Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Επιλέγω ήρωα ή ηρωίδα του 1821 (2)

 ΜΑΡΙΓΩ ΖΑΡΑΦΟΠΟΥΛΑ

Γεννήθηκε στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, όπου και κατοικούσε. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και όταν κατά τις αρχές του 1821, ο Ασημάκης Θεοδώρου πρόδωσε τα μυστικά της οργάνωσης στις Οθωμανικές αρχές, ανέλαβε, χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες της με αξιωματούχους, να πληροφορηθεί λεπτομέρειες για το συμβάν. Αποστολή την οποία έφερε εις πέρας. Παράλληλα, χρησιμοποιώντας τις ίδιες γνωριμίες καθώς και τη σημαντική της περιουσία, πέτυχε την δραπέτευση των γιών του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που διέμεναν στην Κωνσταντινούπολη ως αιχμάλωτοι.
Όταν αποκαλύφθηκε η συμμετοχή της ίδιας αλλά και του έμπορου αδελφού της, Χατζηβασίλη, στην Φιλική Εταιρεία, γνώρισε διώξεις, ενώ ο αδελφός της  καρατομήθηκε στις 23 Απριλίου του 1821.
Τελικά μετά από μεγάλες ταλαιπωρίες, η Ζαραφοπούλα κατάφερε να μεταβεί στην Ύδρα της επαναστατημένης Ελλάδας, κομίζοντας μαζί της μεγάλο χρηματικό ποσό, το οποίο διέθεσε για τις ανάγκες της επανάστασης.  Τα επόμενα χρόνια χρηματοδότησε την εκστρατεία του Φαβιέρου στην Κάρυστο καθώς και την αντίστοιχη του Χατζημιχάλη Νταλιάνη στην Κρήτη.
Παντρεύτηκε τον αξιωματικό Γεώργιο-Θεόδωρο Στεφάνου, αποκτώντας μαζί του δύο παιδιά. Πέθανε άπορη, μετά το 1885.
Διάλεξα την συγκεκριμένη ηρωίδα, επειδή βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία της. Φυσικά υπήρξαν κι άλλοι ήρωες και ηρωίδες που ήταν σπουδαίοι στην Επανάσταση. Την εποχή εκείνη, άρχισαν οι γυναίκες να δραστηριοποιούνται και να μειώνονται σιγά – σιγά η διαφορά ανάμεσα στον άντρα στην γυναίκα, αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος της επιλογής μου.

ΕΡΡΙΚΑ ΛΑΒΔΑΡΑ

Στο απόσπασμα από το σπονδυλωτό διήγημα «Οι πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά γνώρισαν οι μαθητές της Α’ τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, μικρούς ήρωες που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών. Είναι οι απόγονοι των σπουδαίων ηρώων και ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στη ζωή και τη δράση αυτών των ηρώων στάθηκαν και εξηγούν οι μαθητές γιατί τους επέλεξαν, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου