Ο ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης κατέληξε στις 3 Φεβρουαρίου 2022, σε ηλικία 93 ετών, ήταν ανώτατος και αδέκαστος δικαστικός, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας την περίοδο 1985-1990. Κέρδισε παγκόσμια καταξίωση όταν επιτέλεσε με παραδειγματική γενναιότητα το έργο του στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.
Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άσκησε τα καθήκοντά του με εξαιρετική προσήλωση στο Σύνταγμα, ιδιαίτερα κατά την ταραχώδη περίοδο 1989-1990, όταν οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα κόμμα.
Ο πολιτικός λόγος του ήταν υπερκομματικός, δημοκρατικός, υπεραμυνόμενος τα εθνικά δίκαια και τις ανεξάντλητες δυνατότητες του ελληνικού λαού.
Γεννήθηκε στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης το 1929. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός της Χωροφυλακής, καταγόμενος από τα Χανιά. Η μητέρα του, το γένος Γραμμενόπουλου, ήταν από το Σκλήθρο Φλώρινας, κόρη του Μακεδονομάχου Κοσμά Γραμμενόπουλου. Ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στον δικαστικό κλάδο το 1955.
Το 1963 υπηρέτησε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, και έγινε γνωστός ως ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη.. Χειρίστηκε την υπόθεση με υπευθυνότητα και υποδειγματική αφοσίωση στο δικαστικό του καθήκον. Αντιπάλεψε όλες τις αντιξοότητες, τις απειλές, τις πιέσεις, που δέχθηκε από δικαστικούς, πολιτικούς και άλλους παράγοντες. Με την εξονυχιστική ανάκρισή του κατέδειξε δικαστικά την ανάμιξη στην δολοφονία των αστυνομικών αρχών της Θεσσαλονίκης και η ηγεσία τους προφυλακίστηκε!!! Δημιουργήθηκε πολιτικός σάλος στην Ελλάδα με βαρύτατο αντίκτυπο και στο εξωτερικό. Η γενναία στάση του αποτυπώθηκε στην ταινία “Ζ” του Κώστα Γαβρά.
Με εκπαιδευτική άδεια έκανε στο Παρίσι κατά το διάστημα 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Εμπορικό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο.
Το 1968, επί Χούντας, απολύθηκε από το δικαστικό σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές. Την δεύτερη η κράτηση διήρκησε περίπου ένα έτος, αρχικά πέντε μήνες στο ΕΑΤ/ΕΣΑ σε πλήρη απομόνωση, όπου του απαγόρευσαν και τα βιβλία και του αφαίρεσαν και τα γυαλιά του. Παράλληλα βασανίστηκε αγρίως για να αποκαλύψει πτυχές της αντιδικτατορικής του δράσης και να προδώσει συναγωνιστές του, χωρίς αποτέλεσμα. Στην συνέχεια κρατήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι το Νοέμβριο του 1971. Απολύθηκε από τις φυλακές της Χούντας μετά από διεθνή κατακραυγή. Με την πτώση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτη.
Το 1976 συμμετείχε στη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών η οποία απέρριψε το αίτημα της Γερμανίας για την έκδοση του Ρολφ Πόλε, καταζητούμενου για τρομοκρατική δράση, με το σκεπτικό ότι τα εγκλήματά του είναι πολιτικά και ως εκ τούτου η έκδοσή του απαγορεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά των τριών πλειοψηφησάντων δικαστών (Κ. Αλεξόπουλος, Σ. Βάλλας, Χ. Σαρτζετάκης) γι’ αυτή την απόφαση, γεγονός που θεωρήθηκε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική ανεξαρτησία.
Το 1981 προήχθη στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτη.
Κατά την προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτάθηκε από το ΠΑΣΟΚ και εξελέγη από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.
Ως πρόεδρος της Δημοκρατία δέχθηκε ενορχηστρωμένη, αδιάκοπη και συστηματική μέσω του τύπου ύβρεις και συκοφαντίες από κατασκευασμένες ψευδολογίες για φανταστικές και ανύπαρκτες «πράξεις και παραλείψεις του». Εκστρατεία που κατεύθυναν κυρίως ξένα κέντρα με τους εγχώριους υπηρέτες τους. Τους χαλούσε τα σχέδια, με την απήχηση του πολιτικού του λόγου, της προώθησης της εθνικής μας αμνησίας και αφασίας και διατάρασσε τον προγραμματισμένο αφελληνισμό. Η δημοτικότητά του στο τέλος της θητείας του ήταν στο 62% των ερωτηθέντων. Ο αδέκαστος και πατριωτικός τρόπος άσκησης των καθηκόντων του λειτούργησε αρνητικά για τα κομματικά και όχι μόνον κατεστημένα και δεν ανανεώθηκε η θητεία του...
Μετά το 1990 είχε αποσυρθεί σε μεγάλο βαθμό από τη δημόσια ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Έφη Αργυρίου και έχουν μαζί μία κόρη.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2018, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Το βραβείο απονεμήθηκε για τη δημοσίευση του έργου «Επιτελών το καθήκον μου», κείμενο με τη μειοψηφική γνώμη που διατύπωσε το 1964 ως ανακριτής στην υπόθεση Λαμπράκη, το οποίο αξιολογήθηκε ως λαμπρό δείγμα ευσυνείδητης, εμβριθούς, εξονυχιστικής και θαρραλέας ανακριτικής στάσης.
ΠΗΓΕΣ: emea.gr (Γιώτα Χαρλαύτη), sartzetakis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου