχολική Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου