Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Εστιάζω στον άνθρωπο

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Συναντήθηκαν οι μαθητές της Γ τάξης, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, με τον  Παναγιώτη Πιτσίνιαγκα ο οποίος μετακινείται  με αναπηρικό αμαξίδιο, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και της εξοικείωσης με την αναπηρία. 
Ο κύριος Παναγιώτης ήταν φοιτητής, ώσπου μια μέρα τραυματίστηκε σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, το οποίο τον ανάγκασε να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι για όλες του τις μετακινήσεις. Τον πρώτο καιρό, ένιωθε συντετριμμένος με την απώλειά του, όμως μέσω της υποστήριξης που έλαβε και λαμβάνει από γιατρούς και κοντινά του πρόσωπα κατανόησε πως τίποτα δεν τον σταματούσε από το να ζήσει μια κανονική ζωή.
Για να δείξει στα παιδιά, πόσο σημαντικό είναι να μην τα παρατάμε με την πρώτη δυσκολία, τους αφηγήθηκε την ιστορία ενός πρώην συναθλητή του, με αναπηρία, με τον οποίο έπαιζε ράγκμπι, σε αγώνες που διεξάγονταν στο κλειστό γήπεδο του σχολείου. Αυτός είχε πολύ παρόμοιο πρόβλημα με το δικό του όμως δεν το αντιλαμβανόταν με τον ίδιο τρόπο. Για να έρχεται στις προπονήσεις χρειαζόταν βοήθεια από τους γονείς του, ακόμα και για να βγει από το αυτοκίνητο. Βλέποντας όλους τους υπόλοιπους συναθλητές τους να κάνουν τόσα πράγματα μόνοι τους, ακόμα και να οδηγούν, παρακινήθηκε στο να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια και να ξαναπάρει την ζωή στα χέρια του. Τα πάντα είναι δυνατά αρκεί να βάλουμε σε ενέργεια τις σωματικές, πνευματικές ή ψυχικές δυνάμεις που κάθε άνθρωπος διαθέτει.
Αναφέρθηκε στον ρόλο του κράτους στην βοήθεια των ανθρώπων με αναπηρία, η οποία είναι περιορισμένη. Σε άλλες χώρες αυτοί οι άνθρωποι λαμβάνουν μέχρι προσωπικούς βοηθούς ανάλογα με την σοβαρότητα του προβλήματός. 
Στο διάλειμμα ο κύριος Παναγιώτης βγήκε στο προαύλιο, κάποια παιδιά τον πλησίασαν και συζήτησαν μαζί του. Ήταν η άμεση επικοινωνία με ανάπηρους ανθρώπους που συνυπάρχουν στην κοινωνία.
Η συνάντηση αυτή προβλημάτισε τα παιδιά τόσο για τον σεβασμό της ιδιαιτερότητας των ατόμων με αναπηρία, όσο και για την αξία που έχει η ζωή και να αποφεύγονται οι απερισκεψίες που την βάζουν σε δοκιμασίες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου