Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Παρθενώνας

 Να είναι Σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
της Μαρίας Ρώτα*

Είναι λόγια του Καθηγητού του Πανεπιστημίου της Γενεύης Ντούσαν Σιτσάνσκι. Είναι παράλληλα ιδρυτής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Το 2004-2014 ήταν επίσης σύμβουλος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Μ. Μπαρόζο. Η Ελβετική Επιτροπή συνεργάζεται στενά με τη Διεθνή Επιτροπή και με άλλες 19 επιτροπές που υπάρχουν παγκοσμίως, όπως επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την UNESCO.

Θέμα και στόχος του Πανεπιστημιακού Ντούσαν Σιτσάνσκι, (ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και έχει θαυμάσει τον Παρθενώνα), είναι όπως ανακοίνωσε: “Προσωπικά έχω δύο μεγάλα όνειρα: Την Ενωμένη Ευρώπη και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην ουσία πρόκειται για το ίδιο όραμα. Ο Παρθενώνας είναι ένα μοναδικό σύμβολο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πιστεύω λοιπόν πως θα πρέπει να τεθεί σε Ευρωπαϊκή βάση η διεκδίκηση της επανένωσης, είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό. Ήταν λανθασμένος ο χειρισμός να ζητήσουμε από το Βρετανικό Μουσείο να “δανειστούμε” τα Γλυπτά. Τα Γλυπτά δεν ανήκουν ούτε στο Βρετανικό Μουσείο ούτε στη Μ. Βρετανία. Ανήκουν στην Ελλάδα και θα πρέπει να επιστρέψουν οριστικά εδώ, πόσο μάλλον όταν έχει δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα Μουσεία του κόσμου, ειδικά για την Ακρόπολη. Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα, έχουν μια αφηγηματικότητα, ξεδιπλώνονται σχεδόν σαν κινηματογραφική ταινία. Επίσης, είναι λάθος να επιτρέπουμε τη χρήση του όρου “Ελγίνεια Μάρμαρα” πολύ περισσότερο να τη χρησιμοποιούμε εμείς. Ποια “Ελγίνεια”; Είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα που εκλάπησαν από τον Έλγιν, ο οποίος μάλιστα φυλακίστηκε στη Γαλλία για τρία χρόνια, καθ' οδόν προς τη Βρετανία.”

Η Βρετανία σκέπτεται την επιστροφή;

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Ντούσαν Σιτσάνσκι, τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει μαι συζήτηση των υπευθύνων του Βρετανικού Μουσείου για την πιθανότητα να προσφέρουν ως αντάλλαγμα, στο πλαίσιο μιας φιλικής συμφωνίας ως ένδειξη καλής θελήσεως, εκθέματα που θα επιλέξει η ελληνική πλευρά. “Η γνώμη μου είναι...” όπως αναφέρει ο Καθηγητής, “... ότι η περίπτωση του Παρθενώνα είναι μοναδική, ας κρατηθούν άλλα γλυπτά άλλων περιοχών της Ελλάδας. Ωστόσο, αν άλλα μουσεία επέλεγαν να επιστρέψουν κάποια εκθέματα στην Ελλάδα, η ηθική πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν πολύ μεγάλη. Από Νομικής πλευράς δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα υπέρ της Βρετανίας. Δεν έχει βρεθεί ούτε “φιρμάνι” του σουλτάνου που να επιτρέπει στον λόρδο Έλγιν, (που ήταν τότε πρεσβευτής της Μ. Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη), να παραλάβει, σπάζοντας τα γλυπτά. Του έδωσαν την άδεια να ζωγραφίσουν τα συνεργεία του αντίγραφα και να φτιάξουν εκμαγεία, με γύψο, πηλό κ.α. Άρα ήταν κλοπή. Σήμερα, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως ο βρετανικός λαός όσο και βουλευτές του Κοινοβουλίου είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει δηλώσει πως αν εκλεγεί Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Ελλάδα τα Γλυπτά. Πιστεύω ότι όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι, αφού επικοινωνήσουμε και συμφωνήσουμε να απευθυνθούμε, με γραπτά κείμενα ή λόγους, ιδίως προς τους νέους ανθρώπους ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα... λαχταρώντας “το φως του Αιγαίου” πρέπει να επιστρέψουν στη δική τους πατρίδα, την Ελλάδα....”
Και συνεχίζει στην ομιλία του ο Ντούσαν Σιτσάνσκι
“Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί στα ευρωπαϊκά όργανα, προκειμένου η διεκδίκηση να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ένα θαύμα. Η επίτευξη της Ένωσης τόσων πολιτισμών ήταν και είναι ένα θαύμα. Ο Παρθενώνας θα έπρεπε να αποτελεί σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης!!!
Τα Γλυπτά πρέπει να επιστρέψουν στο μεσογειακό φως. Είχε γίνει άλλωστε, στο παρελθόν, ειδική μελέτη από τον αρχιτέκτονα Μπερνάρ Τσουμί για τον τρόπο που θα διαχέεται το φως εντός του Μουσείου της Ελλάδος, έτσι ώστε να φωτίζονται τα Γλυπτά εντός του κτιρίου, σχεδόν με τον ίδιο τρόπο που συνέβαινε και συμβαίνει φυσικά στον Παρθενώνα. Δεν πρέπει φυσικά να βρίσκονται πια κλεισμένα σε μια σκοτεινή αίθουσα και μάλιστα να εκτίθενται τόσο κοντά στους επισκέπτες. Πάντα, τέτοια σπουδαία έργα πρέπει να είναι σε απόσταση από τους ανθρώπους και ιδιαίτερα από τα παιδιά. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε πως το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ένα ειδικό μουσείο, που αφορά ακριβώς της Ακρόπολη και συνδιαλέγεται με τον Ιερό Βράχο όπου βρίσκεται ο Ναός τόσους αιώνες.
Όπως είχε πει και ο Ροντέν: “όσα ηλεκτρικά φώτα κι αν τα λούζουν, δεν θα τα εμποδίσουν από το να αναζητούν αιώνια το γλυκό φως που εξύμνησε ο Όμηρος.”
Ο Πανεπιστημιακός Καθηγητής Ντούσαν Σιτσάνσκι, ήταν προσκεκλημένος του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολεγίου Αθηνών. Στην ομιλία του θέλησε να παρουσιάσει στους νέους, αλλά και στους Καθηγητές που ήταν παρόντες, ένα βίντεο με το θέμα: “Λαχταρώντας το φως του Αιγαίου”, στο οποίο μίλησαν κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρώπης, υπέρ της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών. Θεώρησε ότι αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο στην παγκόσμια νεολαία.
........................................
Η Μαρία Ρώτα είναι αρχαιολόγος και τακτική συνεργάτης της καθημερινής εφημερίδας των Κυκλάδων ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ που τυπώνεται στην Ερμούπολη της Σύρου, στην οποία δημοσιεύθηκε, στο φύλλο της 28ης Νοεμβρίου 2019, το ενδιαφέρον άρθρο της, που αναδημοσιεύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου