Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα

Σύμβαση ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Άνθρωποι είναι και τα παιδιά! Αυτονόητο! Όχι για όλο τον κόσμο. Υπάρχουν χώρες που τα παιδιά έχουν μόνο υποχρεώσεις. Δυσβάσταχτες και απάνθρωπες για την ηλικία τους.  Εργασία σκληρή, ανθυγιεινή, ολοήμερη, πενιχρή αμοιβή. Ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, πείνας, δίψας, αναλφαβητισμού, σεξουαλικής εκμετάλλευσης.  Ευάλωτα σε ασθένειες και με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Το παιδικό πρόβλημα όπως εμφανίζεται κυρίως στις χώρες του τρίτου κόσμου τάραξε τις πολιτισμένες κοινωνίες και υποχρεώθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) να εστιάσουν στα παιδιά! Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού και καθιέρωσε αυτή την ημέρα,  ως Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. 
Την Σύμβαση έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη η οποία καλύπτει όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Δικαιώματα Συμμετοχής.
Συνεχίζει παρά την αποδοχή της για πολλές χώρες να αποτελεί κενό γράμμα. Εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να υποφέρουν από τη φτώχεια και να στερούνται της στοιχειώδους σχολικής εκπαίδευσης. Να είναι θύματα εκμετάλλευσης, να υφίστανται τις τραγικές συνέπειες πολεμικών συρράξεων (ακρωτηριασμοί, ορφάνια, θάνατος) και του οικονομικού χάους. Να σκοτώνονται από το AIDS και από άλλες ασθένειες. 
Η ευθύνη των πλούσιων χωρών είναι μεγάλη αφού από πολιτική και οικονομική προαίρεση αρνούνται να καταστήσουν αναγκαία την τήρηση της Σύμβασης όπου καταστρατηγείται. 
Πατήστε ΕΔΩ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο της Σύμβασης, με χρηστικό τρόπο αλλά και το πλήρες κείμενο  σε αρχείο pdf.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου