Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Μα που πήγε ο Ωρίωνας;

Στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας φυσικά!

Οι Μαθητές του προγραμματος «Μα που πήγαν τ’άστρα» συγκεντρώθηκαν, στις 8:00 το βράδυ, στο προαύλιο του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας για να παρατηρήσουν τον αστερισμό του Ωρίωνα και να διαπιστώσουν αν επιρρεάζεται απο τη φωτορύπανση.  
Ο Αστερισμός του Ωρίωνα μοιάζει με έναν άνθρωπο. Η ζώνη του αποτελείται από 3 αστέρια σε μια ευθεία γραμμή. Στο άκρο από το ένα πόδι του Ωρίωνα βρίσκεται το φωτεινό αστέρι Ρίγκελ, ένα από τα πιο φωτεινά αστέρια του ουρανού. Στους ώμους του βρίσκονται τα αστέρια Μπετελγκέζ και Μπελατρίξ.
Οι μαθητές της ομάδας και οι  γονείς τους εντόπισαν τον Ωρίωνα στα νοτιοανατολικά (ΝΑ), όχι μόνο δια γυμνού οφθαλμού αλλά και μέσω τηλεσκοπίου που έφερε ο μαθητής Κωνσταντίνος Ζήκος και με τα κυάλια της καθηγήτριας Αικατερίνης Ρόζη. Στα νοτιοδυτικά όμως  δεν μπόρεσαν να παρατηρήσουν κανένα αστέρι λόγω της φωτορρύπανσης απο τους προβολείς του γηπέδου και τα φώτα του κλειστού γυμναστηρίου.
Έτσι ενημερώθηκαν για το πρόβλημα της φωτορρύπανσης και  θα συμμετάσχουν σε άλλες δράσεις ώστε να κάνουν ανάλογες μετρήσεις  στην περιοχή της Γλυφάδας.
Το περιβαλλοντικό αυτό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων διάχυσης της Αστρονομίας του ΟΑΟ Office for Astronomy Outreach της IAU International Astronomical Union καθώς και ως e –twinning για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε συνεργασία με το 4ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και το Δημοτικό Αποστόλου Λουκά στην Λευκωσία, Κύπρο. Το επιμελούνται οι καθηγήτριες  Λουμπαρδια Ευγενία και Ρόζη Αικατερίνη.

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΩΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου