Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Συνέντευξη με τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο

ΠΑΡΚΟ «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» ΟΑΣΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΤΟΥ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σε όμορφο πάρκο, το πάρκο Αφροδίτη, ο ελεύθερος χώρος που βρίσκεται δίπλα από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας. Μια έκταση, του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, που προκαλούσε αποστροφή, άλλαξε μορφή γινόμενη χώρος ευχαρίστησης, ανάπαυσης και άσκησης για κάθε ηλικία.
Στην υπάρχουσα βλάστηση προστέθηκαν 9.000 περίπου νέα φυτά. Οριοθετήθηκε ο χώρος με ξύλινη ζεστή περίφραξη. Δημιουργήθηκε παιδική χαρά, υπαίθριο γυμναστήριο, πινγκ-πονγκ, χώρος επιτραπέζιων παιχνιδιών, πίστα για  ποδήλατο, πατίνι και σκέιτμπορντ, αλλά και πίστα μίνι γκολφ. Διαμορφώθηκαν μονοπάτια περιπάτου, τοποθετήθηκαν καθιστικά που αρκετά σκιάζονται από δέντρα, καθώς και τραπεζοκαθίσματα. Σε περίβλεπτη θέση το σιντριβάνι που οι πίδακες του νερού παιχνιδίζουν στους φωτισμούς συνθέτοντας σκηνικό ευχάριστο. Χώρο δικό τους,  περιφραγμένο, έχουν και οι σκύλοι! 
Πρόκειται για πάρκο που προσφέρεται για να απολαύσει ο επισκέπτης μια υπέροχη παραμονή! Μια έκταση 16 στρεμμάτων που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας. Από την Τερψιθέα, όσοι μένουν προς το βουνό, είναι το πολύ 20’ απόσταση με τα πόδια.
Ο Δημοσιογραφικός-Φωτογραφικός Όμιλος, του 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας, στο πλαίσιο άσκησης στο ρεπορτάζ, το επισκέφτηκε, αλλά συνάντησε και τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, και προέκυψε μια ενδιαφέρουσα, ενημερωτική και αποκαλυπτική, συνέντευξη που δόθηκε στο πάρκο Αφροδίτη! Απολαύστε την!

Τι σας ώθησε στο να γίνεται Δήμαρχος; 

Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, στην ηλικία σας, αγαπούσα πάρα πολύ τα κοινά και την πολιτική. Διάβαζα πολύ, παρακολουθούσα πολύ και πίστευα και πιστεύω ότι η πολιτική είναι η υψηλότερη όλων των τεχνών γιατί  στο επίκεντρό της υπηρετεί τον άνθρωπο. Μια καλή πολιτική έχει καλά αποτελέσματα, κάνει καλό στον κόσμο. Αντίθετα μία κακή πολιτική ή κακοί πολιτικοί κάνουν κακά πράγματα. Η ζωή σου μπορεί να αλλάξει, να βελτιωθεί ανάλογα με το ποιος υπηρετεί. Στο επίκεντρο μου πάντα είχα μεγάλο ενδιαφέρον για το καλό των ανθρώπων. Θεώρησα ότι μέσω της πολιτικής θα μπορώ εγώ να προσφέρω κάτι και να κάνω κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους.

Πως αποφασίσατε να φτιάξετε αυτό το πάρκο; 

Αυτό το πάρκο και πάρα πολλά άλλα που έχουμε φτιάξει έχουνε προκύψει από την ανάγκη της πόλης που έχει μεγαλώσει πάρα πολύ και δεν έχει πράσινους χώρους και δεν έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει πολλά παιδιά και δραστηριότητες έπρεπε να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι που είναι ωφέλιμοι σε αυτή την κατεύθυνση. Ο συγκεκριμένος χώρος μας πήρε πάρα πολλά χρόνια γιατί ήτανε δασικός. Προϋπόθετε πάρα πολλές άδειες από το δασαρχείο, αλλά ήταν και καταπατημένος. Μέχρι να τελειώσουν τα δικαστήρια και όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες κουραστήκαμε πάρα πολύ και αφού τελειώσαμε με όλα αυτά μπορέσαμε να πούμε μέσα, νόμιμα, να το φτιάξουμε όπως το βλέπετε.
 
Τι εμπόδια συναντήσατε και δεν το κάνατε νωρίτερα; 

Ένα έργο έχει τις φάσεις  της μελέτης, της αδειοδότησης, του διαγωνισμού και της υλοποίησης. Ο χώρος αυτός είναι πάνω σε ρέμα δασικό για να μπεις να φτιάξεις λοιπόν κάτι πρέπει το δασαρχείο ως αρμόδια υπηρεσία που ανήκει να σου δώσει την άδεια. Αυτό προϋποθέτει μελέτη άρα έπρεπε να κάνουμε τη μελέτη να την καταθέσουμε για έγκριση στο δασαρχείο και έδωσε το πράσινο φως μετά από πάρα πολύ κόπο. Μας έκανε αλλαγές, παρατηρήσεις, διορθώσεις, ένα διαρκές πήγαινε έλα…  Ολοκληρώθηκε η μελέτη και ακολούθησε διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή πως θα γίνει το έργο με εργολάβο και αυτό κράτησε πολύ καιρό γιατί είναι δύσκολη διαδικασία.  Μετά από αυτά υλοποιήθηκε το έργο! 

Γιατί το ονομάσατε πάρκο Αφροδίτης; 

Στα έγγραφα που καταθέσαμε για την άδεια, επειδή ως δασικό σημείο δεν είχε άλλη ονομασία, η τεχνική υπηρεσία το ονόμασε, «πάρκο στην οδό Αφροδίτης», από το όνομα του δρόμου που το περιβάλλει. Κόψαμε την λέξη «οδό» και ονομάστηκε «πάρκο Αφροδίτης». Το όνομα της θεάς της ομορφιάς και διότι θεωρούμε ότι είναι το ωραιότερο αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Ο χώρος του πάρκου το βράδυ ήταν τόπος συνάντησης ανθρώπων που τους άρεσε το σκοτάδι, πως αντιμετώπισαν την φωτεινή εξέλιξη; 

Ήταν ένας χώρος περιθωριακός, σκοτεινός, με πολλά σκουπίδια. Κανείς δεν ερχόταν εδώ εκτός από αυτούς που τους άρεσε το σκοτάδι. Από την στιγμή που το  φτιάξαμε φροντίσαμε να είναι πολύ φωτεινό το βράδυ και να υπάρχει φύλαξη, έχουμε μόνιμους ανθρώπους που περιπολούν μες στο πάρκο. Οπότε αυτοί που θέλουν το σκοτάδι τους αποτρέπει το φως και η φύλαξη να το επισκέπτονται.

Γιατί να δημιουργήσετε πάρκο και όχι κάτι άλλο, που να φέρνει έσοδα; 

Πρώτα απ όλα ο στόχος ενός δημάρχου, χωρίς να υποτιμώ την έννοια των εσόδων, δεν είναι να φτιάχνει σώνει και καλά κάτι που ο κόσμος θα το πληρώνει. Ο κόσμος εδώ έρχεται δωρεάν και το απολαμβάνει. Κακό δεν είναι να είχε ο Δήμος και κάποια έσοδα. Να σ’ αυτό το εγκαταλειμμένο κουβούκλιο πρόκειται  να δημιουργηθεί ένα  καφέ που θα νοικιαστεί.

Ποιο ήταν το κριτήριο ή τα κριτήρια επιλογής των παιχνιδιών του πάρκου;  

Το πάρκο έχει την παιδική χαρά και έχει φτιαχτεί για τις ηλικίες μέχρι οκτώ χρονών η οποία είναι ασφαλής και σύγχρονη, ώστε να προστατεύει το παιδί. Υπάρχουν χώροι που έχουν δημιουργηθεί να καλύπτουν ανάγκες μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων, όπως είναι ο χώρος του ποδηλάτου και του σκέιτμπορντ, αλλά υπάρχουν και δημιουργημένοι χώροι για κάθε ηλικία. Ο καθένας μπορεί να βρει το χώρο του!

Ο ξύλινος φράχτης που οριοθετεί το πάρκο περιμετρικά, εσωτερικά, τα φυτά που φυτεύτηκαν είναι χαμηλά και δεν περιορίζουν τον θόρυβο της λεωφόρου Κύπρου. Σκέπτεστε να προστεθούν θάμνοι και μικρά δέντρα;

Ο θόρυβος από την λεωφόρο δεν πρόκειται ποτέ να περιοριστεί από φυτά. Περιορίζεται με ηχοπετάσματα. Και το πάρκο δεν δημιουργήθηκε να είναι στεγανά αποκλεισμένο, δεν είναι ένας χώρος ησυχίας από τους εξωτερικούς θορύβους. Παρόλα αυτά έχουν φυτευτεί περίπου 9.000 φυτά, δενδρύλλια και δέντρα. Η ξύλινη περίφραξη απαιτήθηκε από το δασαρχείο, ώστε να συμφωνεί με το εσωτερικό δασικό περιβάλλον, η οποία είναι πιο «ζεστή» .

Έχετε χαρακτηρίσει το πάρκο ως το μεγαλύτερο και ωραιότερο πάρκο της Αττικής. Τι ξεχωριστό έχει που δεν έχουν τα άλλα πάρκα; 

Για το μεγαλύτερο είμαι λίγο υπερβολικός γιατί μεγαλύτερα σίγουρα είναι ο Εθνικός Κήπος και το Πάρκο Τρίτση. Είναι όμως το ωραιότερο! Διότι έχει την δυνατότητα σε 16 στρέμματα να ικανοποιήσει όλες τις ηλικίες και τις όλες ανάγκες. Θες να περπατήσεις, θες να τρέξεις ή να κάνεις ποδήλατο μπορείς, αν θες να παίξεις και είσαι σε παιδάκι έχεις χώρο να παίξεις, έχει ακόμα και μίνι γκολφ, έχει και  δανειστική βιβλιοθήκη. Έχει πίστα ποδηλάτου που δεν υπάρχει αλλού, έχει γυμναστήριο, έχει τραπεζοκαθίσματα, χώρο για σκάκι και τάβλι, για παιχνίδια έχει λοιπόν ότι θέλεις και όλα αυτά σε ένα πολύ ωραία φυτεμένο χώρο, πανέμορφο, στολισμένο και φωτεινό, ειδικά αν το συγκρίνεις με άλλα το βράδυ νομίζω θα με δικαιώσεις.

Στα εγκαίνια δόθηκε μια συναυλία, έχετε σκεφτεί ή προγραμματίσει να γίνονται πιο συχνά συναυλίες στο πάρκο αλλά με ελεύθερη είσοδο; 

Από την Άνοιξη και συναυλίες και εκθέσεις βιβλίων θα γίνουν και πολλά άλλα δρώμενα, καθώς και παιδικά πάρτυ. 

Υπάρχει ένα μικρό θεατράκι δίπλα από ένα ταλαιπωρημένο κτίριο, στην άλλη είσοδο σκέπτεστε να επιτρέπετε να γίνονται εκδηλώσεις ήπιου χαρακτήρα όπως συζήτηση με ένα συγγραφέα ή μια μουσική παράσταση με μαθητικό συγκρότημα; 

Πρόκειται να γίνουν πολλά δρώμενα, όπως παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και να μπορούν μαθητές του Ωδείου της πόλης, όπου έχουμε πολλούς και καλούς μαθητές, τα βράδια να έρχονται και να δείχνουν τις μουσικές ικανότητές τους.

Το εγκαταλειμμένο κτίριο είπατε ότι θα γίνει καφέ,  σε πόσο καιρό πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει;

Σε τρεις μήνες θα λειτουργήσει ως κυλικείο κάνοντας τις απαραίτητες λειτουργικές παρεμβάσεις.

Με την  ασφαλτόστρωση του δρόμου της εισόδου του πάρκου οι οδηγοί ανακάλυψαν ένα νέο δρόμο που τους διευκολύνει την μετακίνηση. Σκέφτεστε να βάλλετε διαγραμμίσεις πεζών στην είσοδο και στην γωνία με την λεωφόρο Κύπρου ή και πινακίδες ενημερωτικές ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των επισκεπτών;

Και πινακίδες θα μπουν και διαγράμμιση θα γίνει και φανάρι θα μπεί στο σημείο με την διασταύρωση της Κύπρου για την πιο ασφαλή διέλευση των επισκεπτών αλλά και των οχημάτων!  Η διαγράμμιση και τα σήματα πιστεύω ότι μέχρι το Πάσχα θα χουνε πει. Το φανάρι δεν τοποθετείται από το Δήμο και επειδή η απέναντι πλευρά ανήκει στην Γλυφάδα, πρέπει να συνεννοηθούν οι δύο δήμοι, αυτό μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω. 

Το πάρκο επισκέπτονται και άνθρωποι από την Τερψιθέα, πως αισθάνεστε;

Πολύ όμορφα! Αγαπάμε την Γλυφάδα και το σχολείο σας βρίσκεται στα όρια του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. Έχουμε πολλά χρόνια σχέσης και φιλίας και εγώ κολύμπαγα στην Γλυφάδα. Χαίρομαι, απλά θέλω από όλους, ανεξαρτήτως αν μένουν στην Τερψιθέα, το Ελληνικό ή την Αργυρούπολη να το σέβονται, να το προσέχουν.  

Η πρόσβαση για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα δεν έχει δυσκολίες, ενώ δεν έχει προβλεφτεί διευκόλυνση για τους ανθρώπους με πρόβλημα στην όραση να το επισκεφτούν καθώς δεν υπάρχει πινακίδα στην γραφή τους που να τους ενημερώνει για τους χώρους του πάρκου και οριοθέτηση διαδρομών. Σκέφτεστε να λύσετε αυτά τα προβλήματα άμεσα; 

Ενδιαφέρουσα πρόταση για τους τυφλούς να τοποθετηθεί πινακίδα στην γλώσσα τους αν γίνεται, οι οποίοι με τον ειδικό διάδρομο και το μπαστούνι τους οδηγούνται στην είσοδο του πάρκου. Μέσα η ειδική σήμανση δεν γίνεται να συνεχιστεί λόγω της μορφής του Πάρκου που είναι για περπάτημα και τρέξιμο. Μπορούν όμως λόγω της επίπεδης επιφάνειας να κινηθούν.

Υπάρχει δυνατότητα δωρεάν χρήσης εξοπλισμού για τις δραστηριότητες που απαιτείται όπως στο γκολφ ή το πινγκ πονγκ πέραν της Κυριακής; 

Η διαδικασία της δωρεάν παραχώρησης εξοπλισμού γίνεται από την Εθελοντική ομάδα του Δήμου. Είναι δύσκολο να επεκταθεί και σε άλλες μέρες.

Υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του πάρκου αξιοποιώντας τους ελεύθερους χώρους που το περιβάλουν; Αν ναι! Πως σχεδιάζετε να το δημιουργήσετε; Τι διαφορετικό θα περιλαμβάνει; 

Το πάρκο στις δυσκολίες που προανέφερα τις δυσκολίες είναι ότι είχε και καταπατητές. Ένας εναπομείνας έχει το διπλανό  χώρο για τον οποίο περιμένουμε να βγει δικαστική απόφαση και να αποβληθεί. Το πάρκο επεκτείνεται κατά 10 στρέμματα περίπου και δημιουργείται παιδότοπος με φουσκωτά, με παιχνίδια και τα λοιπά 

Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο οι δημοτικές κινήσεις να έχουν σαφές πολιτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό, ή πρέπει να διαμορφώνουν το πρόγραμμα τους και μέσα από τη συμμετοχή ατόμων διαφορετικών πολιτικών προελεύσεων; 

Η κίνησή μας λέγεται «Ενωμένη Πόλη» γιατί πρώτα απ όλα ένωσε δύο πόλεις πολύ διαφορετικές. Εμείς δεν είμαστε μία πόλη όπως είναι η Γλυφάδα, είναι Ελληνικό και Αργυρούπολη. Να εδώ που βρισκόμαστε είναι Ελληνικό και η άλλη Αργυρούπολη και απέναντι Γλυφάδα. Αυτό σημαίνει ότι εμείς ως φιλοσοφία και ως παράταξη έτσι  λειτουργήσαμε, ενώσαμε ανθρώπους που είναι από διαφορετικούς πολιτικούς, ιδεολογικούς και κομματικούς χώρους με μοναδικό κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για την πόλη μας. Δεν μας ενδιαφέρει τι ψηφίζεις στις εθνικές εκλογές, μας ενδιαφέρει να έχεις άποψη και πρόταση για τις εκλογές εδώ που είναι για το καλό της πόλης. Όσοι αγαπάνε την πόλη και θέλουν να προσφέρουν και να βοηθήσουνε σε μας είναι καλοδεχούμενοι. Πιστεύω πως στις δημοτικές εκλογές δεν μετρούν τα κόμματα και οι  ιδεολογίες μετράνε μόνο οι άνθρωποι και οι ιδέες τους.

Δημοσιογραφικός-Φωτογραφικός Όμιλος 3ου Γυμνασίου Γλυφάδας: ΑΙΜΙΛΙΑΝΗ ΚΑΠΛΑΤΖΗ, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΟΖΑΤΖΙΔΗ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΜΙΩΤΗΣ, ΝΕΦΕΛΗ ΚΩΣΤΑΡΑ, ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΚΟΝΔΥΛΗΣ, ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΠΑΝΤΑΖΑΤΟΥ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΟΛΙΑΝΙΤΗΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΨΑΘΑΣ, ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΛΟΦΗ, ΑΔΑΜΑΝΤΙΑ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΠΑΝΟΥ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΝΤΑΜΚΑ, ΠΑΥΛΟΣ ΠΡΟΚΑΖΙΝ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΗΚΟΣ, ΡΑΝΙΑ ΛΙΤΟΥ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ, ΜΑΡΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΙΡΗΝΗ ΝΤΕΝΙΣΟΒΑ, ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΑ, ΦΑΝΗ ΣΤΡΙΓΚΛΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΡΙΓΚΛΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗ. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου