Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Νεανικοί λόγοι για να την επισκεφτείτε... (4/19)

ΑΡΕΟΠΟΛΗ, ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

Οικισμός της Λακωνικής Μάνης, η Αρεόπολη, είναι κτισμένη στο ύψωμα πάνω από τον φυσικό λιμένα, γνωστό ως Λιμένι. Είναι οικισμός ζωντανός, διατηρητέος και μοναδικός.

 Καθώς περπατάς στα στενά - γεμάτα ζωή- σοκάκια συνειδητοποιείς την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Μάνης όπου όλα τα κτίσματα είναι από πέτρα. Δεν είναι μόνο ότι υπάρχει σε αφθονία, αλλά και το ότι προσέφερε την απαραίτητη κάλυψη, αφού οι πέτρινοι οικισμοί γίνονταν ένα με τους βράχους των λόφων. Η φυσική κάλυψη από τις πειρατικές επιδρομές.


Υπάρχουν όμως και νεανικοί  λόγοι για να επισκεφτείτε την Αρεόπολη:
  • Για τις όμορφες παραλίες με τα γαλάζια νερά, όπως είναι η βοτσαλωτή στο Καραβοστάσι και το Λιμένι που είναι κατάλληλο για βουτιές. 
  • Η αρχιτεκτονική της Μάνης που είναι μοναδική και εντυπωσιακή, προσφέρεται για ακούραστους και απολαυστικούς περιπάτους στα δρομάκια που συνδέουν τα πυργόσπιτα. 
  • Για να επισκεφτείτε χαρακτηριστικούς πύργους, όπως είναι  ο Πύργος Πικουλάκη, που αποτελεί έναν από τους σταθμούς του "Δικτύου Μουσείων Μάνης". στεγάζει την  μόνιμη έκθεση με τις "Ιστορίες θρησκευτικής πίστης της Μάνης". Το φρουριακό συγκρότημα του Στυλιανού Mαυρομιχάλη, το εντυπωσιακό πυργόσπιτο του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη και τον πύργο του Μπαρελάκου.
  • Για το σπήλαιο του Δυρού, το πιο εντυπωσιακό της Ελλάδας και από τα ωραιότερα στον κόσμο. Με τους κατάλευκους σταλακτίτες και σταλαγμίτες που οι συνθέσεις τους αποτελούν έργα τέχνης που σμίλεψε υπομονετικά η φύση.
  • Για τις μοναδικές εκκλησίες, όπως είναι ο μητροπολιτικός ναός του Ταξιάρχη με το εντυπωσιακό πολυόροφο πέτρινο καμπαναριό, όπου οι Μανιάτες εκκλησιάστηκαν και Επαναστάτησαν κατά των Οθωμανών το 1821. Η διπλή εκκλησία της Παναγίας και του Αγίου Χαράλαμπου, με τις λαϊκές τοιχογραφίες του 1869, Η Παναγία η Γεωργιανή με τα αριστοτεχνικά λαϊκά ανάγλυφα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα πολλά βυζαντινά εκκλησάκια που απλώνονται στην εξοχή του οικισμού.
  • Για την ενδιαφέρουσα νυχτερινή ζωή.
  • Για την Ανάσταση στην Μητρόπολη, όπου αποτελεί εντυπωσιακό γεγονός  από το μαγευτικό θέαμα των βεγγαλικών.
  • Για τα παραδοσιακά χοιρικά λουκάνικα και σύγκλινα, τις χυλοπίτες, τον τραχανά, το ζυμωτό ψωμί, το θυμαρίσιο μέλι και τις μανιάτικες δίπλες.
  • Για τις ταβέρνες προσφέρουν παραδοσιακά φαγητά με πρώτη ύλη από την περιοχή. Γουρνοπούλα, σύγκλινα και λουκάνικα,χυλοπίτες, λαλάγγια, τσιγαρολάχανα.
  • Γιατί το φυσικό τοπίο σε βοηθά να ηρεμήσεις από τους έντονους ρυθμούς της πόλης.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΟΝΤΑΡΑΚΗΣ

ΣΣ. Η πρόταση του μαθητή αποτελεί εργασία του στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας της Β' τάξης της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου