Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (11)

GIF, Gigabyte, Google, Graphics card, Greeklish, Grooming 

Το Αλφαβητάριο του διαδικτύου (ΙΑ' μέρος) είναι ένα λεξικό το οποίο εξηγεί τους όρους που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο. Πρόκειται για περιγραφή διαδικτυακών διαδικασιών που παράλληλα επεκτείνουν την κατανόησή τους. Είναι ταξινομημένες με το λατινικό αλφάβητο δίνοντας την αγγλική ορολογία που έχει επικρατήσει και στην συνέχεια τον Ελληνικό όρο που αντιστοιχεί.


GIF (.gif)

Το GIF ή .gif είναι η σύντμηση του όρου «Graphics Interchange Format» και υποδεικνύει έναν τύπο αρχείου εικόνων στον Παγκόσμιο Ιστό. Χρησιμοποιείται πολύ συχνά, καθώς καταλαμβάνει ελάχιστο αποθηκευτικό χώρο. Με άλλα λόγια, ο τύπος αρχείου GIF επιτρέπει συμπίεση ενός αρχείου κάνοντάς το μικρότερο σε μέγεθος, χωρίς όμως η εικόνα να χάνει σε ποιότητα. Αυτό μπορεί να γίνει για εικόνες που έχουν έως 256 χρώματα. Με τον όρο «animated GIF» περιγράφεται μια συστοιχία από εικόνες του τύπου αρχείου GIF. Οι εικόνες εμφανίζονται η μια μετά την άλλη, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση της κίνησης (animation).

Gigabyte

Το Gigabyte είναι μια μονάδα μέτρησης η οποία ισοδυναμεί σε περίπου ένα δισεκατομμύριο bits. 1 Gigabyte = 1024 Megabyte; 1 Megabytes = 1024 Kilobytes; 1 Kilobyte = 1024 Bytes, 1 Byte = 8 bits.

Google

Πρόκειται για μια πολύ διαδεδομένη μηχανή αναζήτησης ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Η διεύθυνσή της είναι www.google.com.

Graphics card - Κάρτα γραφικών

Η κάρτα γραφικών βρίσκεται μέσα στον υπολογιστή μας και μετατρέπει τα ψηφιακά αρχεία που είναι αποθηκευμένα σε αυτόν, σε γραφικές απεικονίσεις και σε κείμενα. Η ποιότητα της κάρτας καθορίζει την ταχύτητα εμφάνισης της απεικόνισης και την ποιότητά της.

Greeklish

Ο όρος προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων Greek και English και υποδηλώνει τον τρόπο γραφής της ελληνικής γλώσσας με τη χρήση της λατινικής αλφαβήτου. Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε επειδή τα πρώτα λειτουργικά συστήματα των υπολογιστών δεν αναγνώριζαν τους ελληνικούς χαρακτήρες. Σήμερα τα προβλήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί, ωστόσο, τα greeklish παραμένουν πολύ δημοφιλή σε πολλές εφαρμογές του Διαδικτύου (chat, φόρουμ, κ.λπ.). Παράδειγμα γραφής σε greeklish: Kalimera = Καλημέρα, Eyxaristo = Ευχαριστώ.

Grooming

Το grooming είναι η διαδικασία κατά την οποία, παιδόφιλοι χρησιμοποιούν τα chat rooms προσποιούμενοι ότι είναι ανήλικοι, για να προσελκύσουν παιδιά με σκοπό να τα κακοποιήσουν.

Συνεχίζεται... 

ΠΗΓΗ: saferinternet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου