Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Στην ισημερία

 Το πείραμα του Ερατοσθένη 

Στο παγκοσμίως γνωστό πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης συμμετείχε παραδοσιακά και φέτος το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας 
Μαθητές της Γ' τάξης παίρνανε συνεχώς μετρήσεις παρά την συννεφιά με την επίβλεψη των  υπεύθυνων  καθηγητριών  Αικατερίνη Μαρία Ρόζη, Γεωργία Πράππα και Αικατερίνη Μαρία Πολλάτου.
Το πείραμα είχε ως εξής: Ο Ερατοσθένης, ένας πανεπιστήμονας – διευθυντής της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, παρατήρησε πως στις 21 Ιουνίου στη Συήνη ότι όλες οι ακτίνες του συγκεντρώνονται στον πάτο ενός πηγαδιού, άρα ο ήλιος ήταν κατακόρυφος. Στον ίδιο μεσημβρινό, στην Αλεξάνδρεια, ορισμένοι πυλώνες σχημάτιζαν σκιά άρα η Γη δεν είναι επίπεδη αλλά σφαιρική. 
Έτσι είχε δημιουργηθεί ένα ορθογώνιο τρίγωνο με πλευρές τον πυλώνα, την σκιά του και την ακτίνα φωτός. Η γωνία του πυλώνα με την ακτίνα ισούταν με επίκεντρη γωνία της γης. Έτσι, μετρώντας την απόσταση Συήνης-Αλεξάνδρειας και εφαρμόζοντας απλούς μαθηματικούς υπολογισμούς, ο Ερατοσθένης μπόρεσε να υπολογίσει με αρκετή ακρίβεια την περιφέρεια της γης.
Στην αυλή του σχολείου κάθε ομάδα στερεώσανε κάθετα προς το έδαφος μια μεταλλική  ράβδο και μέτρησε την  σκιά της. Έτσι σχηματιζόταν ένα ορθογώνιο τρίγωνο με πλευρές τη ράβδο, τη σκιά και τις ακτίνες του ήλιου (όπως και με τον Ερατοσθένη). Τότε βρήκανε το μέτρο της γωνίας της ράβδου με την ακτίνα. Για να επιτευχθεί το πείραμα μετρήσανε μέσω Google Earth την απόσταση του σχολείου μας από τον Ισημερινό και εφαρμόζοντας την απλή μέθοδο των τριών βρήκανε με αρκετή προσέγγιση την περιφέρεια της γης.
Οι μαθητές  ήταν όλοι χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι αλλά και περήφανοι γα το ότι τα καταφέρανε πολύ καλά. 

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΤΖΩΛΟΥ

ΦΩΤΟΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου