Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Για την Ελένη

 ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ  


Σο πλαίσιο του μαθήματος της «Ελένης» και με πρωτοβουλία της καθηγήτριας Θεοδώρας Μπατίλα, τα τμήματα Γ3 και Γ4, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, πραγματοποίησαν επίσκεψη στο θέατρο του Διονύσου και στο Ηρώδειο, στην Ακρόπολη.
Επισκέφτηκαν, αρχικά οι μαθητές, το θέατρο του Διονύσου, όπου ξεναγήθηκαν από αρχαιολόγο που τους έδωσε σημαντικές ιστορικές και πολιτιστικές πληροφορίες για τον χώρο. Το πρώτο πέτρινο θέατρο του κόσμου που κτίστηκε το 480 πΧ., συμπληρώθηκε αργότερα από τον Λυκούργο και πιο ύστερα από τον Αδριανό και αποτελούσε μέρος του ιερού του Ελευθερέως Διονύσου. Υπήρξε ο τόπος παράστασης του αττικού δράματος, αφού φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια, τη μεγαλύτερη θεατρική γιορτή της πόλης των Αθηνών. Σε αυτό πρωτοπαρουσιάστηκαν οι τραγωδίες και οι κωμωδίες του 5ου και 4ου αιώνα. 
Ακολούθως περπάτησαν στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο πεζόδρομος που στολίζεται η μία του πλευρά με θαυμάσια νεοκλασικά και η άλλη με το περιβάλλον της Ακρόπολης, μέχρι να φτάσουν στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Οικοδόμημα που έκτισε ο Ηρώδης ο Αττικός, που ήταν βαθύπλουτος ρητορας και σοφιστής προς τιμή της συζύγου του Ασπασίας Ρηγίλλης. Σήμερα, προς συντομία, το κτίσμα είναι γνωστό ως Ηρώδειο και το όνομα της συζύγου  μνημονεύεται σε οδό της Αθήνας. 
Εκεί  με φόντο το αρχαίο κτίσμα πραγματοποίησαν ένα βιωματικό μάθημα παρουσιάζοντας δύο αποσπάσματα από την «Ελένη». Παρουσίασαν την «αγγελική ρήση», όπου με βάσει αυτά που αποκαλύπτει ο αγγελιοφόρος γίνεται η αναγνώριση των δύο συζύγων, του Μενελάου και της Ελένης.
Στη συνέχεια περπάτησαν κατά μήκος της οδού Τριπόδων, τον δρόμο όπου κατέθεταν τα βραβεία των αγώνων (τρίποδες) οι νικητές των θεατρικών αγώνων, και βρίσκεται το μνημείο του Μνησικλή. Στο δρόμο αυτό έγινε και ολιγόλεπτη στάση για βιωματική υλική απόλαυση που εστιάζεται σε παγωτό και κολατσιό (σνακ). 
 Όλα τα παιδιά απόλαυσαν αυτή την εκπαιδευτική εκδρομή καθώς και εμπλούτισαν τις γνώσεις τους.

ΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου