Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Κλιματική αλλαγή

ΤΡΟΦΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Ενημερωτική συνάντηση στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε στο 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, το απόγευμα της  Τρίτης 22 Μαρτίου. Εισηγητής για την «Αναγκαιότητα της κλιματικής αλλαγής» ήταν ο Θεμιστοκλής Σμπαρούνης, υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης και για τα «Τροφικά απόβλητα» ο Θάνος Ιωάννου, υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ’ Διεύθυνσης.
Ο πρώτος εισηγητής προσέγγισε το θέμα της ρύπανσης και της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στηριζόμενος στην κυρίαρχη επιστημονική άποψη. Την προσέγγιση που επιδιώκει την βιώσιμη ανάπτυξη που σχετίζεται με το περιβάλλον στην οποία το κλίμα αποτελεί την βάση της. Μια ανάπτυξη που δεν αναστατώνει τις κλιματικές συνθήκες, κατάσταση που επιφέρει ακραία φαινόμενα που αναστατώνουν την ζωή στον πλανήτη. Υπόθεση που χρειάζεται την ευαισθητοποίηση προσωπικά των πολιτών αλλά και των συλλογικών φορέων.
Στα τροφικά απόβλητα, αναφέρθηκε ο Θάνος Ιωάννου, αυτά που ρυπαίνουν το περιβάλλον και ζημιώνουν τα οικονομικά των πολιτών. Η παραγωγή, η επεξεργασία, η μεταφορά , η κατανάλωση και τα απόβλητα από την χρήση ή την μη χρήση τους είναι η διαδικασία που από άγνοια ή σύγχυση δημιουργείται σπατάλη πόρων που μπορεί να αποφευχθεί. Παράδειγμα στις συσκευασίες τροφίμων  αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από». Μετά την αναφερόμενη ημερομηνία πετάμε αυτά τα τρόφιμα. Πετώνται τρόφιμα που δεν έχουν πρόβλημα, όπως είναι το μέλι που δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του ή ακόμα και τα ζυμαρικά που δεν έχουν υποστεί ποιοτική υποβάθμιση. Η αναγραφόμενη λήξη των τροφίμων είναι πολιτική απόφαση. Οι δε βιομηχανίες δεν αντιδρούν διότι τους ενδιαφέρει η πώληση των προϊόντων τους, αν θα χρησιμοποιηθούν ή θα πεταχτούν τους είναι αδιάφορο. 
Η σπατάλη των τροφίμων είναι σπουδαία υπόθεση με οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες. Το 1/3 των τροφίμων που πετάγεται είναι στο στάδιο της παραγωγής και έχει κόστος 1 τρις δολάρια. Τα υπόλοιπα 2/3 στα υπόλοιπα στάδια έχει αντίστοιχα μεγαλύτερο κόστος και περιβαλλοντική ρύπανση. Στην αποδόμησή τους τα τρόφιμα παράγουν  διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και μεθάνιο που είναι 40 φορές πιο ρυπογόνο από το CO2.
Οι κατηγορίες των τροφικών  αποβλήτων στο νοικοκυριό ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτές που είναι αναπόφευκτες, όπως είναι τα τσόφλια, τα κόκκαλα ή τα κουκούτσια. Στα πιθανώς αποφευγόμενα, όπως είναι οι προτιμήσεις ή τρόπος μαγειρέματος. Και η κατηγορία που είναι ανάγκη να  αποφεύγεται, όπως είναι οι μεγάλες μερίδες και οι μεγάλες προμήθειες, που κατά κανόνα δεν χρησιμοποιείται όλη η ποσότητα ή αν καταναλώνεται δημιουργεί καταστάσεις για παράδειγμα παχυσαρκίας.
Οι αναφορές είναι ενδεικτικές, στην σύναξη αναφέρθηκαν περισσότερες, οι οποίες θα διαχυθούν σταδιακά στους μαθητές, ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις ώστε να έχουν συμμετοχή στην ορθολογική χρήση των πόρων του πλανήτη, για ένα καλύτερο μέλλον ζωής στη Γη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου