Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Επιλέγω ήρωα ή ηρωίδα του 1821 (1)

 ΔΟΜΝΑ ΒΙΒΣΒΙΖΗ

Στο απόσπασμα από το σπονδυλωτό διήγημα «Οι πιτσιρίκοι» του Δημήτρη Ψαθά γνώρισαν οι μαθητές της Α’ τάξης, της καθηγήτριας Γεωργίας Αλειφέρη, μικρούς ήρωες που βοήθησαν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα κατά των Γερμανών κατακτητών. Είναι οι απόγονοι των σπουδαίων ηρώων και ηρωίδων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Στη ζωή και τη δράση αυτών των ηρώων στάθηκαν και εξηγούν οι μαθητές γιατί τους επέλεξαν, με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.
Μια ηρωίδα του 1821, η οποία δεν διακρίθηκε όπως οι υπόλοιποι ήρωες, για την ανδρεία και την δράση της, είναι η Δόμνα Βισβίζη. Γεννήθηκε το 1873 στην Αίνο της Θράκης και το 1808 παντρεύτηκε τον συμπατριώτη της  και καπετάνιο του πλοίου «Καλομοίρα», Χατζή-Αντώνιο Βισβίζη, που ήταν μυημένος στην Φιλική Εταιρεία. Με τον σύζυγότης απέκτησε πέντε παιδιά, τα οποία συνέβαλαν και αυτά στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας. 
Το 1822 ο καπετάν Χατζή-Αντώνιος απεβίωσε και τότε η Δόμνα με τη βοήθεια του υπαρχηγού του πλοίου, καπετάν Σταυρή, ανέλαβε τη διακυβέρνησή του  για περίπου δύο χρόνια, ξοδεύοντας όλη την περιουσία της για πολεμοφόδια και για την συντήρηση της «Καλομοίρας».
Η Δόμνα Βισβίζη έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της  πάμφτωχη στο Ναύπλιο, στη Σύρο και στον Πειραιά, όπου και πέθανε το 1850.
Την επέλεξα, γιατί όταν ξεκίνησε η επανάσταση και ο άντρας της εξόπλισε την «Καλομοίρα» εκείνη τον ακολούθησε, παρ’ όλο που είχε να φροντίσει  τα πέντε παιδιά τους. Αφοσιώθηκε εξ ολοκλήρου στην επανάσταση και στην ελευθερία της πατρίδας της δίνοντας όλη την περιουσία της, ύστερα από το θάνατο του συζύγου της. Τέλος, παρ’ όλο που συνέβαλε δυναμικά στην επανάσταση, παραμένει μία από τους πολλούς  αφανείς ήρωες, οι οποίοι κατά την γνώμη μου πρέπει να βγουν στο φως και να μάθουμε πληροφορίες για τον αγώνα και την δράση τους.

ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΑΡΑΓΓΕΛΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου