Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Ήμουν κι εγώ εκεί (6&7)

 ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Βυζάντιο, ο μεγάλος άγνωστος, ο μεσαιωνικός μας πρόγονος που παρήγαγε πολιτισμό σε αντίθεση με την Δύση που καλλιεργούσε δεισιδαιμονίες. Το ταξίδι  του Άλκη αναδεικνύει την ζωή και τα μνημεία της Κωνσταντινούπολης. 
Βρισκόμαστε στην περίοδο της βασιλείας του Ηρακλείου, που είναι ο αυτοκράτορας που όρισε την ελληνική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η Κωνσταντινούπολη δέχεται την πολιορκία των Αβάρων εκμεταλλευόμενοι την απουσία του αυτοκράτορα που είχε εκστρατεύσει στη Μικρά Ασία εναντίον των Περσών.
Είναι από τις πιο συγκλονιστικές ιστορικές στιγμές της Βασιλεύουσας. Ο πατριάρχης Σέργιος και ο μάγιστρος Βώνος συντονίζουν την άμυνα της Πόλης. Η θριαμβευτική νίκη των Βυζαντινών αποδόθηκε στην Παναγία. Από ευγνωμοσύνη στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, λαός και αξιωματούχοι, όρθιοι έψαλλαν τον «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας την ευγνωμοσύνη τους στην «υπέρμαχο στρατηγό».
Περιγράφονται τα μνημεία της Πόλης, τα αρχαία που στολίζουν τις πλατείες και της εποχής με τα κτίσματα και κυρίως η Αγιά Σοφία, αναφορά που συνδυάζεται με εικόνες και σε οδηγεί βιωματικά στο λαμπρότερο ναό του κόσμου. Παρουσιάζεται η ζωή των Ρωμιών και η λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και πως υπερασπίζεται την ελευθερία της.
Η πλούσια εικονογράφηση του Λευτέρη Λιοκουκουδάκη ενισχύει τη λογοτεχνική διήγηση της Γεωργίας Ταρσούλη κάνοντάς την πιο ζωντανή! Γίνεται πιο αισθητός ο πλούτος και η μεγαλοπρέπεια μιας ένδοξής εποχής της ιστορίας μας.
Πατήστε ΤΟΜΟΣ Α’ και ΤΟΜΟΣ Β’ για να εμφανιστεί το περιεχόμενο του κάθε βιβλίου σε αρχείο pdf.
Περισσότερα επιλεγμένα βιβλία σε αρχείο pdf βρίσκονται ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου