Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (10)

Facebook, FAQs, Favourites, Filter, Firewall, Flash, Flash memory, Forum, Freemail, Freeware, FTP, Forward

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (Ι' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


Facebook

Το Facebook είναι μια εξαιρετικά δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Δημιουργήθηκε το 2004 και σήμερα αριθμεί πάνω από 34 εκατομμύρια ενεργά μέλη. Στον ιστοχώρο αυτό μπορούμε να δημιουργήσουμε το εικονικό μας προφίλ και να επικοινωνήσουμε ποικιλοτρόπως με άλλα άτομα. Βλ. Social Networking.

FAQs - Συχνές ερωτήσεις

Πρόκειται για σύντμηση της φράσης «Frequently Asked Questions» και σημαίνει «συχνές ερωτήσεις». Είναι μια λίστα από ερωτήσεις που υποβάλλονται συχνά από διάφορους χρήστες, μαζί με τις απαντήσεις τους. Εάν το συναντήσετε σε κάποιον ιστοχώρο όπου έχετε κάποιες απορίες και θέλετε να υποβάλετε μια ερώτηση, σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε πρώτα το FAQs, γιατί μπορεί ήδη να περιέχει την απάντηση που ψάχνετε, αλλά και να λύσει άλλες απορίες σας.

Favourites - Αγαπημένα

Σημαίνει «τα αγαπημένα μου». Σε κάποια προγράμματα το συναντάμε και ως «bookmark». Με τα Favourites μπορούμε να σημειώσουμε κάποιες σελίδες που μας ενδιαφέρουν και που θέλουμε να επισκεφθούμε ξανά, έτσι ώστε αργότερα να τις βρίσκουμε πολύ εύκολα, χωρίς να χρειάζεται να δηλώσουμε ξανά ολόκληρη τη διεύθυνση της ιστοσελίδας αυτής. Βλ. επίσης Bookmark.

Filter - Φίλτρο

Πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο χρησιμεύει στο να φιλτράρει συγκεκριμένα δεδομένα. Έτσι π.χ. ένα φίλτρο στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας, μπορεί να αποτρέψει τη λήψη ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Ένα φίλτρο στον browser μας μπορεί να μπλοκάρει ορισμένες ιστοσελίδες που δεν ανταποκρίνονται στις ρυθμίσεις μας (π.χ. σελίδες με πορνογραφικό περιεχόμενο). Περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα φίλτρα μπορείτε να βρείτε στη θεματική «Φίλτρα και εργαλεία γονεϊκού ελέγχου».

Firewall

Πρόκειται για μια μέθοδο προστασίας, ένα «τείχος» που παρεμβάλλεται μεταξύ του εσωτερικού δικτύου και του Διαδικτύου, έτσι ώστε να προστατεύεται το εσωτερικό δίκτυο και τα δεδομένα των υπολογιστών του από τους crackers και τους hackers. Όλα τα δεδομένα που εισέρχονται ή εξέρχονται από ένα δίκτυο που προστατεύεται από firewall, ελέγχονται με βάσει των κανόνων που διέπουν το συγκεκριμένο firewall, και μόνο εάν είναι σύμφωνα με αυτούς μπορούν να «περάσουν».

Flash

Είναι το όνομα ενός προγράμματος το οποίο επιτρέπει σε κινούμενες εικόνες να εμφανίζονται στον υπολογιστή μας. Είναι δημοφιλές γιατί επιτρέπει τη δημιουργία αρχείων κινούμενης εικόνας χωρίς αυτά να είναι ογκώδη, έτσι ώστε εύκολα να μπορούν να μεταδίδονται μέσω Διαδικτύου ή να εμφανίζονται στην οθόνη μας χωρίς να περιμένουμε.  Για να μπορέσουμε να δούμε τα αρχεία Flash χρειαζόμαστε το αντίστοιχο πρόγραμμα, το λεγόμενο «Plug-in» του Flash Player, το οποίο μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν από το Διαδίκτυο. Οι νεότερες εκδόσεις κάποιων browsers έχουν ήδη ενσωματωμένο το πρόγραμμα αυτό.

Flash memory

Πρόκειται για μια μικρή σε μέγεθος κάρτα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά δεδομένων. Τέτοιου είδους κάρτες χρησιμοποιούνται από τις ψηφιακές κάμερες για την αποθήκευση φωτογραφιών, που στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στον προσωπικό μας υπολογιστή μέσω του κατάλληλου προγράμματος ανάγνωσης. Οι περισσότεροι υπολογιστές σήμερα έχουν ειδική υποδοχή για την εισαγωγή και την αυτόματη αναγνώριση και ανάγνωση τέτοιου είδους καρτών.

Forum - Φόρουμ

Πολλές ιστοσελίδες παρέχουν φόρουμ, έναν ανοιχτό χώρο συζητήσεων γύρω από θέματα που ενδιαφέρουν πολλούς επισκέπτες. Εδώ μπορεί ένας επισκέπτης να διαβάσει τις απόψεις των άλλων, να τις σχολιάσει και να αποστείλει δικές του σκέψεις και πληροφορίες. Ένα φόρουμ μπορεί να διευθύνεται από ένα συντονιστή. Σε αντίθεση με τα ανοιχτά φόρουμ, υπάρχουν και τα κλειστά φόρουμ, τα λεγόμενα «communities», στα οποία μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν πρόσβαση.

Freemail

Πρόκειται για δωρεάν ηλεκτρονική διεύθυνση. Κάποιες εταιρείες παρέχουν δωρεάν ηλεκτρονικές διευθύνσεις, οι οποίες όμως έχουν περιορισμούς στο μέγεθος του φακέλου εισερχομένων, στο μέγεθος των συνημμένων αρχείων και προσθέτουν στο τέλος κάθε μηνύματος μια μικρή διαφήμισή τους.

Freeware

Προγράμματα που μπορούν να διανεμηθούν και να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα και χωρίς κόστος. Αυτού του είδους τα προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς (π.χ. να πουληθούν με σκοπό το κέρδος).

FTP

Είναι η συνοπτική ονομασία του «File Transfer Protocol», ενός πρωτοκόλλου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ δύο υπολογιστών και το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά αρχείων ανεξάρτητα από τον τύπο του υπολογιστή, το λειτουργικό σύστημα και τον τύπο του αρχείου που μεταφέρεται.

FW - Forward

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε την ένδειξη «FW:» στο πεδίο «Θέμα» του e-mail. Η ένδειξη Forward («προώθηση» στα ελληνικά) φανερώνει ότι ο αποστολέας του μηνύματος έχει προωθήσει σε εμάς αυτούσιο ένα e-mail που έχει λάβει ο ίδιος πρωτύτερα.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου