Παρασκευή 12 Ιουλίου 2019

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (3/19)

ΤΗΝΟΣ, ΤΟ ΑΣΠΡΟΝΗΣΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Το όνομά της η Τήνος το πήρε από τον βασιλιά της, Τήνο. Υπήρξε μέρος της Αθηναϊκής συμμαχίας το 476 π. Χ. χάνοντας την αυτονομία της. Δέχθηκε τον Χριστιανισμό νωρίς κατά τον 4ο αιώνα. 

Πέρασε στην επιρροή των Βενετών από το 1204 μέχρι το 1715, όπου κατελήφθη από τους Οθωμανούς και ελευθερώθηκε το 1821. Η Μεγαλόχαρη, η Παναγία της Τήνου, η γνωστότερη Παναγία της Ελλάδας,  βρέθηκε μα θαυμαστό τρόπο, στις 30 Ιανουαρίου 1823, από την μοναχή Πελαγία. Στο λιμάνι της Τήνου, στις 15 Αυγούστου 1940, ιταλικό υποβρύχιο  τορπίλισε ύπουλα το πολεμικό πλοίο ΕΛΛΗ.
Υπάρχουν όμως και νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε την Τήνο:
  • Το πανελλήνιο προσκύνημα στο ναό της Παναγίας Ευαγγελίστριας, με την ομώνυμη Θαυματουργική εικόνα, αποτελεί για την Ορθοδοξία σύμβολο της πίστης. 
  • Το μαυσωλείο της ΕΛΛΗΣ, όπου υπάρχει το οστεοφυλάκιο των θυμάτων του τορπιλλισμού, των πρώτων Ελλήνων θυμάτων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπάρχει τμήμα της τορπίλλης και αντικείμενα από το πλοίο.
  • Τα ενδιαφέροντα μοναστήρια του Κεχροβουνίου ή Αγίας Πελαγίας και των Ουρσουλίνων που είναι καθολικό.
  • Το Αρχαιολογικό μουσείο με πλούσια και ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως είναι οι µοναδικοί αποθηκευτικοί πίθοι και το υπέροχο µωσαϊκό δάπεδο.
  • Τα μουσεία που σχετίζονται με τους ονομαστούς Τήνιους γλύπτες: Γιαννούλη Χαλεπά, Μαρμαροτεχνίας και Πανορμιτών Καλλιτεχνών στον Πύργο καθώς και των Υστερνιωτών Καλλιτεχνών στα Υστέρνια και το Μουσείο Κώστα Τσόκλη στον Κάμπο.
  • Τα μουσεία που βρίσκονται στον περίβολο της Παναγίας: Πινακοθήκη, Τηνίων Καλλιτεχνών με χαρακτηριστικά έργα δημιουργών που κατάγονται από το νησί, όπως του Χαλεπά, του Λύτρα, του Γύζη . Εκκλησιαστικών κειμηλίων και εικόνων, Σκευοφυλάκιο και Αντωνίου Σώχου.
  • Οι περιστερώνες, τα σπίτια των εκτρεφόμενων περιστεριών, μικρά πέτρινα ασβεστωμένα οικοδομήματα, μονώροφα ή διώροφα, διακοσμημένα με γεωμετρικά μοτίβα, αποτελούν  αξιόλογα δημιουργήματα  λαϊκής νησιώτικής τέχνης.
  • Ο Βώλακας, περιοχή με χαρακτηριστικούς ολοστρόγγυλους ή και ζωόμορφους βράχους, που θυμίζει σεληνιακό τοπίο.
  • Για μπάνιο: Ο Πάνορμος μια κλειστή, όμορφη και απομονωμένη παραλία. Ο Ρωχάρης που είναι αμμώδης καθώς και οι: Λιβαδού, Αγίου Ρωμανού, Αγίας Μαργαρίτας.
  • Η Τήνος προσφέρεται για καταδύσεις και για θαλάσσια σπορ που θέλουν έντονο άνεμο.
  • Τα τοπικά προϊόντα είναι που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η λούζα, χοιρινό παστό με κρασί κανέλλα και γαρύφαλλο. Τα τυριά  γραβιέρα, κοπανιστή, στρογγυλό, το πέτρωµα (τυρί ανάλατο) και µαλαθούνι είναι θαυμάσια. 

Μαριάμ Φουντά

 ΣΣ. Η πρόταση της μαθήτριας αποτελεί εργασία της στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου