Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Αντώνης Δελώνης

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΡΕΛΟΒΑΠΟΡΟ

Ο Διγενής είναι ένα δεκατετράχρονο αγόρι το οποίο ζει μια όμορφη και ανέμελη ζωή με παιχνίδια και με φίλους. Όλα αυτά πριν δύο καταχθόνια πρόσωπα εμφανιστούν.

Ο Αρκούδος και ο Λέοντας, οι οποίοι σκοπό έχουν να αποκτήσουν ο καθένας το σπίτι για τον εαυτό του με διαμάχες και κόλπα. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν καταφθάνει ο Αλεπούδος που με πονηριές προσπαθεί να φέρει τον Λέοντα και τον Αρκούδο σε χειρότερες εντάσεις.
Ο Διγενής προβληματισμένος έχει βγει απ’ το σπίτι ρωτώντας τους πάντες για τα περίεργα πράγματα, αλλά σε όλους φαινόντουσαν φυσιολογικά. Θυμήθηκε τον γέρο-Μηνά, τον φίλο του που τον συμβούλεψε πώς να συνεχίσει αλλά δεν κατανόησε πολλά. 
Ο Διγενής αποφασισμένος βρήκε τους φίλους του και τους διηγήθηκε τι του συνέβη. Αυτοί τον βοήθησαν και με τον «στρατό της ειρήνης» φόβισαν τους επίδοξους προστάτες τρέποντας τους σε φυγή. 
Η ζωή του Διγενή επιστρέφει στο κανονικό και μπορεί να είναι πιο ανέμελος και να έχει κοντά τους φίλους του.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ιστορία που παρουσιάζει την απάτη και τον πόλεμο και η εξέλιξή της ανατρέπει το προβλεπόμενο. Έχει τιμηθεί με το Α’ Κρατικό βραβείο.
[Εκδόσεις Σπάθης, σελίδες 158, έτος έκδοσης 1990, εικονογράφηση: Φιλομήλα Βακάλη- Συρογιαννοπούλου]

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΚΡΟΖΟΣ

ΣΣ. Η παρουσίαση αυτή έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Α' τάξης  της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη. Το βιβλίο ο μαθητής το δανείστηκε από την Σχολική Βιβλιοθήκη του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου